ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Μασάκο: Η θλιμμένη Πριγκίπισσα της Ιαπωνίας.

Post by: 19/04/2019 0 comments

Όταν το 1993, η Μασάκο Οουάντα, μια κοινή θνητή με φιλόδοξη καριέρα, παντρεύτηκε τον διάδοχο του Ιαπωνικού θρόνου, Πρίγκιπα Ναρουχίτο, όλοι την υποδέχθηκαν ως την Πριγκίπισσα Νταϊάνα της Ιαπωνίας.

Η “Μασακομανία” είχε κυριεύσει τη χώρα. Όλοι πίστευαν ότι είχε έρθει επιτέλους η ώρα να αλλάξει το πρόσωπο της μοναρχίας. Η δυναμική και κοσμοπολίτισσα Μασάκο, είχε σπουδάσει στο Χάρβαρντ και στην Οξφόρδη, μιλούσε αρκετές γλώσσες και υπόσχονταν να φέρει έναν νέο αέρα στην αυλή του παλατιού. Ειδικά οι γυναίκες, ταυτίζονταν με την μοντέρνα, γυναικεία εκδοχή της Μασάκο, η οποία δήλωνε ότι σκοπός της ήταν να βρει μια υγιή ισορροπία ανάμεσα στο ρόλο της ως πριγκίπισσα και στις προσωπικές της φιλοδοξίες.

Ήταν σαφές, λοιπόν, ότι δεν θα ακολουθούσε τον παλιό, πατριαρχικό τρόπο ζωής. Άλλωστε, η μορφωμένη και με καριέρα στις διεθνείς σχέσεις Μασάκο, είχε ήδη απορρίψει τις δύο πρώτες προτάσεις γάμου που της έκανε ο Πρίγκιπας Ναρουχίτο, πρώτον γιατί είχε τα δικά της όνειρα και δεύτερον γιατί δεν ήθελε να “φυλακιστεί” σε ένα χρυσό κλουβί, με ένα αυστηρό πρωτόκολλο να περιορίζει την καθημερινότητά της. Όμως στο τέλος, υπέκυψε στις πιέσεις της οικογένειάς της.

Την ημέρα του γάμου, η Μασάκο έκανε μπάνιο σε ιερό νερό και φόρεσε το γαμήλιο κιμονό με 12 πέπλα και βάρους 13 κιλών. Η τελετή ήταν απλή, με όρκους και προσευχές στους προγόνους. Οι γονείς της Μασάκο, όμως, επειδή ήταν κοινοί θνητοί, δεν μπορούσαν να παραβρεθούν στην τελετή μαζί με τους ευγενείς και, έτσι,  παρακολούθησαν το γάμο από την τηλεόραση.

Αμέσως μετά το γάμο, ξεκίνησε η πίεση επάνω στην Πριγκίπισσα Μασάκο. Όταν παντρεύτηκαν ο Ναρουχίτο και η Μασάκο, δεν είχε γεννηθεί αγόρι στην αυτοκρατορική οικογένεια για 25 ολόκληρα χρόνια. Η πίεση για την γέννηση ενός αγοριού, που θα γίνονταν διάδοχος του θρόνου, ήταν τεράστια. Όχι μόνο από το κοινό, αλλά κυρίως από τους αξιωματούχους του παλατιού, οι οποίοι εμμέσως πέρασαν το μήνυμα στην Πριγκίπισσα Μασάκο, ότι ήταν αποστολή της να λύσει αυτό το πρόβλημα.

Τα πρώτα 6 χρόνια πέρασαν χωρίς να κάνουν παιδί και η Πριγκίπισσα Μασάκο έκανε σποραδικές εμφανίσεις σε θεατρικές παραστάσεις, επιδείξεις μόδας ή αθλητικές εκδηλώσεις.

Οι επικριτές της, την κατηγορούσαν ότι ασχολείται με ανούσια πράγματα και όχι με τη γέννηση του διαδόχου. Το 2001, η πολυπόθητη γέννηση ήρθε. Ήταν, όμως, κορίτσι, η Πριγκίπισσα Άικο της Ιαπωνίας.

Η απογοήτευση ήταν μεγάλη και οι εμφανίσεις της Πριγκίπισσας Μασάκο άρχισαν να γίνονται πιο σπάνιες, με αποτέλεσμα πολλοί να ανησυχούν για την υγεία και την ψυχολογική της κατάσταση. Άρχισαν να διαρρέονται φήμες ότι υπέφερε από κατάθλιψη και διαταραχές άγχους. Η ασθένειά της, την ανάγκασε να αποτραβηχτεί τελείως από τα καθήκοντα του αυτοκρατορικού ρόλου και από όλα όσα απολάμβανε, για να μην δίνει λαβή για σχόλια στους επικριτές της.

Απομονωμένη σε μια ιδιωτική πτέρυγα του Παλατιού Togu στο κεντρικό Τόκυο, η Πριγκίπισσα Μασάκο δεν εμφανίζεται ποτέ. Για όσους ακολουθούν τη ζωή της αρχαιότερης αυτοκρατορικής δυναστείας, η απομονωμένη ζωή τής Πριγκίπισσας Μασάκο έκρυβε μια προσωπική τραγωδία, αλλά και κριτική για τον οπισθοδρομικό τρόπο που λειτουργεί η αυτοκρατορική οικογένεια. Η αυτοκρατορική παράδοση της Ιαπωνίας συνεχίζεται αδιάλειπτα από το 600 μ.Χ. ως σήμερα. Ο αυτοκράτορας θεωρείται «ουράνιος κυρίαρχος» και η παράδοση θέλει να κατάγεται από θεούς.

Η άλλοτε δραστήρια και όλο ζωντάνια Μασάκο αναγκάστηκε να συμβιβαστεί. Πολλοί την παρομοιάζουν με “Σπασμένη Πεταλούδα”. Δεν μπορεί να βγει από τα αυτοκρατορικά διαμερίσματα χωρίς άδεια, δεν έχει χρήματα, δεν έχει πιστωτικές κάρτες, δεν έχει δικό της τηλέφωνο και συνεχώς την ακολουθούν βοηθοί και αυλικοί.

Ο μόνος της σύμμαχος είναι ο πιστός σύζυγός της, Πρίγκιπας Ναρουχίτο, ο οποίος κατηγορεί το κατεστημένο του παλατιού και το αυστηρό πρωτόκολλό του, ότι ευθύνεται για την ψυχολογική κατάσταση της Μασάκο.

Η 82χρονη μητέρα του Ναρουχίτο, επίσης κοινή θνητή, μίλησε πριν από μερικά χρόνια για τον πόνο και το κενό που βίωσε σε όλη της τη ζωή, απομονωμένη από όλα όσα την ευχαριστούσαν. Είπε πως υπήρχαν στιγμές που ήθελε να γίνει αόρατη, να περπατήσει ανώνυμα μέσα στο πλήθος και πως κάθε της μέρα ήταν μια πρόκληση. Οι γυναίκες του αυτοκρατορικού οίκου είναι τόσο απομονωνομένες και ακούγονται τόσα λίγα πράγματα για αυτές, που όταν το 2007, ανακοινώθηκε ο θάνατος της Αυτοκράτειρας Ναγκάκο σε ηλικία 97 ετών, εκατομμύρια Ιάπωνες έμειναν έκπληκτοι γιατί δεν γνώριζαν καν ότι ζούσε.

Όμως, το μέλλον για την Μασάκο αρχίζει να δείχνει καλύτερο. Οι γιατροί έχουν ανακοινώσει ότι η κατάστασή της βελτιώνεται, ήδη έχει κάνει αρκετές δημόσιες εμφανίσεις και λέει ότι αντλεί δύναμη από τα ζεστά χαμόγελα των ανθρώπων που την καλωσορίζουν. Υπεραγαπά την κόρη της Πριγκίπισσα Άικο, με την οποία είναι στενά συνδεδεμένες.

Επίσης, το βάρος της γέννησης ενός αγοριού έφυγε από πάνω της με την γέννηση του γιου του αδελφού τού Ναρουχίτο, Πρίγκιπα Ακισίνο, δίνοντας τέλος στις ανησυχίες περί διαδοχής και στην πίεση που δεχόταν η Πριγκίπισσα Μασάκο.

Τον Δεκέμβριο του 2018, ο Αυτοκράτορας Ακιχίτο ανακοίνωσε ότι τον Μάιο του 2019, θα παραδώσει το θρόνο, στο γιο του, Πρίγκιπα Ναρουχίτο. Όταν θα συμβεί αυτό, όλα τα φώτα της δημοσιότητας θα στραφούν επάνω στην Πριγκίπισσα Μασάκο, η οποία θα στεφθεί Αυτοκράτειρα της Ιαπωνίας.

Ποιος ξέρει; Ίσως, στο μέλλον, η “σπασμένη πεταλούδα” καταφέρει να απλώσει τα φτερά της και να πετάξει ξανά!

Φωτό από: Guay Imagenes

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons