ΜΟΔΑ, ΟΜΟΡΦΙΑ, ΣΠΙΤΙ

Rare ή Well Done; Τα μυστικά για να απολαύσεις την μπριζόλα σου!

Post by: 07/06/2019 0 comments

Για να καταλάβεις πότε μια μοσχαρίσια μπριζόλα είναι έτοιμη, πρέπει να ξέρεις κάποια πράγματα για το κρέας πριν το ψήσεις. Αν γνωρίζεις τι κομμάτι είναι και πόσο πάχος έχει, θα καταλάβεις πόσο ψήσιμο θέλει, ανάλογα με τις προτιμήσεις σου, φυσικά. Καλό είναι να ζυγίσεις την μπριζόλα στο χέρι σου, για να καταλάβεις πόσο τρυφερό είναι το κρέας. Όταν είναι ωμή η μπριζόλα, το ψαχνό είναι μαλακό και το λίπος γύρω-γύρω σκληρό. Όσο ψήνεται, όμως, το κρέας αρχίζει να σκληραίνει, ενώ το λίπος μαλακώνει και λιώνει. Ένα καλό θερμόμετρο για κρέας μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις το ψήσιμο που θέλεις, αφού ο χρόνος είναι πάντα συνάρτηση του πάχους της μπριζόλας και της έντασης της φωτιάς.

Αυτοί είναι οι τύποι ψησίματος που μπορείς να απολαύσεις μια μπριζόλα.

Rare

Όταν μια μπριζόλα είναι rare, σημαίνει ότι έχει ψηθεί για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και είναι σχεδόν ωμή. Πρέπει να είναι κατακόκκινη και χλιαρή στη μέση,  ενώ από έξω πρέπει να είναι καραμελωμένη. Όταν την πιέζεις πρέπει να είναι μαλακή, περίπου όπως η ωμή. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό πρέπει να είναι 52-55 βαθμούς Κελσίου. Για μια μπριζόλα με πάχος 2.5 περίπου εκατοστά, χρειάζεται 3 λεπτά από την μια και άλλα 3 από την άλλη.

Medium Rare

Εδώ η μπριζόλα πρέπει να ζεστή στη μέση, να έχει ροζ χρώμα και να είναι ζουμερή, ενώ εξωτερικά πρέπει να είναι καραμελωμένη με ένα σκούρο καφέ χρώμα. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό πρέπει να είναι 55-57 βαθμούς Κελσίου. Για μια μπριζόλα με πάχος 2.5 εκατοστά, χρειάζεται 5 λεπτά ψήσιμο από τη μία μεριά και 4 από την άλλη.


Medium

Είναι ένα μέτριο ψήσιμο, που καλύπτει τους περισσότερους. Στη μέση η μπριζόλα είναι κάτι ανάμεσα σε ροζ και καφέ, ενώ από έξω έχει ένα πλούσιο, σκούρο καφέ χρώμα. Η αίσθηση του κρέατος είναι σφιχτή και η θερμοκρασία στο εσωτερικό πρέπει να είναι 60-65 βαθμούς Κελσίου. Για μια μπριζόλα με πάχος 2.5 εκατοστά, χρειάζεται 6 λεπτά ψήσιμο από τη μία μεριά και 4 από την άλλη.

Medium Well

Καλοψημένη μπριζόλα, με καφέ εσωτερικό και καλοψημένη με σκούρο καφέ χρώμα από έξω. Είναι σκληρή, αλλά στο κέντρο εξακολουθεί και έχει κάποια μαλακά σημεία. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό είναι 68-74 βαθμούς Κελσίου και χρειάζεται 7 λεπτά ψήσιμο από την μια μεριά και 5 από την άλλη.

Well Done

Η μπριζόλα εδώ είναι πολύ καλοψημένη και την προτιμούν συνήθως άνθρωποι που δεν τους αρέσει και πολύ το κρέας. Είναι το πιο δύσκολο ψήσιμο, καθώς η μπριζόλα πρέπει να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά και αργά, ώστε να μην καεί από έξω. Πρέπει να έχει ένα ομοιόμορφο καφέ χρώμα και μέσα και έξω, αλλά δεν πρέπει να είναι καμένη. Το κρέας είναι αρκετά σκληρό και η θερμοκρασία είναι 77 βαθμοί Κελσίου και πάνω. Για μια μπριζόλα με πάχος 2.5 εκατοστά, χρειάζεται 10-12 λεπτά ψήσιμο από την κάθε πλευρά.

Καλή όρεξη!

Φωτό από: Carnes a Punto / Dibujos Imagenes

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons