ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Υπάρχει η τύχη;

Post by: 13/08/2019 0 comments

Υπάρχει τυχερός άνθρωπος ή αυτό που λέμε ρέντα; Μπορεί η πίστη μας ή όχι στην τύχη να μας κάνει περισσότερο ριψοκίνδυνους και να παίρνουμε μεγαλύτερα ρίσκα;

Αν τη μια μέρα κερδίσεις σε ένα διαγωνισμό στο σούπερ μάρκετ και μετά ένα μικροποσό στο λαχείο, πιστεύεις ότι θα τριτώσει το καλό;

Κι αν την άλλη μέρα τρακάρεις; Ήταν γρουσουζιά ή, ίσως, τύχη, αφού δεν έπαθες τίποτα;

Τίποτα από όλα αυτά. Ήταν απλά τυχαία γεγονότα.

Η τύχη είναι ένας πολύ ενδιαφέρων συνδυασμός ρίσκου και πιθανότητας. 

Όλοι έχουμε να θυμόμαστε μέρες που μας συνέβησαν καλά πράγματα και μέρες που δεν ήταν όλα και τόσο ρόδινα. Και αποκαλούμε τις καλές μέρες “τυχερές” και τις άλλες “άτυχες”. Άρα, υπό αυτή την έννοια, η τύχη υπάρχει.

Πολλοί όμως, φτάνουν σε σημείο να πιστεύουν ότι η τύχη επηρεάζει εξωγενείς παράγοντες. Για παράδειγμα, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι αν παίξουν τζόκερ την τυχερή τους ημέρα, μάλλον θα κερδίσουν. Αυτή είναι μια πεποίθηση, που πολύ δύσκολα δικαιολογείται, αφού δεν υπάρχει περίπτωση η μέρα που θα παίξεις τζόκερ, να επηρεάσει την πιθανότητα να κερδίσεις.

Από την άλλη, όμως, οι έρευνες δείχνουν ότι άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι τυχεροί, στην πραγματικότητα… είναι! Κι αυτό γιατί είναι πιο πρόθυμοι να αρπάξουν τις διάφορες ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η τύχη είναι περισσότερο θέμα ψυχολογίας, παρά πιθανότητας. Στην πραγματικότητα, η τύχη είναι μια θετική στάση που μας κάνει είτε να είμαστε ανοιχτοί σε ευκαιρίες που παρουσιάζονται, είτε να αντιλαμβανόμαστε συγκεκριμένα μοτίβα σε, κατά τα άλλα, χαοτικές καταστάσεις.

Παιχνίδια της τύχης

Αν στρίψεις ένα νόμισμα και φέρεις 5 φορές κορώνα, τότε οι πιθανότητες είναι ότι την επόμενη θα φέρεις γράμματα. Σωστά; Λάθος! Οι πιθανότητες παραμένουν οι ίδιες με την προηγούμενη φορά που έστριψες το νόμισμα, είναι 50/50. Το μυαλό μας, όμως, λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσπαθεί να ανακαλύψει επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Προσπαθεί να διαχειριστεί την αβεβαιότητα του πραγματικού κόσμου, ψάχνοντας κανόνες. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο εγκέφαλός μας είναι μάλλον πιο έξυπνος από όσο νομίζουμε, αφού μπορεί ασυναίσθητα να αντιληφθεί πολύ διακριτικές, αλλά ταυτόχρονα σημαντικές, στατιστικές πιθανότητες στο περιβάλλον γύρω μας.

Ρέντα

Όταν ποντάρεις σε ένα παιχνίδι σαν την ρουλέτα που βασίζεται στην τύχη, τελικά είναι οι επιλογές σου που αλλάζουν τις πιθανότητες να κερδίσεις. Ένας παίκτης που έχει κερδίσει δύο συνεχή πονταρίσματα, έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει και την επόμενη φορά, από αυτόν που έχει χάσει. Κι αυτό, γιατί πιστεύοντας ότι την επόμενη φορά ίσως χάσει, κάνει πιο προσεκτικές επιλογές. Το αντίθετο ισχύει για αυτόν που έχει χάσει. Πιστεύει ότι αφού έχασε τόσες φορές, ήρθε η σειρά του να κερδίσει και κάνει όλο και πιο ριψοκίνδυνες επιλογές.

Προλήψεις

Χτύπα ξύλο, τυχερός αριθμός, φυλαχτά, μην περνάς κάτω από σκάλα… κανείς δεν ξέρει από πού προέρχονται όλες αυτές οι προλήψεις, κι όμως, πολλοί τις πιστεύουμε. Οι έρευνες λένε ότι δουλεύουν, όχι όμως για το λόγο που νομίζουμε.

Σε μια έρευνα του 2010, μια ομάδα από παίκτες του γκολφ που τους είπαν ότι θα παίξουν με μια “τυχερή μπάλα”, είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις από τους υπόλοιπους, οι οποίοι ήξεραν ότι έπαιζαν με μια συνηθισμένη μπάλα. Επίσης, σε ένα τεστ αναγραμματισμού, τα άτομα της ομάδας που τους είχε επιτραπεί να κρατάνε τα τυχερά τους φυλαχτά, έλυσαν το γρίφο πολύ πιο εύκολα από αυτούς που δεν είχαν μαζί τους φυλαχτά. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι αυτό συνέβη γιατί επέμειναν περισσότερο, αφού ένιωθαν μεγαλύτερη σιγουριά έχοντας στα χέρια τους το φυλακτό τους.

Τυχεροί άνθρωποι

Η τύχη δεν έρχεται έτσι απλά, άσχετα με όσα νομίζουν όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς. Σε ένα πείραμα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Χερτφορντσάιρ της Αγγλίας, ο ερευνητής έδωσε σε δύο γκρουπ ανθρώπων, που το ένα θεωρούσε τον εαυτό του τυχερό και το άλλο άτυχο, να διαβάσουν μια εφημερίδα. Μέσα στην εφημερίδα, υπήρχε μια διαφήμιση που έλεγε “Πες στον ερευνητή ότι είδες αυτή τη διαφήμιση και κέρδισε 250 λίρες”. Τα περισσότερα άτομα από την ομάδα των τυχερών είδαν τη διαφήμιση, ενώ πολύ λίγα από την ομάδα των άτυχων. Ο ερευνητής υπέθεσε ότι οι “άτυχοι” είχαν μεγαλύτερο άγχος, πράγμα που επηρέασε την παρατηρητικότητά τους.

Η τύχη, λοιπόν, μάλλον δεν υπάρχει. Αυτό το μαγικό που νιώθουμε είναι, απλά, θέμα ψυχολογίας και θετικής στάσης ζωής.

Φωτό από: Robert Sasuke

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons