ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Τα τσαρούχια και η ιστορία τους. (VIDEO)

Post by: 21/03/2021 0 comments
  • Τα τσαρούχια ήταν χειροποίητα υποδήματα από σκληρό δέρμα και εξαιρετικά σκληρή σόλα.
  • Είχαν κυρτή μύτη, στην άκρη της οποίας υπήρχε μια μάλλινη φούντα, η οποία απορροφούσε την υγρασία και κρατούσε τα δάχτυλα πιο ζεστά.
  • Οι πολεμιστές στερέωναν κοφτερές λάμες μέσα στη φούντα του τσαρουχιού και κατάφερναν θανατηφόρες κλωτσιές στον εχθρό, όταν πολεμούσαν σώμα με σώμα.
  • Σήμερα, τσαρούχια φοράνε οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς και το καθένα ζυγίζει πάνω από 3 κιλά.

Τι είναι τα τσαρούχια και από πού πήραν το όνομά τους;

Τα τσαρούχια είναι χειροποίητα υποδήματα από σκληρό δέρμα, τα οποία φορούσαν οι Έλληνες της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και οι κάτοικοι ορεινών περιοχών των Βαλκανίων και της Τουρκίας, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.

Το όνομά τους, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, προέρχεται από την τουρκική λέξη «τσαρίκ» (caric), ενώ η αρχική τους ονομασία ήταν «πίγγες». Ανάλογα υποδήματα, πιο μυτερά όμως, υπήρχαν και στην Ιταλία και λέγονταν «τσιότσιερα» ή «τσιότσια».

Σήμερα, φοριούνται μόνο από τους Ευζώνους της προεδρικής φρουράς.

Από τι ήταν φτιαγμένα;

Τα τσαρούχια φτιάχνονταν από δέρμα μοσχαριού, η μύτη τους ήταν κυρτή προς τα πάνω και είχαν εξαιρετικά σκληρή σόλα. Επάνω στη μύτη είχαν μια πλούσια μάλλινη φούντα, συνήθως μαύρη για τους ενήλικες και πολύχρωμη για τα παιδιά.

Το δέρμα που χρησιμοποιούσαν ήταν το «τελατίνι». Το έφτιαχναν οι «ταμπάκοι», δηλαδή οι βυρσοδέψες των Ιωαννίνων, από δέρμα βοδιού που στο τέλος της επεξεργασίας βάφονταν κόκκινο.

Υπήρχαν 2 ειδών τσαρούχια: τα ραφτά και τα καρφωτά. Τα ραφτά ήταν πιο απλά και καθημερινά, ενώ τα καρφωτά θεωρούνταν πιο επίσημα και ήταν διακοσμημένα με πούλιες και κεντήματα. Στο επάνω μέρος είχαν ένα ρέλι για να είναι πιο κομψά και να φοριούνται πιο εύκολα.

Η μάλλινη φούντα δεν είχε μόνο διακοσμητικό ρόλο, αλλά και χρηστικό. Απορροφούσε την υγρασία από τα νωπά χόρτα ώστε να μην μπαίνει μέσα στο τσαρούχια, αλλά και προστάτευε τα δάχτυλα από το χιόνι και το κρύο.

Στην εποχή της επανάστασης, είχε άλλο ένα ρόλο: ήταν πολεμικό όπλο. Οι πολεμιστές στερέωναν κοφτερές λάμες μέσα στην φούντα και όταν η μάχη γίνονταν σώμα με σώμα, έδιναν θανατηφόρες κλωτσιές στον εχθρό, προκαλώντας του βαριά τραύματα.


Τα τσαρούχια στις μέρες μας

Τα τσαρούχια σήμερα φοριούνται είτε από παραδοσιακές χορευτικές ομάδες, είτε από τους Ευζώνους της Προεδρικής Φρουράς. Τα τσαρούχια της φρουράς, είναι βαρέος τύπου, για να αντέχουν στις υψηλές απαιτήσεις της παρέλασης των Ευζώνων. Κάθε τσαρούχι έχει καρφωμένα στη σόλα περίπου 50 καρφιά, για αυτό άλλωστε κάνουν τον χαρακτηριστικό, μεταλλικό ήχο κάθε φορά που χτυπάνε με δύναμη στο έδαφος. Κάθε τσαρούχι ζυγίζει έως 3 κιλά και έχει διάρκεια ζωής 2-3 χρόνια.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons