Είναι η σειρά σου να ετοιμάσεις το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για φίλους και συγγενείς; Σε λούζει κρύος ιδρώτας μόνο που το σκέφτεσαι; Τρέμεις στην ιδέα ότι η γαλοπούλα σου δεν θα έχει ξεπαγώσει ή δεν θα έχει ψηθεί στην ώρα της;
Μην ανησυχείς! Αυτός είναι ένας οδηγός για να ετοιμάσεις το χριστουγεννιάτικο τραπέζι πανεύκολα!
1. Κάνε τη λίστα σου!
Γράψε όλα όσα σχεδιάζεις να μαγειρέψεις για το τραπέζι.
- Γαλοπούλα ή χοιρινό
- Σούπα
- Ορεκτικά
- Πίτες
- Σαλάτες
- Πατάτες ή Ζυμαρικά
- Γλυκά
Αποφάσισε τι θα φτιάξεις και τι υλικά χρειάζεσαι για την κάθε συνταγή. Υπολόγισε το χρόνο που χρειάζεται κάθε πιάτο για να φτιαχτεί και κάνε ένα χρονοδιάγραμμα.
2. Κάνε τις δοκιμές σου.
Μόλις ολοκληρώσεις το μενού σου, κάνε μερικές δοκιμές με τις συνταγές. Ή μαγείρεψε μια φορά όλο το μενού η κάνε μόνο τα πιάτα τα οποία δεν γνωρίζεις πολύ καλά. Αυτό θα σε βοηθήσει να δεις ότι προλαβαίνεις να τα φτιάξεις όλα και θα σε ξε-αγχώσει.
3. Ζήτησε βοήθεια.
Μην ετοιμάζεις όλα τα πιάτα μόνη σου! Ακόμα κι αν η οικογένειά σου ή οι φίλες σου δεν το έχουν με την κουζίνα, μπορούν να σε βοηθήσουν με κάτι. Να κόψουν τα λαχανικά, να φτιάξουν τα καναπεδάκια, να γεμίσουν τις πιατέλες, να ανακατεύουν κατσαρόλες κτλ. αν το έχουν, μπορείς να ζητήσεις από ένα πρόθυμο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο της παρέας, να φέρει τη σπεσιαλιτέ του, π.χ. χορτόπιτα ή κις με πράσο ή μπακλαβά.
4. Απλοποίησε!
Αλήθεια τώρα, είναι ανάγκη να ετοιμάσεις 3 διαφορετικά κυρίως πιάτα, 4 πίτες, 6 σάλτσες, 7 συνοδευτικά και 5 γλυκά; Υπερβολή! Επικεντρώσου στα βασικά και ξέχνα τα υπόλοιπα. Δεν υπάρχει λόγος να ετοιμάσεις τόσο πολύ φαγητό, που συνήθως μένει και πετιέται.
5. Μαγείρεψε μόνο για τα άτομα που πραγματικά θα έρθουν.
Ζήτα από τους καλεσμένους σου να σού επιβεβαιώσουν ότι θα έρθουν και υπολόγισε πόσο φαγητό χρειάζεσαι. Δεν χρειάζεται να μαγειρέψεις για ένα στρατό, αν είστε 7-8 άτομα. Υπολόγισε τους ενήλικες και τα παιδιά, τα οποία συνήθως δεν τρώνε πολύ αφού “τσακίζουν” τα γλυκά και τις σοκολάτες.
6. Προετοιμάσου!
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να προετοιμάσεις από την προηγούμενη μέρα. Μπορείς να φτιάξεις τη γέμιση για την γαλοπούλα και τις πίτες, να κόψεις διάφορα λαχανικά, να ετοιμάσεις σαλάτες, να ξεφλουδίσεις κάστανα, να φτιάξεις σάλτσες κτλ. Έτσι θα έχεις λιγότερο άγχος.
7. Κλέψε!
Δεν χρειάζεται να φτιάξεις τα πάντα! Μπορείς να αγοράσεις και έτοιμα πράγματα από το σούπερ μάρκετ, όπως είναι διάφορες σάλτσες, σαλάτες, ορεκτικά και γλυκά.
8. Μην φτιάξεις γαλοπούλα.
Η γαλοπούλα είναι δύσκολη και αργή υπόθεση και πολλές φορές βγαίνει στεγνή. Είναι ευκολότερο να κάνεις κάτι που γνωρίζεις καλύτερα, όπως χοιρινό, αρνί ή ακόμα και ένα καλό, βιολογικό κοτόπουλο.
9. Αν αποφασίσεις, όμως, να φτιάξεις γαλοπούλα…
Είναι καλύτερα να την βγάλεις από την κατάψυξη την προηγούμενη νύχτα, ώστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Θα ψηθεί ευκολότερα και γρηγορότερα.
10. Κάνε μια αναλυτική λίστα.
Γράψε αναλυτικά όλα τα υλικά που χρειάζεσαι, τσέκαρε στα ντουλάπια να δεις τι σού λείπει και κάνε έγκαιρα τα ψώνια σου, ώστε να μην τρέχεις την τελευταία στιγμή.
11. Στρώσε το τραπέζι από την προηγούμενη μέρα.
Έτσι, θα έχεις ένα λιγότερο πράγμα να κάνεις.
12. Τσέκαρε τη χωρητικότητα του φούρνου σου.
Σιγουρέψου ότι χωράνε όλα τα ταψιά μέσα, ώστε να μην ψάχνεις την τελευταία στιγμή κάποιον φίλο ή συγγενή που να μπορεί να σού ψήσει κάποιο φαγητό.
13. Αγόρασε αρκετό αλουμινόχαρτο.
Θα σου χρειαστεί ώστε να διατηρήσεις ζεστά όλα τα φαγητά, μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.
14. Μην πίνεις αλκοόλ την ώρα που μαγειρεύεις.
Είναι πολύ εύκολο να χαλαρώσεις και να χάσεις τους χρόνους και τη συγκέντρωσή σου. Είναι πολύ εύκολο το πιο πολύπλοκο τραπέζι του χρόνου, να γίνει σκέτη καταστροφή.
15. Τέλος, βάλε τους άλλους να πλύνουν τα πιάτα!
Τα κατάφερες μια χαρά και σού αξίζει να ξεκουραστείς! Απόλαυσε τις φιλοφρονήσεις για τα πιάτα σου και άφησε τους άλλους να καθαρίσουν. Σου αξίζει!
Φωτό από: La Boutique des Chefs