ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Τι είναι η ναυτία και πώς αντιμετωπίζεται;

Post by: 23/07/2020 0 comments

Σκοπεύεις να ταξιδέψεις με πλοίο αυτό το καλοκαίρι; Υπέροχα! Μόνο που για κάποιους, το ταξίδι στη θάλασσα μπορεί να είναι μια δυσάρεστη εμπειρία, αφού η ναυτία μπορεί να τους χαλάσει το ταξίδι.

Τι είναι η ναυτία;

Η ναυτία συνήθως εκδηλώνεται με ζαλάδα, πονοκέφαλο, τάση για εμετό και κρύο ιδρώτα. Οι επιστήμονες λένε ότι η ναυτία της θάλασσας είναι το αποτέλεσμα μια πολύπλοκης ψυχολογικής αντίδρασης στην κίνηση. Είναι μια σύγχυση των πληροφοριών που φτάνουν στον εγκέφαλο από τα μάτια, το αιθουσαίο σύστημα του αυτιού και τους σωματαισθητικούς νευρώνες, ειδικά των ποδιών.

Δηλαδή, φαντάσου ότι βρίσκεσαι μέσα στην καμπίνα ενός πλοίου. Τα μάτια σου δεν ανιχνεύουν την κίνηση του πλοίου, αλλά το αιθουσαίο σύστημα του αυτιού σου νιώθει να κινείται. Άρα, τα μάτια σου λένε στον εγκέφαλο ότι είσαι ακίνητη, αλλά το κέντρο ισορροπίας του αυτιού λέει ότι κινείσαι. Ο εγκέφαλος μπερδεύεται με αποτέλεσμα να νιώθεις ναυτία.

Πώς να αντιμετωπίσεις τη ναυτία.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να μην σε “πιάσει” η θάλασσα και νιώσεις ναυτία.

Ξεκουράσου.

Αν δεν έχεις κοιμηθεί το βράδυ ή νιώθεις κουρασμένη, είσαι πιο ευάλωτη στους παράγοντες που προκαλούν ναυτία. Ξεκουράσου πριν ταξιδέψεις.

Πάρε φαρμακευτική αγωγή.

Υπάρχουν μια σειρά από φάρμακα, που ονομάζονται αντιεμετικά, τα οποία μπορούν να αποτρέψουν τη ναυτία ή να απαλύνουν τα συμπτώματά της. Φυσικά, πριν πάρεις οτιδήποτε, καλό είναι να μιλήσεις με το γιατρό σου, ειδικά αν ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή, γιατί προκαλούν υπνηλία και ξηροστομία. Επίσης, να ξέρεις ότι πρέπει να τα πάρεις πριν σε πιάσει ναυτία, αλλιώς δεν λειτουργούν. Οπότε φρόντισε να πάρεις τα χάπια σου ή να φορέσεις τα επίθεμα πριν επιβιβαστείς στο πλοίο.

Βγες στο φρέσκο θαλασσινό αεράκι.

Αν νιώσεις ναυτία, βοηθάει να βγεις στο κατάστρωμα να σε φυσήξει λίγο το δροσερό αεράκι, ειδικά στο πρόσωπο, και να επικεντρώσεις το βλέμμα σου στον ορίζοντα. Με αυτό τον τρόπο τα μάτια σου θα αντιληφθούν την κίνηση, θα στείλουν σήμα στον εγκέφαλο ότι κινείσαι. Αυτό το σήμα θα συμφωνεί με το μήνυμα κίνησης που στέλνει το έσω αυτί σου και ο εγκέφαλός σου θα ξεμπερδευτεί.

Ζήτησε καμπίνα στη μέση του πλοίου και κοντά στην ίσαλο γραμμή.

Η κίνηση στο πλάι ή η “τραμπάλα” που κάνει το πλοίο λόγω του κυματισμού, είναι μικρότερη στο συγκεκριμένο σημείο. Αν έχει και παράθυρο ώστε να βλέπεις τον ορίζοντα, ακόμα καλύτερα.

Φάε κάτι ελαφρύ.

Είναι καλύτερα να έχεις φάει κάτι ελαφρύ, παρά να έχεις εντελώς άδειο στομάχι. Οι φρυγανιές, τα κρακεράκια ή λίγο ψωμί είναι ένα ιδανικό σνακ για να έχεις και λίγη ενέργεια. Μόνο μην το παρακάνεις.

Φάε τζίντζερ ή πιες τζιντζερέιλ.

Το τζίντζερ είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές του ιδιότητες κατά της ναυτίας.

Μην χρησιμοποιείς κιάλια, κάμερες και μην διαβάζεις πολύ.

Μην κοιτάζεις για πολλή ώρα πράγματα που ο εγκέφαλός σου θεωρεί στατικά, γιατί θα επιδεινώσεις τα συμπτώματά σου.

Φόρεσε ένα φαρμακευτικό βραχιολάκι για την ναυτία.

Τα ειδικά αυτά βραχιολάκια, λειτουργούν με βάση τις αρχές του βελονισμού, ασκώντας ελαφριά και σταθερή πίεση στον καρπό. Χρειάζονται μόνο μερικά λεπτά για να δράσουν και προσφέρει ανακούφιση από τη ναυτία, χωρίς να προκαλούν υπνηλία ή οποιαδήποτε άλλη παρενέργεια.

Απόφυγε επιβαρυντικούς παράγοντες που προκαλούν ναυτία.

Μην τρως λιπαρές ή πικάντικες τροφές και μην πίνεις όξινους χυμούς. Μην καταναλώνεις αλκοόλ γιατί προκαλεί αφυδάτωση και μείνε μακριά από έντονες μυρωδιές, όπως βαριά αρώματα.

Ταξίδεψε με μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα πλοία.

Τα σύγχρονα πλοία έχουν πιο εξελιγμένα συστήματα σταθεροποίησης και προσφέρουν ένα πιο άνετο και ήρεμο ταξίδι.

Καλό ταξίδι!

Φωτό από: HolidayPirates

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons