ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Τι είναι το Σύνδρομο Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής (SAD) και πώς συνδέεται με τη μελαγχολία του φθινοπώρου;

Post by: 22/10/2020 0 comments

Μήπως κάθε φορά που μπαίνει το φθινόπωρο και αρχίζει να σκοτεινιάζει νωρίς, μελαγχολείς λίγο παραπάνω από το κανονικό;

Τότε ίσως να υποφέρεις από το Σύνδρομο SAD (Seasonal Affective Disorder) ή Σύνδρομο Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής.

Το σύνδρομο Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής είναι μια μορφή κατάθλιψης που συνδέεται με τις εποχικές αλλαγές και ξεκινάει και τελειώνει την ίδια χρονική στιγμή κάθε χρόνο. Συνήθως, ξεκινάει το φθινόπωρο και συνεχίζεται τους χειμερινούς μήνες. Είναι μια περίοδος που νιώθεις ότι δεν έχεις καθόλου ενέργεια και είσαι διαρκώς κακόκεφη. Σε κάποιες πιο σπάνιες περιπτώσεις, το σύνδρομο SAD ξεκινάει την άνοιξη ή νωρίς το καλοκαίρι.

Μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σύνδρομο SAD έχουν οι γυναίκες και οι άνθρωποι που ζουν μακριά από τον Ισημερινό, αφού έχουν μεγάλες νύχτες, χωρίς καθόλου ηλιοφάνεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα στην αρχή είναι ήπια, αλλά όσο προχωράει ο χειμώνας γίνονται εντονότερα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Καθημερινό αίσθημα θλίψης
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος και ενθουσιασμού για αγαπημένες – μέχρι πρόσφατα – δραστηριότητες
  • Κόπωση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας
  • Διαταραχές στον ύπνο: αϋπνία ή υπνηλία
  • Αλλαγές στην όρεξη, ανάγκη για τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και αύξηση σωματικού βάρους
  • Νωθρότητα ή εκνευρισμός
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Αίσθημα απελπισίας, ενοχής ή απαξίας
  • Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας

Αίτια

Οι ακριβείς λόγοι που προκαλούν το σύνδρομο Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής (SAD) ακόμα δεν είναι γνωστοί. Κάποιες αιτίες μπορείς να είναι:

Το βιολογικό σου ρολόι: η μείωση του ηλιακού φωτός κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, επηρεάζει το βιολογικό σου ρολόι και οδηγεί σε συμπτώματα κατάθλιψης.

Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης: η μειωμένη ηλιοφάνεια, μπορεί να ρίξει τα επίπεδα της ορμόνης σεροτονίνης στον οργανισμό σου, με αποτέλεσμα να πάθεις κατάθλιψη.

Διαταραχές στα επίπεδα μελατονίνης: η αλλαγή της εποχής μπορεί να διαταράξει την ισορροπία στα επίπεδα μελατονίνης και να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο και στη διάθεσή σου.

Είναι φυσιολογικό κάποιες φθινοπωρινές μέρες να νιώθεις πεσμένη. Αλλά αν νιώθεις πεσμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν έχεις όρεξη να κάνεις πράγματα που συνήθως απολαμβάνεις, τότε ίσως θα πρέπει να συμβουλευτείς ένα γιατρό.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons