Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

20 μοναδικά πράγματα που δεν ήξερες για τα σμαράγδια!

Μπορεί τα διαμάντια να είναι οι καλύτεροι φίλοι των κοριτσιών, όμως τα σμαράγδια ακόμα περισσότερο! Με τη μαγική πρασινο-γάλαζη λάμψη τους, τα σμαράγδια έχουν γίνει αντικείμενο πόθου για πολλές γυναίκες, ακόμα και για την πανέμορφη Κλεοπάτρα!

Αυτά είναι 20 συναρπαστικά πράγματα που δεν ήξερες για τα σμαράγδια.

  1. Το σμαράγδι είναι ένας από τους 4 αναγνωρισμένους πολύτιμους λίθους. Τα άλλα τρία είναι το ρουμπίνι, το ζαφείρι και το διαμάντι.
  2. Είναι μια διαφανής, βαθυπράσινη παραλλαγή του Βηρύλλου, του οποίου το χρώμα οφείλεται σε προσμίξεις χρωμίου και μερικές φορές βαναδίου. Στην ίδια οικογένεια λίθων ανήκει και η Ακουαμαρίνα.
  3. Το όνομα σμαράγδι το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες και εννοούσαν τους πράσινους πολύτιμους λίθους. Από την ελληνική λέξη σμάραγδος προήλθε η λατινική Smaragdus, που στη Λαϊκή Λατινική γλώσσα έγινε Esmaralda/Esmaraldus (Εσμεράλδα/Εσμεράλδους). Από αυτή τη λέξη προέρχεται και η αγγλική λέξη για το σμαράγδι Emerald (Έμεραλντ).
  4. Τα πιο όμορφα σμαράγδια έχουν πράσινο και πράσινο-μπλε χρώμα με έντονη απόχρωση και όχι σκούρους τόνους. Έχουν μεγάλη διαύγεια, και το χρώμα τους ομοιόμορφο σε όλη την επιφάνεια της πέτρας.
  5. Τα σμαράγδια συνήθως κόβονται σε ορθογώνιο σχήμα, που λέγεται και “emerald cut”, κόβεται όμως και σε άλλα σχήματα: στρογγυλό, οβάλ, πουάρ, καρδιά κλπ.
  6. Το σμαράγδι 1 καρατιού έχει μεγαλύτερο μέγεθος από ένα διαμάντι 1 καρατιού, γιατί έχει μικρότερη πυκνότητα.
  7. Ενώ έχουν μεγάλη σκληρότητα, είναι εύθραυστα και ραγίζουν ή θρυμματίζονται σχετικά εύκολα κατά την επεξεργασία τους. Για αυτό, είναι πιο ακριβό να γίνουν κοσμήματα, αφού υπάρχει κίνδυνος να ραγίσουν κατά την κοπή, το γυάλισμα ή το “κάρφωμα” στο κόσμημα.
  8. Είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Τα πρώτα ορυχεία λειτούργησαν στην Ερυθρά θάλασσα και στην Αίγυπτο από το 3000 π.Χ. μέχρι το 1500 π.Χ. Τα ορυχεία αυτά έγιναν γνωστά ως τα ορυχεία της Κλεοπάτρας, αφού τα σμαράγδια ήταν από τους αγαπημένους της πολύτιμους λίθους.
  9. Αναφορές για το σμαράγδι υπάρχουν στη Βίβλο, στον Ηρόδοτο, στον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο και στις Ινδουιστικές Βέδες, όπου θεωρείται ο λίθος της τύχης και της καλής υγείας.
  10. Σύμφωνα με κάποιες αρχαίες παραδόσεις, αν βάλεις ένα σμαράγδι κάτω από την γλώσσα σου, θα μπορέσεις να δεις το μέλλον. Επίσης, θεωρούσαν ότι μπορούν να σε προστατεύσουν από την απώλεια μνήμης και να ενισχύσουν τη διαίσθησή σου.
  11. Θες να βεβαιωθείς ότι ο εραστής σου, σου λέει αλήθεια; Τα σμαράγδια λειτουργούν σαν φίλτρο αλήθειας και μπορούν να σου αποκαλύψουν αν οι όρκοι της αγάπης του, είναι αληθινοί οι ψεύτικοι.
  12. Το απαλό, χαλαρωτικό χρώμα του σμαραγδιού, βοηθούσε τους λιθοχαράκτες, να ξεκουράζουν τα μάτια τους μετά από την έντονη συγκέντρωση που απαιτεί η κοπή πολύτιμων λίθων.
  13. Σήμερα, η Κολομβία εξορίσει πάνω από τα μισά σμαράγδια στον κόσμο. Άλλες χώρες που εξορίσουν σμαράγδια είναι η Ζάμπια, η Ζιμπάμπουε, η Βραζιλία, η Ινδία, το Πακιστάν και η Μαδαγασκάρη.
  14. Τα παλαιότερα σμαράγδια είναι ηλικίας 2.97 δισεκατομμυρίων ετών.
  15. Τα υψηλής ποιότητας σμαράγδια, μπορεί έχουν μεγαλύτερη αξία από τα διαμάντια.
  16. Τα περισσότερα σμαράγδια περιέχουν μικρές ατέλειες ή εγκλείσεις, οι οποίες είναι αποδεκτές από τους εμπόρους γιατί δίνουν πληροφορίες για την καταγωγή της πέτρας και είναι κομμάτι της ταυτότητας της.
  17. Οι έμποροι, ονομάζουν αυτές τις εγκλήσεις “jardin”, που στα γαλλικά σημαίνει κήπος. Τα σμαράγδια χωρίς ατέλειες είναι εξαιρετικά σπάνια ή είναι συνθετικά.
  18. Τα συνθετικά ζαφείρια και ρουμπίνια δημιουργήθηκαν το 1907. Συνθετικά σμαράγδια, όμως, δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά το 1935, από τον Αμερικανό χημικό Κάρολ Κάθαμ. Το πρώτο συνθετικό σμαράγδι ενός καρατιού που δημιούργησε, εκτίθεται στο Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν.
  19. Ένα σμαραγδένιο κολιέ της Ελίζαμπεθ Τέιλορ, πουλήθηκε το 2011 για 6,5 εκατομμύρια δολάρια.
  20. Ο Δούκας του Ντεβονσάιρ είναι ένα από τα μεγαλύτερα ακατέργαστα σμαράγδια στον κόσμο και ζυγίζει 1383,93 καράτια.

Φωτό από: www.miifotos.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates