ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

OK-AFTOSIGENTROSI2

4 απλές συμβουλές για να βελτιώσετε την αυτοσυγκέντρωσή σας!

Post by: 05/03/2014 0 comments

Μήπως μερικές φορές νιώθετε ότι έχετε την ικανότητα συγκέντρωσης ενός 3χρονου παιδιού; Μην ανησυχείτε! Οι στατιστικές λένε ότι μάλλον δεν έχετε σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής. Μόνο ένα πολύ χαμηλό ποσοστό ενηλίκων υποφέρει από το σύνδρομο αυτό και το μόνο που χρειάζεστε είναι μια καλύτερη καθημερινότητα και μερικά τρικ που θα σας βοηθήσουν στην αυτοσυγκέντρωσή σας.

Αντικαταστήστε την Καφεΐνη με Αεροβική Άσκηση

Αν χρειάζεστε 4-5 καφέδες την ημέρα για να μείνετε σε εγρήγορση τότε μάλλον δεν θα μπορείτε να συγκεντρωθείτε χωρίς καφέ. Ο εγκέφαλός σας έχει μπει σε λειτουργία καφεΐνης που σημαίνει ότι χρειάζεται καφέ για να μείνει συγκεντρωμένος. Υπάρχει όμως ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος: η άσκηση! Οι έρευνες έδειξαν ότι η σωματική άσκηση αυξάνει τα επίπεδα συγκέντρωσης, πιθανώς γιατί ενεργοποιεί την έκκριση ορμονών και χημικών στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την μάθηση και την μνήμη. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Illinois υποστηρίζει ότι ειδικά η αεροβική άσκηση μπορεί να βελτιώσει άμεσα τη λειτουργία σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την συγκέντρωση και την προσοχή.

Πιείτε περισσότερο Νερό

Μία έρευνα του περιοδικού Journal Of Nutrition απέδειξε ότι ακόμα και η παραμικρή αφυδάτωση του οργανισμού μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια συγκέντρωσης. Σε μία ομάδα από γυναίκες που είχαν λιγότερο από 2% αφυδάτωση (αφού δεν είχαν πιει νερό μετά από άσκηση) παρατηρήθηκε μείωση της ικανότητας συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια γνωστικών τεστ. Η εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες είναι ότι όταν ο εγκέφαλος ανιχνεύει και την παραμικρή αλλαγή στη φυσιολογία του σώματος, αρχίζει αμέσως να λειτουργεί με μειωμένη απόδοση για να μας επιστήσει την προσοχή. Η δίψα δεν είναι το καλύτερο μήνυμα αφυδάτωσης. Όταν αρχίζετε να νιώθετε δίψα είναι αργά. Η έλλειψη συγκέντρωσης όμως είναι ένα πρώιμο σημάδι ότι είναι ώρα να πιείτε νερό.

Βελτιώστε τον ύπνο σας

Η ψυχίατρος Vatsal Thakkar του New York University of Medicine λέει ότι το πρώτο που κάνει όταν υποπτεύεται ότι κάποιος ασθενής της έχει Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής, είναι να ερευνήσει τον ύπνο του. Η έλλειψη ικανότητας συγκέντρωσης, πολύ συχνά οφείλεται σε έλλειψη του ύπνου Δέλτα, που είναι ένας βαθύς ύπνος πριν την φάση REM. Κατά τη διάρκεια του ύπνου Δέλτα, ο εγκέφαλος “σβήνει” και κάποιες έρευνες καταδεικνύουν ότι σε αυτή τη φάση εδραιώνονται και δυναμώνουν οι γνωστικές ικανότητες. Αν κοιμάστε λιγότερες από 7 ώρες, μειώνετε τη φάση του ύπνου Δέλτα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της ικανότητας συγκέντρωσης όταν είστε ξύπνιοι. Η λύση είναι να φροντίσετε να κοιμάστε καλά για 7 με 9 ώρες για δύο εβδομάδες και θα δείτε την συγκέντρωσή σας να βελτιώνεται!

Επικεντρωθείτε στα πόδια σας

Οι σημερινοί ρυθμοί ζωής είναι εξωφρενικοί. Τα εξωτερικά ερεθίσματα είναι τόσα πολλά που σχεδόν κάθε λίγα λεπτά συμβαίνει κάτι που μας εξιτάρει: δεχόμαστε ένα e-mail, βλέπουμε ένα post στο Facebook, παρακολουθούμε κάτι συγκλονιστικό στην τηλεόραση. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουμε εθιστεί σε αυτή την κατάσταση και περιμένουμε κάτι νέο κάθε λίγο και λιγάκι. Αν δεν συμβεί κάτι που θα μας ερεθίσει μέσα σε λίγα λεπτά, αρχίζουμε να ψάχνουμε για κάτι άλλο μόνοι μας. Ο εγκέφαλός μας αναζητά υποκατάστατα και έτσι χάνουμε την αυτοσυγκέντρωση μας. Ένας απλός τρόπος να συγκεντρωθείτε είναι να κάνετε focus για μερικά δευτερόλεπτα στα πόδια σας, ώστε να καθαρίσετε το μάτια σας και τον εγκέφαλό σας από εικόνες που σας αποσπούν την προσοχή. Αμέσως θα νιώσετε ότι μπορείτε να συγκεντρωθείτε καλύτερα σε αυτό που θέλετε.

Φωτό από: www.sxc.hu

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons