Το θάρρος και η γενναιότητα των Ελλήνων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, άλλαξαν για άλλη μια φορά τη ροή της ιστορίας. Η σθεναρή αντίσταση ενάντια στην Ιταλική και στη συνέχεια τη Γερμανική εισβολή, επηρέασε την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και κέρδισε το σεβασμό και την αναγνώριση όλης της Ευρώπης.
Αυτά είναι κάποια από τα σχόλια που είπαν εχθροί και φίλοι για τη γενναιότητα και τον ηρωισμό των Ελλήνων.
Αδόλφος Χίτλερ
“Χάριν της ιστορικής αλήθειας οφείλω να διαπιστώσω ότι μόνο οι Έλληνες, απ’ όλους τους αντιπάλους που μας αντιμετώπισαν, πολέμησαν με το μεγαλύτερο θάρρος , αψηφώντας τον θάνατο.”
και
“Η Κρήτη απέδειξε ότι οι μεγάλες μέρες των αλεξιπτωτιστών τελείωσαν.”
Τζόζεφ Γκέμπελς, ηγετικό στέλεχος του Γ’ Ράιχ και υπουργός προπαγάνδας:
“Προχωρούμε αργά στην Ελλάδα… Οι Έλληνες είναι γενναίοι μαχητές…. Τα καταληφθέντα χαρακώματα είναι γεμάτα πτώματα… Και αυτός ο Φύρερ θαυμάζει ιδιαιτέρως το θάρρος των Ελλήνων. Ίσως υπάρχει ακόμη ένα ίχνος της παλαιάς ελληνικής καταγωγής σ’ αυτούς.”
Φραγκλίνος Ρούσβελτ, Πρόεδρος Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής:
Ο αγώνας της Ελλάδας στον πόλεμο αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλα τα έθνη … Οι Έλληνες δίδαξαν την αξιοπρέπεια στο πέρασμα των αιώνων. Όταν όλος ο κόσμος έχασε την ελπίδα του, οι Έλληνες τόλμησαν να αμφισβητήσουν το αήττητο του γερμανικού τέρατος, υψώνοντας απέναντί του το υπερήφανο πνεύμα της ελευθερίας… Στις 10 Απριλίου 1941, μετά από την ελληνική συνθηκολόγηση με τη Γερμανία, τα βόρεια οχυρά της Ελλάδας παραδίνονται. Οι Γερμανοί εκφράζοντας το θαυμασμό τους στους Έλληνες στρατιώτες, δήλωσαν ότι είναι τιμημένοι και υπερήφανοι έχοντας ως αντίπαλό τους έναν τέτοιο στρατό και ζήτησαν να επιθεωρήσει ο Έλληνας διοικητής το γερμανικό στρατό σε μια ένδειξη τιμής και αναγνώρισης ! Η γερμανική σημαία αναρτήθηκε μόνο μετά την πλήρη απόσυρση του ελληνικού στρατού. Η Ελλάδα έδωσε το παράδειγμα, το οποίο, ο καθένας από μας πρέπει να ακολουθήσει μέχρις ότου, οι σφετεριστές της ελευθερίας, οπουδήποτε της γης ευρίσκονται, υποστούν τη δίκαια καταδίκη τους.
Σαρλ Ντε Γκωλ:
“Είμαι ανίκανος να δώσω το κατάλληλο εύρος της ευγνωμοσύνης που αισθάνομαι για την ηρωική αντίσταση του λαού και των ηγετών της Ελλάδας.”
Μορίς Σουμάν, Υπουργός των εξωτερικών της Γαλλίας:
“Η Ελλάδα είναι το σύμβολο της μαρτυρικής, υποδουλωμένης, ματωμένης, αλλά ζωντανής Ευρώπης… Ποτέ μια ήττα δεν υπήρξε τόσο τιμητική για κείνους που την υπέστησαν”.
Ιωσήφ Στάλιν
“Όταν νικήσουμε, θα μπούμε στη Βουλγαρία ως τιμωροί, στη Γιουγκοσλαβία ως ελευθερωτές και στην Ελλάδα ως προσκυνητές…”
Ενώ σε μια ομιλία του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Μόσχας, δήλωσε:
“Λυπάμαι που γερνάω και δεν θα ζήσω αρκετά για να ευγνωμονώ τον Ελληνικό λαό, η αντίσταση του οποίου έκρινε τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.”
Γουίνστον Τσόρτσιλ:
“Η λέξη ηρωισμός φοβάμαι ότι δεν αποδίδει στο ελάχιστο τις πράξεις αυτοθυσίας των Ελλήνων, οι οποίες ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για τη νικηφόρα έκβαση της κοινής προσπάθειας των εθνών, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για την ανθρώπινη ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Εάν δεν ήταν η ανδρεία των Ελλήνων και το θάρρος τους, η έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θα ήταν ακαθόριστη.”
και
“Μέχρι τώρα συνηθίζαμε να λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.”
και για τη μάχη της Κρήτης
“Στην Κρήτη ο Goering κέρδισε μια Πύρρειο νίκη, διότι με τις δυνάμεις που σπατάλησε εκεί θα μπορούσε εύκολα να κατακτήσει την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και ίσως ακόμη και την Περσία… Διέπραξε την ανοησία να αφήσει να του ξεφύγουν αυτές οι μεγάλες ευκαιρίες, με το να θυσιάσει τις αναντικατάστατες αυτές δυνάμεις σε έναν θανάσιμο αγώνα που διεξαγόταν συχνά σώμα με σώμα…
Γεώργιος ΣΤ’, Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας
“Ο μεγαλοπρεπής αγώνας της Ελλάδος, υπήρξε η πρώτη μεγάλη καμπή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.”
Sir Robert Antony Eden, Υπουργός Πολέμου και Εξωτερικών της Βρετανίας
“Πριν από 2300 χρόνια, οι Αθηναίοι έλεγαν ότι το μυστήριο της επιτυχίας είναι η Ελευθερία και το μυστήριο της Ελευθερίας είναι η Ανδρεία. Οι Έλληνες δίδουν νέα πνοή σε αυτή τη μεγάλη παράδοση.”
Γκεόργκι Ζούκοφ, Στρατάρχης του Σοβιετικού Στρατού:
Εάν ο Ρωσικός λαός κατόρθωσε να προβάλλει αντίσταση μπροστά στις πόρτες της Μόσχας, να συγκρατήσει και να ανατρέψει τον Γερμανικό χείμαρρο, το οφείλει στον Ελληνικό λαό, που καθυστέρησε τις Γερμανικές μεραρχίες όλον τον καιρό, που θα μπορούσαν να μας γονατίσουν. Η γιγαντομαχία της Κρήτης υπήρξε το κορύφωμα της Ελληνικής Προσφοράς.
Ραδιοφωνικός Σταθμός Μόσχας:
Πολεμήσατε άοπλοι εναντίον πανόπλων και νικήσατε. Μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν ήταν δυνατόν να γίνει αλλιώς διότι είστε Έλληνες. Κερδίσαμε χρόνο για να αμυνθούμε. Ως Ρώσοι και ως άνθρωποι θα σας ευγνωμονούμε
Οι εφημερίδες στην μακρινή Ιαπωνία, παρά τη συμμαχική σχέση με τη Γερμανία, αναγνώρισαν τη γενναιότητα των Ελλήνων και έγραψαν:
“Προτείνουμε ως ζήτημα υπέρτατου καθήκοντος τιμής, όπως δημιουργηθεί έκτακτο «Τάγμα των Ιπποτών της Κρήτης», για να τιμηθεί με ειδικό παράσημο κάθε πολίτης, κάθε στρατιώτης και κάθε αξιωματικός που έλαβε μέρος στην ενδοξότερη μάχη της ιστορίας, τη Μάχη της Κρήτης.”
“Η χώρα μας, στην οποία τιμάται ιδιαίτερα η ανδρεία, παρακολουθεί με θαυμασμό τον αγώνα των Ελλήνων στην Αλβανία. Ένας αγώνας που μας συγκινεί τόσο ώστε, παραμερίζοντας προς στιγμήν κάθε άλλο αίσθημα, αναφωνούμε «Ζήτω η Ελλάς!»”
Evening Times, Λονδίνο
“Η Ελλάδα, η οποία στο Μαραθώνα, στις Θερμοπύλες, στη Σαλαμίνα δίδαξε στον κόσμο πως πρέπει να μάχεται ακόμα και απέναντι σε υπεράριθμους εχθρούς, επανήλθε και σήμερα στις αρχαίες επιλογές της, καταφρονώντας τον τύραννο μέχρι θανάτου.”
Φωτό από: Parapolitika