ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Εποχή για Beaujolais Nouveau (Μποζολέ Νουβώ): το κόκκινο κρασί που λατρεύουν όλοι!

Post by: 17/11/2022 0 comments

Κάθε χρόνο, την 3η Πέμπτη του Νοεμβρίου, κυκλοφορεί στη Γαλλία το Beaujolais Nouveau (Μποζολέ Νουβώ), ένα ελαφρύ, νεαρό κόκκινο κρασί, που αποτελεί αφορμή για γλέντι και γιορτή σε όλο τον κόσμο!

Με σλόγκαν “Beaujolais Nouveau est arrivé” (Το Μποζολέ Νουβό έφτασε), διοργανώνονται χιλιάδες γιορτές και πάρτι σε εστιατόρια και μπαρ, με άφθονο κρασί και πολύ κέφι! Οι απανταχού οινόφιλοι το περιμένουν πώς και πώς!

Beaujolais Nouveau: νεαρό κρασί και στην ηλικία και στην καρδιά!

Το Beaujolais Nouveau είναι ένα ελαφρύ, φρουτώδες, οικονομικό κόκκινο κρασί, το οποίο παράγεται στην περιοχή Beaujolais της Βουργουνδίας στη Γαλλία, αποκλειστικά από την ποικιλία σταφυλιών Gamay (Γκαμέ).

Ο τρύγος γίνεται υποχρεωτικά με το χέρι και, στη συνέχεια, τα σταφύλια δεν συνθλίβονται, αλλά μπαίνουν ανέπαφα σε δεξαμενές, όπου με τη χρήση διοξειδίου του άνθρακα, επισπεύδεται κατά πολύ η διαδικασία της οινοποίησης.

Αυτή η διαδικασία, η οποία συνήθως διαρκεί 6 εβδομάδες, παράγει κόκκινα κρασιά χωρίς πολλές τανίνες, με ελαφρύ σώμα, φρουτώδη αρώματα και χαρακτήρα λευκού κρασιού, τα οποία προορίζονται να καταναλωθούν μέσα σε 6 μήνες, το πολύ ένα χρόνο.

Το Beaujolais Nouveau είναι ένα παρεξηγημένο γαλλικό κρασί, αφού έχει αρκετούς επικριτές. Σίγουρα δεν πλησιάζει την ποιότητα και τη δόξα των σπουδαίων γαλλικών κρασιών, όμως αποτελεί μια θαυμάσια αφορμή για γιορτή, σκορπάει κέφι με την ελαφρότητά του και είναι ένα οικονομικό κρασί για μια καθημερινή έξοδο με φίλους και γνωστούς!

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί αρκετά η ποιότητά του και μπορεί να σε εκπλήξει ευχάριστα.

Η ιστορία των “απαγορευμένων” αμπελιών Gamay.

Η τέχνη του κρασιού μεταφέρθηκε στη Γαλλία από τους Ρωμαίους και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Βουργουνδίας για πάνω από 2.000 χρόνια. Η ποικιλία Gamay, όμως, έγινε γνωστή το 1395, όταν ο Φίλιππος ο Τολμηρός, Δούκας της Βουργουνδίας, εξέδωσε ένα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο έπρεπε να ξηλωθούν όλα τα αμπέλια Gamay μέσα στους επόμενους 5 μήνες, γιατί ήταν μία πολύ κακή ποικιλία, πικρή, βλαβερή για τους ανθρώπους. Στο παρελθόν είχε αντικαταστήσει τα πολύτιμα αμπέλια με ποικιλία Pinot Noir (Πινό Νουάρ).

Ο αληθινός λόγος που ο Φίλιππος ο Τολμηρός εξέδωσε αυτό το διάταγμα ήταν, φυσικά, το χρήμα!

Το Μεσαίωνα, η Βουργουνδία ήταν ήδη διάσημη για τα περίφημα κρασιά της, στην κορυφή των οποίων βρίσκονταν τα Pinot Noir, που θεωρούνταν “υγρός χρυσός” και σερβίρονταν στις αυλές των Βασιλιάδων και του Πάπα.

Όμως, η καλλιέργεια του Pinot Noir είναι πολύ απαιτητική, αντίθετα με την ποικιλία Gamay, η οποία καλλιεργείται εύκολα, είναι πολύ αποδοτική και παράγει πολύ μούστο.

Κατά την εποχή της Μαύρης Πανώλης που αποδεκάτισε την Ευρώπη και την Γαλλία το 14ο αιώνα, ολόκληρες γενιές αμπελουργών πέθαναν. Όσοι επέζησαν, δυσκολεύονταν πολύ να καλλιεργήσουν τα απαιτητικά αμπέλια Pinot Noir και έτσι τα αντικατέστησαν με τα φτηνά και αποδοτικά της ποικιλίας Gamay. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της ποιότητας των κρασιών και την μείωση των κερδών του Φίλιππου του Τολμηρού.

Μετά το διάταγμα για το ξήλωμα των αμπελιών Gamay και την αντικατάστασή τους με την ποικιλία Pinot Noir, η οικονομία της Βουργουνδίας γνώρισε ύφεση για περίπου δύο δεκαετίες, όμως μακροπρόθεσμα αποδείχτηκε σωστή τακτική, αφού ξανακέρδισε τη φήμη της ως περιοχή με εξαιρετικά κρασιά.

Beaujolais Nouveau: το Τρίτο Ποτάμι της Λυών!

Μπορεί τα αμπέλια Gamay να απαγορεύτηκαν στην Βουργουνδία, συνέχισαν, όμως, να καλλιεργούνται πιο νότια, στην περιοχή του Beaujolais (Μποζολέ).

Το κρασί που έβγαινε από αυτά τα αμπέλια ήταν επιτραπέζιο και οι κάτοικοι της κοντινής Λυών, το λάτρευαν. Κάθε χρόνο ανυπομονούσαν για τη νέα σοδειά! Η διάσημη φράση ότι “Το Beaujolais Nouveau είναι το τρίτο ποτάμι της Λυών” (τα άλλα δύο είναι ο Σον και ο Ροδανός) φανερώνει τις τεράστιες ποσότητες Beaujolais Nouveau που έπιναν.

Όσο μεγάλωνε η Λυών κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης, τόσο περισσότερο κρασί έφτιαχναν στο Beaujolais. Πολλές φορές, οι παραγωγοί, για να επιταχύνουν την ζύμωση και την οινοποίηση, πρόσθεταν σάκχαρα ανεβάζοντας το αλκοόλ του κρασιού στο 15%, κάτι που έκανε το εορταστικό κλίμα στα μπιστρό, ακόμα πιο εύθυμο!

Μάλιστα, οι παραγωγοί του Beaujolais, που βιαζόντουσαν να στείλουν το κρασί στη Λυών, φόρτωναν τα βαρέλια στις μαούνες του ποταμού Σον και η ζύμωση γινόταν καθ’ οδόν!  Έτσι, γεννήθηκε η παράδοση του Nouveau, το οποίο αποτελούσε μια μεγάλη ένεση ρευστότητας για τους οινοπαραγωγούς, αφού είχαν άμεσα έσοδα και δεν χρειάζονταν να περιμένουν μήνες ή και χρόνια, για να ωριμάσουν τα κρασιά.

Με την ανάπτυξη του σιδηρόδρομου, γύρω στα 1800, η παράδοση του Beaujolais Nouveau έφτασε στα μπιστρό του Παρισιού και μέχρι τα τέλη του αιώνα, γύρω στα 1890, εξαπλώθηκε και στο Λονδίνο!

Tο 1951, οι παραγωγοί του Beaujolais πήραν ειδική άδεια να κυκλοφορούν τα κρασιά τους ακόμα πιο νωρίς από τους υπόλοιπους παραγωγούς πρώιμων κρασιών, στις 15 Νοεμβρίου (και αργότερα την 3η Πέμπτη του Νοεμβρίου, δηλαδή, μια εβδομάδα νωρίτερα από την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ – πολύ βολικό εεε!!!) και έτσι άρχισε να γίνεται ακόμα μεγαλύτερος ο ενθουσιασμός της άφιξης του Beaujolais Nouveau.

Ο άνθρωπος, όμως, που έδωσε τεράστια ώθηση στην προβολή του Beaujolais Nouveau, είναι ο γάλλος οινοπαραγωγός Georges Duboeuf (Ζώρζ Ντυμπέρ), γνωστός και ως ο “Πάπας του Beaujolais”. Ο Duboeuf, με το σλόγκαν “Beaujolais Nouveau est arrivé” κατάφερε να μετατρέψει ένα νεαρό, καθημερινό κρασί σε ένα φαινόμενο του παγκόσμιου μάρκετινγκ τη δεκαετία του ’80.

Εκατομμύρια μπουκάλια Beaujolais Nouveau έφταναν έως την άκρη του κόσμου για την μεγάλη ημέρα, την 3η Πέμπτη του Νοεμβρίου.

Η Ιαπωνία καταναλώνει πάνω από 6 εκατομμύρια λίτρα ετησίως, ενώ έχει ακόμα και spa κρασιού, όπου οι άνθρωποι κολυμπούν κυριολεκτικά στο Beaujolais! Η Ιαπωνία απορροφά περίπου το 50% όλων των εξαγωγών του περίφημου αυτού κρασιού και ακολουθούν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αγγλία και η Γερμανία.

Η γιορτή του Beaujolais Nouveau έχει μια φθίνουσα πορεία και δεν φτάνει πλέον τον ενθουσιασμό και την αίγλη της δεκαετίας του ’80, όμως, παρόλα αυτά, αποτελεί ακόμα την τέλεια αφορμή για γλέντι!

Στην υγειά σας!

Φωτό από: Flipboard

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons