ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να εκφράζεις τα συναισθήματά σου, επικοινωνώντας ταυτόχρονα όλα όσα θέλεις.

Post by: 22/11/2018 0 comments

Πόσο συχνά καταπίνουμε το φόβο μας, την οργή μας, τη λύπη μας, αλλά και τα «σ’αγαπώ» που δεν τολμάμε να πούμε μόνο και μόνο γιατί φοβόμαστε μη φανούμε αδύναμοι στα μάτια των άλλων; Καταπιέζουμε το γέλιο μας στο όνομα μιας αμφιλεγόμενης σοβαρότητας, μαθαίνουμε στα παιδιά από μικρά ότι το κλάμα κι ο θυμός είναι κάτι αρνητικό.

Χανόμαστε σε ένα λαβύρινθο από «πρέπει» και «μη» που γίνονται η πανοπλία μας. Και, στη συνέχεια, όλη αυτή η καταπίεση γεννάει δυσλειτουργίες, νευρώσεις, επιθετικότητα και δυστυχία. Κανείς δεν μας δίδαξε ότι η έκφραση των συναισθημάτων μας είναι η γέφυρα που μας ενώνει με το διπλανό μας, αλλά και με τον ίδιο τον εαυτό μας.

Για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο των καταπιεσμένων συναισθημάτων, χρειάζεται να κάνουμε κάποια απλά βήματα που θα μας βοηθήσουν να νιώσουμε καλύτερα και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τους γύρω μας.

  • Πριν ανοίξουμε μια συζήτηση θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σ’ αυτό που θέλουμε να εκφράσουμε και να ξέρουμε ακριβώς ποιο συναίσθημα μας προκαλεί η συμπεριφορά του άλλου.
  • Συχνά αποφασίζουμε να μιλήσουμε για τα συναισθήματά μας υπό το κράτος του θυμού. Αυτός, όμως, ένας κακός σύμβουλος που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει την αντίδραση του συνομιλητή μας που θα περάσει σε θέση επίθεσης. Ένα τρικ για να εξομαλύνουμε την κατάσταση είναι αντί να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση «με θύμωσες», να την αντικαταστήσουμε με τις λέξεις «στεναχωρήθηκα», «πικράθηκα», «ένιωσα άβολα», «ανησύχησα». Αμέσως η κατάσταση αποφορτίζεται και η συνομιλία μας γίνεται σε χαμηλότερους τόνους.
  • Είναι πολύ σημαντική η στιγμή που θα επιλέξουμε να κάνουμε μια συζήτηση. Όταν ο άλλος βρίσκεται σε φάση έντασης ή είναι απασχολημένος, το πιο πιθανό είναι ότι τα λόγια μας θα πάνε χαμένα.
  • Η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης βελτιώνει θεαματικά τις ανθρώπινες σχέσεις. Ας μπούμε λοιπόν λίγο στη θέση του άλλου και ας σκεφτούμε πώς θα νιώθαμε αν ακούγαμε εμείς αυτό που θέλουμε να του πούμε.
  • Ένα όνομα κάνει θαύματα. Σύμφωνα με μελέτες, όταν αποκαλούμε τον άλλο με το όνομά του ενεργοποιείται το συναίσθημα της ανταπόδοσης στον εγκέφαλο και μας αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη προσοχή.
  • Δεν φτάνει να μιλήσουμε μόνο, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο άλλος κατάλαβε το νόημα αυτών που του είπαμε. Οπότε, μπορούμε πολύ εύκολα να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις αν στο τέλος της κουβέντας μας προσθέσουμε την ερώτηση «Δεν ξέρω αν σου εξήγησα καλά αυτό που ήθελα να σου πω. Εσύ τι κατάλαβες;»
  • Τέλος, λίγο χιούμορ κάποιες φορές, μπορεί να αποφορτίσει μια τεταμένη κατάσταση και να κάνει το συνομιλητή μας να χαλαρώσει και να μας δει πιο θετικά.

 

Φωτό από: uk.lifesizemagazine.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons