ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: ασπίδα προστασίας για την υγεία μας!

Post by: 13/11/2020 0 comments

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα χόρτα είναι από την αρχαιότητα κομμάτι της μεσογειακής διατροφής. Η διατροφική τους αξία και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους, θωρακίζουν την υγεία μας και προστατεύουν τον οργανισμό μας από πολλές ασθένειες.

Η δροσιστική και γήινη γεύση τους προσθέτει απόλαυση στα πιάτα μας και για αυτό δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το τραπέζι μας!

Αυτά είναι μερικά από τα πιο αγαπημένα φυλλώδη λαχανικά και οι ιδιότητές τους, καθώς και τρόποι που μπορούμε να τα απολαύσουμε.

Ραδίκια

Τα ραδίκια είναι μια μεγάλη οικογένεια χορταρικών που περιλαμβάνει πολλά είδη, όπως είναι τα άγρια ραδίκια, τα αντίδια, οι πικραλίδες, οι ζοχοί, τα ιταλικά ραδίκια, το σταμναγκάθι. Έχουν ιδιαίτερη, ελαφρώς πικρή γεύση και υψηλή διατροφική αξία. Περιέχουν Βιταμίνη C, Α και Β, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο. Προστατεύουν το ήπαρ, είναι διουρητικά βοηθώντας έτσι στην αποτοξίνωση του οργανισμού και προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα. Συνήθως, σερβίρονται βραστά, αλλά φροντίστε να μην τα παραβράσετε, ώστε να διατηρήσουν όσο γίνεται τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους.

Μαρούλι

Μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C, καλίου, μαγγανίου και χρωμίου. Οι φυτικές ίνες του μαρουλιού μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ οι βιταμίνες ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας και προλαμβάνουν τα σημάδια της γήρανσης. Το φυλλικού οξύ μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ το κάλιο ρυθμίζει την υπέρταση. Το μαγγάνιο βοηθά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και το χρώμιο προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις. Τρώγεται ωμό ως δροσερή σαλάτα ή σε σάντουιτς, αλλά και μαγειρευτό ως φρικασέ.

Σπανάκι

Ένα από τα πιο αγαπημένα και πιο θρεπτικά λαχανικά, που έχει ξεχωριστή θέση στο τραπέζι μας και αποτελεί ασπίδα προστασίας για την υγεία μας. Ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες Α και Κ. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, μαγγάνιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Μπορείτε να το απολαύσετε ωμό σε σαλάτες, μαγειρεμένο με σουπιές ή ως σπανακόρυζο, αλλά και σε νόστιμες παραδοσιακές σπανακόπιτες.

Λάχανο

Ένα εξαιρετικό λαχανικό, με αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ! Σερβίρεται ωμό ως σαλάτα, σε μαγειρευτά όπως είναι οι λαχανοντολμάδες, χοιρινό με λάχανο ή λαχανόρυζο, ενώ μπορεί να γίνει ακόμα και τουρσί!

Σέσκουλα

Ένα από τα πιο ταπεινά φυλλώδη λαχανικά, το οποίο όμως έχει περισσότερες φυτικές ίνες, περισσότερη βιταμίνη Κ και περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες από τα περισσότερα άλλα λαχανικά. Τα σέσκουλα έχουν λίγες θερμίδες, βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου, μειώνουν τη χοληστερόλη, ενώ είναι πλούσια σε βήτα-καροτένιο, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, ψευδάργυρο και σίδηρο. Σερβίρονται βραστά ως σαλάτα ή σε χορτόπιτες.

Λαχανίδα (Kale)

Ένα λαχανικό που ήταν ξεχασμένο για χρόνια, αλλά τελευταία ήρθε πάλι στο προσκήνιο, και ευτυχώς, γιατί αποτελεί μια σούπερ τροφή. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Αποτελεί ένα λαχανικό πλούσιο σε φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ποτάσιο και ασβέστιο, ενώ έχει περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι. Η διατροφική του αξία σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμίδες του, το κάνουν μια εξαιρετική επιλογή για μια υγιεινή διατροφή. Τρώγεται ωμό σε σαλάτες, ψητό ως chips, ενώ μπορεί να προστεθεί σε σούπες ή σε smoothies λαχανικών.

Παντζαρόφυλλα

Μπορεί να σας φαίνονται σκληρά, αλλά τα παντζαρόφυλλα είναι τέλεια αν κόψετε τα χοντρά κοτσάνια και κρατήσετε το τρυφερό τους κομμάτι. Σερβίρονται βραστά ως σαλάτα, αλλά μπαίνουν και σε ριζότο, ομελέτες ή πίτες.

Ρόκα

Ένα πολύτιμο χορταρικό της οικογένειας των Σταυρανθών, με πικάντικη και πιπεράτη γεύση, πλούσιο σε βιταμίνες Α και Κ καθώς και ασβέστιο, που δυναμώνει τα οστά. Σερβίρεται σαν σαλάτα μαζί με άλλα φυλλώδη λαχανικά, ως κυρίαρχο λαχανικό στην δημοφιλή ιταλική σαλάτα ρόκα-παρμεζάνα, αλλά και σαν topping για λαχταριστές πίτσες.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons