ΜΟΔΑ, ΟΜΟΡΦΙΑ, ΣΠΙΤΙ

Καρλ Φαμπερζέ: 10 πράγματα που δεν ξέρατε για το μεγάλο σχεδιαστή των περίφημων αυτοκρατορικών αυγών! (VIDEO)

Post by: 02/11/2019 0 comments

Ο Πετρ Καρλ Φαμπερζέ, Γάλλος Ουγενότος στην καταγωγή, γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας στις 30 Μαΐου 1846. Σπούδασε τέχνη και κόσμημα στη Δρέσδη της Γερμανίας και στην Εμπορική Σχολή στο Παρίσι. Ο πατέρας του Γκυστάβ Φαμπερζέ, ήταν χρυσοχόος και εγκαταστάθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1842. Ασχολήθηκε με τη σχεδίαση και την κατασκευή περίτεχνων διακοσμητικών αντικειμένων, παράδοση που συνέχισε και ο γιος του, όταν κληρονόμησε την οικογενειακή επιχείρηση το 1870.

 

1. Ο ίδιος, δεν έφτιαξε ούτε ένα αντικείμενο.
Μπορεί να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους χρυσοχόους, όμως ο Φαμπερζέ δεν έφτιαξε τίποτα με τα ίδια του τα χέρια. Ήταν πολύ καλός μάνατζερ και είχε προσελκύσει στον Οίκο του μερικούς από τους καλύτερους τεχνίτες της Ευρώπης, τους οποίους πλήρωνε αδρά. Επιπλέον, είχε τη μοναδική ικανότητα να αντιλαμβάνεται τις επιθυμίες των πελατών του. Το ταλέντο του ήταν να σχεδιάζει μοναδικά κοσμήματα και καθημερινά αντικείμενα τέχνης. Άλλωστε, πέρασε 15 ολόκληρα χρόνια μελετώντας και επισκευάζοντας αντικείμενα τέχνης του Μουσείου Ερμιτάζ.

 

2. Δεν δημιούργησε μόνο τα διάσημα αυγά.
Μπορεί τα πολύτιμα αυγά να έκαναν τον Οίκο Fabergé διάσημο, αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό των δημιουργιών του οίκου. Από το 1882 μέχρι το 1917, ο Οίκος Fabergé, με έδρα την Αγία Πετρούπολη και ανεξάρτητα εργαστήρια στη Μόσχα, στην Οδησσό, στο Κίεβο και στο Λονδίνο, δημιούργησε σχεδόν 200.000 πολύτιμα μικροτεχνήματα. Οι αρχιτεχνίτες του Φαμπερζέ μπορούσαν να μεταμορφώσουν οτιδήποτε, σε καταπληκτικά έργα τέχνης. Ο Καρλ Φαμπερζέ έφτιαχνε ασημικά, ταμπακιέρες, επιτραπέζια ρολόγια, κορνίζες, αντικείμενα για το γραφείο, πένες, μελανοδοχεία, κουτάκια για πούδρες και γλυκά, διακοσμητικά αγαλματίδια, μινιατούρες επίπλων, λουλούδια, μινιατούρες πιάνων, μηχανικές καρέκλες, έφτιαξε ακόμα κι ένα αντίγραφο του ποταμόπλοιου των Τσάρων. Πάντα από πολύτιμα μέταλλα και διακοσμημένα με πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους.

 

3. Ήταν από τους αγαπημένους σχεδιαστές των Βασιλιάδων της Ευρώπης.
Η ικανότητα του οίκου Fabergé να μεταμορφώνει αντικείμενα καθημερινής χρήσης σε έργα τέχνης, χρησιμοποιώντας μοναδικές τεχνικές χρυσοχοΐας και επισμάλτωσης, είναι που τον έκανε διάσημο στα βασιλικά σαλόνια όλης της Ευρώπης. Ακόμα και οι μεγαλύτεροί του ανταγωνιστές, όπως ήταν o Cartier και o Tiffany, άντλησαν ιδέες από το μεγάλο Ρώσο σχεδιαστή.


 

4. Παρόλα αυτά, τα αυγά Fabergé είναι πραγματικά ανεκτίμητα.
Η Αυτοκρατορική οικογένεια της Ρωσίας ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης του και τα πασχαλινά αυγά, οι πιο σπουδαίες και εμβληματικές δημιουργίες του. Ο Πετρ Καρλ Φαμπερζέ τράβηξε την προσοχή του Τσάρου Αλέξανδρου Β’ το 1882, όταν σε μια έκθεση στη Μόσχα, παρουσίασε το αντίγραφο ενός βραχιολιού από τη συλλογή σκυθικών θησαυρών που είχαν εκτεθεί στο Μουσείο Ερμιτάζ. Το αντίγραφο ήταν τόσο ακριβές και καλοφτιαγμένο, που ο Τσάρος ζήτησε τα κοσμήματα του Φαμπερζέ να εκτεθούν κι αυτά στο Μουσείο Ερμιτάζ, ως αντιπροσωπευτικό δείγμα της σύγχρονης Ρωσικής τέχνης. Το 1884, ο Οίκος Fabergé ορίστηκε επίσημος προμηθευτής της Αυτοκρατορικής Αυλής και ανέλαβε τη δημιουργία του πρώτου πασχαλινού αυγού. Συνολικά δημιούργησε 54 αυγά, καθένα από τα οποία δουλευόταν σχεδόν ένα χρόνο.

 

5. Ο Καρλ Φαμπερζέ ήταν πρωτοπόρος στην τεχνική της επισμάλτωσης.
Συνηθισμένος να επισκευάζει έργα τέχνης στο Μουσείο Ερμιτάζ, ο Φαμπερζέ αναβίωσε διάφορες τεχνικές επισμάλτωσης και διεύρυνε τις τεχνικές και καλλιτεχνικές τους δυνατότητες. Έριχνε επάνω στα πολύτιμα μέταλλα πολλές στρώσεις σμάλτου με διαφορετικές αποχρώσεις και έτσι δημιουργούσε λείες επιφάνειες με βάθος, που αντανακλούσαν το φως.

 

6. Λάτρευε το ξύλου του πρίνου.
Μπορεί τα κουτάκια των κοσμημάτων να ήταν από διάφορα είδη ξύλου και επενδυμένα με βελούδο σε διαφορετικά χρώματα, τα πρώτα, όμως, ήταν μόνο από ξύλο πρίνου και επενδυμένα με βελούδο και μετάξι σε κρεμ αποχρώσεις. Επάνω στη μεταξωτή επένδυση ήταν τυπωμένα: η Αυτοκρατορική εγγύηση, το όνομα Fabergé και οι πόλεις με τα υποκαταστήματα του Οίκου.

 

7. Αναγνωρίστηκε παγκόσμια για τα κομψοτεχνήματά του.
Το 1897, έγινε εκτός από επίσημος προμηθευτής των Τσάρων, και επίσημος προμηθευτής των Βασιλικών Οίκων της Σουηδίας και της Νορβηγίας, ενώ το 1990 ήταν στην κριτική επιτροπή των βραβείων της Παγκόσμιας Έκθεσης του Παρισιού, μαζί με τους επίσης διάσημους σχεδιαστές, Φρεντερίκ Μπουσερόν και Ρενέ Λαλίκ. Την ίδια χρονιά τού απονεμήθηκε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, η ύψιστη διάκριση στη Γαλλία.

 

8. Μην ξεγελιέστε από τους σύγχρονους “Fabergé”.
Η εμπορική ονομασία Fabergé πουλήθηκε το 1937 και τα επόμενα χρόνια, διάφορα προϊόντα με την επωνυμία Fabergé έκαναν την εμφάνισή τους, όπως ήταν το after shave Brut, το σπρέι μαλλιών Aqua Net και το άρωμα “Babe”. Η επωνυμία Fabergé, άλλαξε πολλές φορές χέρια, αλλά σήμερα, πλέον, αντιπροσωπεύει μόνο κοσμήματα και πολύτιμους λίθους.

 

9. Η πτώση των Τσάρων άλλαξε τα πάντα.
Όταν οι Ρομανώφ έχασαν την εξουσία, μετά τη σοβιετική επανάσταση το 1917, ο Καρλ Φαμπερζέ κατέφυγε στη Ρίγα της Λετονίας, μετά στο Βερολίνο και τελικά στη Λωζάνη της Ελβετίας, όπου πέθανε από καρδιακή προσβολή, στις 24 Σεπτεμβρίου 1920. Ο γιος του, Ευγένιος Φαμπερζέ, μετέφερε την τέφρα του πατέρα του και την ενταφίασε στον τάφο της μητέρας του, στο Κοιμητήριο Grand Jas στις Κάννες της Γαλλίας.

 

10. Υπάρχουν εκθέσεις με αντικείμενα Fabergé σε όλο τον κόσμο.
Η Βρετανική Βασιλική Συλλογή είναι μια από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες εκθέσεις με κομψοτεχνήματα Fabergé. Αποτελείται κυρίωςαπό δώρα γενεθλίων και Χριστουγέννων, που αντάλλασσαν μεταξύ τους οι βασιλικές οικογένειες της Ρωσίας, της Δανίας και της Βρετανίας.

Επίσης, στο Μουσείο Fabergé της Αγίας Πετρούπολης και στην Αίθουσα των Όπλων της Μόσχας, εκτίθενται πάνω από 20 αυγά Fabergé.

Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βιρτζίνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει επίσης μια μεγάλη συλλογή Fabergé, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και 5 αυγά.


Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons