ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

10 «Ναι» και «Όχι» όταν ταξιδεύεις στο Παρίσι!

Post by: 24/05/2023 0 comments

Αν έχεις σχεδιάσει κάποια μικρή απόδραση στη Γαλλία, κάντο όπως οι Γάλλοι! Είναι πάντα καλό να ακολουθείς τις συνήθειες της χώρας που επισκέπτεσαι, έτσι ώστε να μην συμπεριφέρεσαι σαν τους άξεστους τουρίστες, αλλά σαν μια εκλεπτυσμένη ταξιδιώτισσα!

Αυτά είναι τα Ναι και Όχι που πρέπει να έχεις υπόψη σου όταν ταξιδεύεις στη Γαλλία!

 

ΝΑΙ

 1. Πες «Bonjour» (Καλημέρα) όταν μπαίνεις σε ένα κατάστημα ή εστιατόριο, πριν αρχίσεις τις ερωτήσεις. Και πες «Au revoir» (Αντίο, Εις το επανειδείν) όταν φεύγεις.
 2. Μάθε μερικές γαλλικές φράσεις, ώστε να δείξεις σεβασμό στη γαλλική κουλτούρα και ότι, τουλάχιστον, προσπάθησες να μάθεις 2-3 λέξεις.
 • Καλημέρα (Bonjour)
 • Ευχαριστώ (Merci)
 • Συγνώμη (Excusez-moi)
 • Παρακαλώ (S’il vous plaît)
 • Έχω χαθεί (Je suis perdu)
 • Πού είναι οι τουαλέτες; (Ou sont les toilettes?)
 • Δεν μιλάω Γαλλικά. Στα Αγγλικά παρακαλώ (Je ne parle pas Francais. En Anglais, s’il vous plaît)
 1. Πρέπει να ξέρεις ότι η χρήση των δημόσιων τουαλετών σε σταθμούς και καταστήματα έχει είσοδο, συνήθως 35 λεπτά.
 2. Όταν μπεις στο μετρό, κράτα το εισιτήριό σου μέχρι να βγεις από το σταθμό. Υπάρχει έλεγχος και μπορεί φας πρόστιμο αν δεν έχεις εισιτήριο.
 3. Θυμήσου να χτυπήσεις το εισιτήριό σου πριν μπεις στο τραίνο. Τα ειδικά μηχανήματα βρίσκονται στην πλατφόρμα ή «quai».
 4. Να είσαι ντυμένη σωστά. Ένα τζην είναι αποδεκτό, αλλά σορτσάκια, σαγιονάρες και αθλητικά δεν είναι παντού αποδεκτά. Είναι μόνο για την παραλία και τη γυμναστική.
 5. Κάνε χειραψία ή δώσε ένα «εικονικό» φιλί στο μάγουλο, σε άτομα που γνωρίζεις καλά. Φιλί σημαίνει να ακουμπήσετε τα μάγουλά σας και είναι ένα τελετουργικό που λέγεται «Faire la bise» και φανερώνει οικειότητα. Ο αριθμός των φιλιών ποικίλει ανάλογα με την περιοχή και μπορεί να είναι από 2 έως 5.
 6. Μη φοβάσαι να παραγγέλλεις το στάνταρτ μενού, το οποίο περιλαμβάνει ορεκτικό, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο σε μια προκαθορισμένη τιμή. Μάλιστα, πολλά εστιατόρια προσφέρουν αρκετές επιλογές για κάθε πιάτο, όπως και την επιλογή κρασιού.
 7. Παράγγειλε άφοβα ένα «pichet» κρασιού, δηλαδή μια καράφα 250 ml ή 500ml. Τα περισσότερα εστιατόρια έχουν πολύ καλό δικό τους κρασί και σε πολύ καλή τιμή.
 8. Δοκίμασε κρασί ή λικέρ από το μανάβικο ή μικρά καταστήματα.

 

ΟΧΙ

 1. Μην χρησιμοποιείς το «tu» (εσύ) αλλά το «vous» (εσείς) όταν μιλάς σε κάποιον άγνωστο. Είναι αγένεια.
 2. Μην παίρνεις καφέ στο χέρι, πίνοντάς τον στο δρόμο την ώρα που περπατάς. Πιες τον καφέ σου είτε στο τραπεζάκι του μαγαζιού, είτε στη μπάρα.
 3. Μην ακουμπάς με τα χέρια σου τα προϊόντα στους πάγκους των αγορών. Απλά, δείξε τι θέλεις στον πωλητή.
 4. Μην πίνεις cafe au lait μετά το γεύμα σου. Αυτό το είδος καφέ είναι μόνο για το πρωινό.
 5. Μην τρως βιαστικά. Οι Γάλλοι απολαμβάνουν αργά το φαγητό, το ποτό ή τον καφέ τους.
 6. Μην περιμένεις να είναι ανοιχτά τα καταστήματα το μεσημέρι, μεταξύ 12 με 2, καθώς πολλοί Γάλλοι κάνουν διάλλειμα για το μεσημεριανό τους.
 7. Μην περιμένεις όλοι να μιλούν και να καταλαβαίνουν αγγλικά.
 8. Δεν χρειάζεται να αφήσεις φιλοδώρημα αφού οι τιμές περιλαμβάνουν 15% κόστος σερβιρίσματος. Αναφέρεται στην απόδειξη ως «Service Compris». Συνηθίζεται όμως να στρογγυλοποιείς το λογαριασμό προς τα πάνω, ειδικά να το σερβίρισμα ήταν εξαιρετικό.
 9. Μην περιμένεις να σου βάλουν παγάκια στο ποτό σου. Δεν συνηθίζεται τόσο πολύ όσο στη Βόρεια Αμερική.
 10. Μην πας για δείπνο πριν τις 8 το βράδυ. Οι Γάλλοι συνηθίζουν να απολαμβάνουν ένα απογευματινό ποτό ή «apero» μεταξύ 7μ.μ. και 8μ.μ.

Φωτό από: https://gr.depositphotos.com

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons