ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Γιατί βγάζουμε άσπρες τρίχες όσο μεγαλώνουμε;

Post by: 31/10/2018 0 comments

Οι περισσότεροι άνθρωποι, κάπου γύρω στα 30 τους χρόνια, αρχίζουν να ανακαλύπτουν άσπρες τρίχες στα μαλλιά τους. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει λόγω στρες, αλλά μάλλον είναι ένας από τους πολλούς μύθους που κυκλοφορούν.

Σίγουρα το στρες δεν βοηθάει, αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται τα μαλλιά σου να ασπρίσουν από τη μια μέρα στην άλλη λόγω στρες.

Για όλα φταίνε τα μελανοκύτταρα στη βάση του θύλακα της τρίχας, τα οποία είναι υπεύθυνα για το χρώμα των μαλλιών μας. Όσο μεγαλώνουμε, τα κύτταρα αυτά γερνάνε και δεν επαρκούν για να δώσουν χρώμα στα μαλλιά μας και έτσι αυτά ασπρίζουν.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να ανακαλύπτουν άσπρες τρίχες στα μαλλιά τους γύρω στα 30. Ένας γενικός κανόνας λέει ότι το 50% του πληθυσμού της γης, στην ηλικία των 50 ετών, θα έχει το 50% των μαλλιών του λευκά. Οι άντρες ασπρίζουν πιο γρήγορα από τις γυναίκες. Επίσης, τα μαλλιά των Καυκάσιων ασπρίζουν περισσότερο από αυτά των Αφρικανών ή των Ασιατών, ενώ οι καπνιστές έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν γκρίζα μαλλιά σε νεαρή ηλικία.

Γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά μας;

Τα μελανοκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης στον βολβό της ρίζας της τρίχας, παράγουν τη μελανίνη που χρωματίζει τα μαλλιά μας.

Υπάρχουν  δύο τύποι μελανίνης: η ευμελανίνη, η οποία παράγει αποχρώσεις του καφέ και του μαύρου και η φαιομελανίνη, η οποία παράγει αποχρώσεις του κίτρινου και του κόκκινου. Αυτές καθαρίζουν αν θα είμαστε μελαχρινοί, καστανοί, ξανθοί ή κοκκινομάλληδες.

Όσο μεγαλώνουμε, η ικανότητα των μελανοκυττάρων να παράγουν μελανίνη μειώνεται και σιγά-σιγά τα μαλλιά μας αρχίζουν να γκριζάρουν.

Υπάρχει λύση;

Δυστυχώς, όχι, αν και οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν ένα ένζυμο που να προστατεύει τα μελανοκύτταρα από τη ζημιά που προκαλείται στο τέλος του κύκλου της ζωής της τρίχας. Αν συμβεί αυτό, θα μπορούν να διατηρήσουμε ζωντανό το χρώμα των μαλλιών μας για πολλά χρόνια. Μέχρι τότε, απλά θα αρκεστούμε στις βαφές.

Φωτό από: Korpus3.ru

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons