Λιγότερα κρυολογήματα
Σε ένα πείραμα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Φαρμακευτικής Ένωσης, οι ερευνητές έδωσαν σταγόνες με τον ιό της γρίπης, σε ένα δείγμα από υγιείς ανθρώπους. Όσοι είχαν πάνω από έξι διαφορετικούς τύπους κοινωνικών σχέσεων (φίλους, συνάδελφους, συνεθελοντές κλτ.) είχαν 4 φορές λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σε σύγκριση με όσους είχαν από 1 έως 3 τύπους κοινωνικών σχέσεων.
Λιγότερο άγχος
Όταν μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Κόλετζ του Λονδίνου, μέτρησε τα επίπεδα κορτιζόλης (μία ένδειξη χρόνιου στρες) σε μια ομάδα ανθρώπων που είχαν ξυπνήσει πριν από μισή ώρα, ανακάλυψαν ότι οι πιο μοναχικοί άνθρωποι είχαν 21% υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, από αυτούς που ήταν περισσότερο κοινωνικά δικτυωμένοι.
Βελτιωμένη Αντίληψη
Η κοινωνική επαφή εξασκεί το μυαλό μας. Σύμφωνα με μία έρευνα, τα άτομα που συναναστρέφονται περισσότερο με άλλους, σκοράρουν καλύτερα στα διανοητικά τεστ. Επιπλέον, σύμφωνα με μία άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Αμερικάνικο Περιοδικό Δημόσιας Υγείας, οι ηλικιωμένες γυναίκες που είχαν καθημερινή επαφή με φίλους, είχαν 43% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν άνοια, σε σύγκριση με αυτές που έβλεπαν τους φίλους τους λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.
Χαμηλότερη Αρτηριακή Πίεση
Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όσοι υπερτασικοί ένιωθαν ότι μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά με τους φίλους τους, είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τον έλεγχο της πίεσής τους.
Καλύτερος Ύπνος
Ερευνητές που παρακολούθησαν μια ομάδα φοιτητών κατά τη διάρκεια του ύπνου, ανακάλυψαν ότι αυτοί που ήταν πιο συνδεδεμένοι με τους συμφοιτητές τους, κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 14 λεπτά γρηγορότερα και ξυπνούσαν 17 λιγότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας από όσους ήταν πιο απομονωμένοι.
Για να έχετε την υγειά σας λοιπόν, κάντε φίλους!
Φωτό από:Geoffrey Chandler/ (CC BY 2.0)