ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να δώσεις χώρο σε κάποιον.

Post by: 12/03/2019 0 comments

Οι σχέσεις χρειάζονται «χώρο» για να μπορέσουν να προσφέρουν στα ζευγάρια χαρά και πληρότητα. Η ρουτίνα κουράζει και συχνά οι άνθρωποι ασφυκτιούν από τις καθημερινές υποχρεώσεις. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, το 29% των ζευγαριών νιώθουν ότι δεν έχουν την απαραίτητη ιδιωτικότητα και  χρόνο για τον εαυτό τους. Από αυτούς το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν γυναίκες, ενώ από όσους δήλωσαν δυστυχισμένοι μέσα στο γάμο τους, το 11,5% ανέφερε ότι ο κύριος λόγος ήταν η έλλειψη χρόνου γι’ αυτούς.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικός ο χώρος σε μια σχέση;  Όταν ξεφεύγουμε από τα καθημερινά και ασχολούμαστε με τα ενδιαφέροντά μας, τους φίλους μας και τον εαυτό μας νιώθουμε ευτυχισμένοι κι αυτό μας βοηθάει να διατηρούμε την αίσθηση της προσωπικής μας ταυτότητας. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα ζευγάρια χρειάζεται να περνάνε χρόνο χωριστά, ενώ επισημαίνουν ότι το πόσο δεμένοι ήμασταν με τους γονείς μας ως παιδιά, θα επηρεάσει το πόσο εύκολα θα δώσουμε χώρο στο σύντροφό μας. Αν υπήρχε ασφάλεια στη σχέση μας, θα είμαστε πολύ πιο ευέλικτοι και ανοιχτοί στο θέμα αυτό.

  • Αν χρειάζεστε χώρο, δεν είναι ανάγκη να κάνετε κατά μέτωπο επίθεση στο σύντροφό σας, ούτε να γίνετε μελοδραματικοί. Ο τρόπος που θα το πείτε έχει μεγάλη σημασία. Έτσι, αντί να τονίσετε ότι δεν έχετε χρόνο για τον εαυτό σας, θα μπορούσατε να πείτε «σκεφτόμουν να κάνω ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής». Με τον τρόπο αυτό οριοθετείτε τα θέλω και τις ανάγκες σας και ο σύντροφός σας δύσκολα θα φέρει αντιρρήσεις.Στο σημείο αυτό όμως, προσέξτε κάτι πολύ βασικό: οι εκτός σπιτιού ασχολίες σας δεν θα πρέπει να είναι εις βάρος της σχέσης σας. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να βρείτε χρόνο και για σας τους δυο μέσα στην εβδομάδα για να υπάρξει μια ισορροπία.
  • Δουλέψτε πάνω στην εμπιστοσύνη καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που νιώθουν ανασφάλεια όταν ο σύντροφός τους ζητά προσωπικό χρόνο. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει κατανόηση για τις ανησυχίες του άλλου, καθώς και καλή επικοινωνία.
  • Να είστε ειλικρινείς, ακόμα κι αν κάτι πάει στραβά. Το να κρατάτε μυστικά μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα τη σχέση σας.
  • Δείξτε σεβασμό στα θέλω του άλλου. Το ότι ο σύντροφός σας θέλει να πηγαίνει στο γήπεδο, μπορεί να σας φαίνεται αστείο ή ακατανόητο. Μην κάνετε όμως το λάθος να απαξιώσετε αυτή του την ανάγκη, χρησιμοποιώντας αιχμηρά σχόλια και αρνητική κριτική. Αυτό τον κάνει χαρούμενο, έτσι ξεδίνει, αποδεχτείτε το.
  • Όταν βρίσκεται έξω, μην τον πνίγετε με τηλεφωνήματα και μηνύματα. Αφήστε τον να χαρεί την έξοδό του και αφήστε εκείνον να επικοινωνήσει μαζί σας. Με τον τρόπο αυτό του δείχνετε αποδοχή και εμπιστοσύνη.

 

Φωτό από: lifesizemagazine.com

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons