ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

8 τρόποι να σταματήσεις να σκέφτεσαι διαρκώς το φαγητό.

Post by: 25/06/2021 0 comments
  • Το φαγητό είναι μια βιολογική ανάγκη, αλλά και μια απόλαυση.
  • Είναι φυσιολογικό να σκέφτεσαι το φαγητό. Το ζητάει ο οργανισμός σου.
  • Μην αποκλείεις τροφές από το διαιτολόγιό σου, απλά επειδή τις σκέφτεσαι περισσότερο.
  • Άκου το σώμα σου και εφάρμοσε το «mindful eating».

Το φαγητό είναι μια βιολογική ανάγκη, αλλά και μια καθημερινή απόλαυση. Πολύ συχνά, αποτελεί το κέντρο εορταστικών εκδηλώσεων και κοινωνικών συναναστροφών, με αποτέλεσμα να έχει συνδεθεί στο μυαλό μας με θετικά συναισθήματα και με απολαυστικές εμπειρίες. Ίσως, γι’ αυτό έχει τόσο κυρίαρχο ρόλο στη ζωή μας.

Τι γίνεται, όμως, όταν σκέφτεσαι όλη την ώρα «τι θα φάω»;

Για να σταματήσεις να σκέφτεσαι διαρκώς το φαγητό, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις γιατί το σκέφτεσαι.

  • Προσπάθησε να καταλάβεις τι πυροδοτεί αυτή την ανάγκη.
  • Ξεκίνα ένα διατροφικό ημερολόγιο.
  • Άκου το σώμα σου.
  • Φάε μικρά, αλλά χορταστικά σνακ υψηλής διατροφικής αξίας.
  • Το να σκέφτεσαι το φαγητό είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Πώς θα σταματήσεις να σκέφτεσαι διαρκώς το φαγητό;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να σε κάνουν να σκέφτεσαι το φαγητό και διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

  1. Μην αισθάνεσαι άσχημα που σκέφτεσαι το φαγητό.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να σκέφτεσαι το φαγητό. Απλά, κάποιοι άνθρωποι, εξαιτίας της ιδιαίτερης σχέσης που έχουν με το φαγητό, νιώθουν ενοχές ή εκνευρίζονται που πάλι το μυαλό τους πήγε εκεί.

Όμως, αρκετές έρευνες έδειξαν, ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται ενοχές όταν σκέφτονται το φαγητό, είναι αυτοί που τρώνε περισσότερο και δεν χάνουν κιλά. Δηλαδή, η ενοχή δεν σε βοηθάει να λύσεις το πρόβλημά σου. Αυτό που σε βοηθάει είναι η διαισθητική διατροφή, να ακούς το σώμα σου και τις ανάγκες του και να τρως συνειδητοποιημένα, όποτε πεινάς.

  1. Μην αποκλείεις τροφές από το διαιτολόγιό σου.

Αν για παράδειγμα, σκέφτεσαι αρκετά συχνά το παγωτό, μπορεί να θέλεις να αποκλείσεις το παγωτό από τη διατροφή σου, για να το ξεχάσεις.

Όμως, έρευνες έδειξαν ότι αυτό έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Όσο πιο απαγορευμένη είναι μια τροφή, τόσο περισσότερο τη σκέφτεσαι. Επίσης, όσο πιο αυστηρούς περιορισμούς βάζεις στη διατροφή σου, τόσο πιο δύσκολο είναι να τους διατηρήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η λύση είναι, όσες τροφές σκέφτεσαι περισσότερο, να μην τις αποκλείσεις εντελώς από τη διατροφή σου, αλλά να τις περιορίσεις με μέτρο.

  1. Άκου το σώμα σου.

Είναι σημαντικό να ακούς το σώμα σου και να καταλαβαίνεις πότε πεινάς αληθινά, γιατί με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεις την επαρκή πρόσληψη θερμίδων που χρειάζεται ο οργανισμός σου για να λειτουργήσει. Αν δεν τρως αρκετά, θα έχεις διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως έλλειψη ενέργειας και εκνευρισμό. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να σκέφτεσαι ακόμα περισσότερο το φαγητό. Με άλλα λόγια, τρώγε όποτε πεινάς!

  1. Βάλε στη καθημερινή διατροφή σου μικρά σνακ που σε χορταίνουν.

Η καταπίεση και η στέρηση δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημά σου με το φαγητό. Αντίθετα, τα μικρά, υγιεινά και χορταστικά και διατροφικά πλούσια σνακ μπορούν να σε βοηθήσουν να νιώθεις χορτάτη και πλήρης. Έτσι, θα ισορροπήσεις τη διατροφή σου και δεν θα φας πολύ στο επόμενο μεγάλο γεύμα σου. Ένα γιαούρτι με λίγα φρούτα, ένα μήλο, τυρί cottage με τοματίνια, κράκερς ολικής άλεσης με μια φέτα τυρί, βραστά αυγά… αυτά είναι μερικά σνακ που μπορούν να σε χορτάσουν.

  1. Ενυδατώσου σωστά.

Η σωστή ενυδάτωση είναι σημαντική για την υγεία σου. Παράλληλα όμως, αν πίνεις αρκετό νερό, θα σταματήσεις να σκέφτεσαι τόσο πολύ τα αλμυρά σνακ και θα μειώσεις την πείνα σου.

  1. Ξεκίνα το διατροφικό σου ημερολόγιο.

Οτιδήποτε τρως, πρέπει να καταγράφεται στο διατροφικό σου ημερολόγιο. Ένα διατροφικό ημερολόγιο, όχι μόνο σε βοηθάει να παρακολουθείς τι τρως, αλλά και να καταλάβεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και αισθάνεσαι για το φαγητό. Προσπάθησε να κρατήσεις ένα διατροφικό ημερολόγιο για τουλάχιστον μία εβδομάδα, σημειώνοντας οτιδήποτε τρως και τα ερεθίσματα που πυροδότησαν την ανάγκη σου να φας κάτι, ακόμα κι αν ήσουν χορτάτη, όπως για παράδειγμα πώς ένιωθες, αν βαριόσουν, αν έβλεπες τηλεόραση (ειδικά εκπομπές μαγειρικής), πού ήσουν και με ποιον.

  1. Βοήθησε τον εαυτό σου να ξεχαστεί.

Είναι σημαντικό να μην προσπαθείς να αποφύγεις ένα γεύμα αν πεινάς. Αν όμως είσαι χορτάτη και παρόλα αυτά νιώθεις την επιθυμία να φας κάτι, προσπάθησε να κάνεις κάτι για να ξεχαστείς. Για παράδειγμα, σήκω και κάνε μερικές διατάσεις, μάζεψε τα απλωμένα ρούχα, πήγαινε μια μικρή βόλτα, πάρε τηλέφωνο μια φίλη σου, διάβασε ένα βιβλίο, κάνε ένα μικρό διαλογισμό, βγες στο μπαλκόνι, γράψε το ημερολόγιό σου, πλύνε τα πιάτα κτλ.

  1. Ξεκίνα να τρως συνειδητά, δηλαδή εφάρμοσε το «mindful eating» στη διατροφή σου.

Αυτό σημαίνει να δίνει αξία στο γεύμα σου, τόσο κατά την προετοιμασία, όσο και κατά τη διάρκεια. Επίλεξε με προσοχή τις τροφές που θα φας, ανάλογα με το πρόγραμμά σου, την ώρα και τις ανάγκες σου. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, επικεντρώσου στο φαγητό σου και μην βλέπεις τηλεόραση ή σερφάρεις στα social media. Προσπάθησε να καταλάβεις πώς νιώθεις για το φαγητό σου, κάθισε στο τραπέζι αντί να φας στα όρθια ή μπροστά από την τηλεόραση, περιόρισε τους περισπασμούς από το περιβάλλον σου, προσδιόρισε τη μερίδα που θα φας, αντί να τρως ανεξέλεγκτα από ένα μεγάλο μπολ, νιώσε ευγνωμοσύνη για το γεύμα σου, τρώγε αργά και μάσα καλά την τροφή σου. Όλα αυτά θα σε κάνουν να εκτιμήσεις καλύτερα το φαγητό σου.

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons