ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Καφές ή τσάι; Πόση καφεΐνη έχουν τα αγαπημένα σας ροφήματα;

Post by: 24/11/2021 0 comments

Η καφεΐνη και πώς ο κάθε οργανισμός αντιδρά σε αυτή, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάποιοι βασίζονται στην καφεΐνη για να παραμείνουν ξύπνιοι, ενώ κάποιοι άλλοι πίνουν καφέ και πέφτουν για ύπνο.

Πριν καταλάβεις τι επίδραση έχει η καφεΐνη στον οργανισμό σου, καλό είναι να ξέρεις πόση καφεΐνη έχουν τα αγαπημένα σου ροφήματα.

Τσάι Βοτάνων: 0 mg καφεΐνης

Αν θέλεις να αποβάλλεις την καφεΐνη από τη ζωή σου, το τσάι βοτάνων είναι μια πολύ καλή λύση. Χαμομήλι, τσάι του βουνού, φασκόμηλο, εχινάκεια, είναι μια τέλεια εναλλακτική για ένα ζεστό ρόφημα χωρίς καφεΐνη και δεν ενοχλούν στο στομάχι.

Ντεκαφεϊνέ Καφές: 2-5 mg καφεΐνης/φλιτζάνι

Ο ντεκαφεϊνέ καφές, έχει όλη τη γεύση του καφέ αλλά πολύ λίγη ποσότητα καφεΐνης.

Πράσινο Τσάι: 25 mg καφεΐνης/φλιτζάνι

Το πράσινο τσάι, το οποίο είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, έχει ένα μικρό ποσοστό καφείνης. Οπότε είναι ένα τέλειο απογευματινό ρόφημα, που δεν θα σε κρατήσει ξύπνα το βράδυ και θα σου προσφέρει απόλαυση, με τις πολλές διαφορετικές γεύσεις που είναι διαθέσιμο.

Μαύρο Τσάι: 48 mg καφεΐνης/φλιτζάνι

Το μαύρο τσάι έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από το πράσινο, που κυμαίνεται από 25mg έως 48mg, ανάλογα με την ποικιλία. Αν θέλεις πιο πλούσια γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγη κρέμα, όπως στην Βρετανία.

Τσάι Matcha: 60 mg καφεΐνης/φλιτζάνι

Μπορεί να θεωρείται η πιο υγιεινή εκδοχή τσαγιού, αφού είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, έχει όμως τη μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης από όλα.

Ελληνικός καφές: 60 mg καφεΐνης/φλιτζανάκι

Ο παραδοσιακός, μονός ελληνικός καφές έχει 60 mg καφεΐνης και μοναδικό άρωμα, ειδικά αν είναι ψημένος σε άμμο.

Στιγμιαίος Καφές και Φραπέ: 62 mg καφεΐνης/φλιτζάνι

Οι περισσότεροι γευσιγνώστες δεν έχουν σε μεγάλη εκτίμηση τον στιγμιαίο καφέ, αλλά με 63 mg σε κάθε φλιτζάνι, σε ξυπνάει αμέσως και σου δίνει ενέργεια για να ξεκινήσεις δυνατά τη μέρα σου.

Εσπρέσο: 65 mg καφεΐνης/δόση

Τίποτα δεν σε ξυπνάει πιο γρήγορά από έναν μικρό εσπρέσο το πρωί, ο οποίος έχει 65 mg το φλιτζανάκι. Το ίδιο ισχύει και για το Ristretto, που είναι ένας μικρός εσπρέσο με τη μισή ποσότητα νερού.

Καφές φίλτρου: 90 mg καφεΐνης/φλιτζάνι

Ο καφές φίλτρου δεν διεκδικεί δάφνες γεύσης, αλλά είναι αρκετά δυνατός καφές που μπορεί να σε κρατήσει ξύπνια και συγκεντρωμένη.

Φραπουτσίνο: 60-120 mg καφεΐνης/φλιτζάνι

Σίγουρα δεν αποτελεί την πιο υγιεινή επιλογή, αλλά ένα παγωμένο Φραπουτσίνο αραιά-και-που είναι απόλαυση…

Λάτε: 130 mg καφεΐνης/ποτήρι

O Λάτε έχει συνήθως διπλή δόση εσπρέσο με την προσθήκη γάλακτος και αφρόγαλα στο τελείωμα. Σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι.

Καπουτσίνο: 130 mg καφεΐνης/φλιτζάνι

Ο καπουτσίνο είναι παρόμοιος με τον Latte και σερβίρεται πάντα σε φλιτζάνι, πασπαλισμένο με σοκολάτα ή κανέλα.

Μακιάτο: 130 mg καφεΐνης/φλιτζάνι

Ο Μακιάτο είναι άλλη μια διαφορετική εκδοχή των Λάτε/Καπουτσίνο, με μια μικρή στρώση από γάλα και αφρόγαλα.

Cold Brew: 150 mg καφεΐνης/ποτήρι

Το Cold Brew είναι κάτι σαν παγωμένος καφές φίλτρου, αλλά η εκχύλισή του γίνεται με κρύο νερό, για αυτό και διαρκεί ώρες. Η οξύτητά του είναι μικρότερη, δεν είναι τόσο πικρός και η περιεκτικότητα σε καφεΐνη είναι περισσότερη.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons