ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Διψάς για μπύρα; Μάθε όσα απίστευτα δεν ξέρεις για τις μπύρες που πίνεις.

Post by: 15/06/2019 0 comments

Είτε στον καναπέ βλέποντας μπάλα, είτε σε ταβέρνα τσιμπολογώντας εκλεκτούς μεζέδες, είτε στο μπαρ χαζολογώντας με τους κολλητούς και κόβοντας κίνηση, οι παγωμένες μπύρες είναι σκέτη απόλαυση!

Ξανθιές, μαύρες, κόκκινες, γλυκές, πικρές, ελαφριές, βαριές, ότι μπύρα μπορείς να φανταστείς υπάρχει!

Οι μπύρες χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τις Lagers (Λάγκερς) και τις Ales (Έιλς) και η βασικής τους διαφορά βρίσκεται στον τρόπο της ζύμωσής τους.

Lagers

Οι Lagers είναι ανοιχτόχρωμες και πιο φρέσκιες σε σχέση με τις Ales. Η γεύση τους είναι ελαφριά, ξεδιψαστική και πίνονται, ως επί το πλείστον, παγωμένες. Η λέξη Lager σημαίνει “αποθήκη” και αναφέρεται στα υπόγεια, παγωμένα κελάρια όπου γινόταν η ζύμωση “χαμηλής θερμοκρασίας”.

Υπάρχουν 3 υποκατηγορίες ­lagers: οι Pale Lagers, οι Dark Lagers και οι Bocks.

Οι Pale Lagers έχουν ανοιχτό χρώμα, έχουν έντονη γεύση λυκίσκου και αρκετό διοξείδιο. Οι μπύρες Pilsner, με καταγωγή από την Τσεχία, είναι η πιο προχωρημένη εκδοχή των Pale Lager και τα χαρακτηριστικά τους είναι η πικρή γεύση και το ξηρό τελείωμα.

Οι Dark Lagers είναι πιο σκούρες, με ελαφριά γεύση λυκίσκου και, παρά το σκούρο χρώμα τους, αρκετά ελαφρές και σε αλκοόλ και σε γεύση.

Οι μπύρες Bocks είναι καφέ έως μαύρες, αρκετά μεστές με έντονη γεύση βύνης και έχουν γερμανική προέλευση.

Ales

Οι Ales είναι μπύρες πιο πολύπλοκες και με πιο γεμάτη γεύση από τις Lagers. Συνήθως είναι πιο ζυμωμένες, με έντονη γεύση βύνης και πιο αρωματικές. Οι Ales χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής και τα υλικά που χρησιμοποιούνται.

Pale Ales

Υπάρχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία από Pale Ales, από ελαφριές και ξεδιψαστικές έως δυνατές και με έντονη γεύση. Το χρώμα τους είναι ξανθοκόκκινο, έχουν την πικράδα του λυκίσκου και “μπρούσκο” χαρακτήρα. Είναι επίσης λίγο πιο δυνατές και γενικά καλύτερης ποιότητος. Παρασκευάζονται από την ειδική βύνη Pale Ale, που δίνει ένα χρώμα κεχριμπαρένιο έως χάλκινο.

Red Aleds

Το χρώμα τους ποικίλει από κεχριμπαρένιο έως βαθύ κόκκινο και έχουν κυρίως ιρλανδική καταγωγή. Η γεύση τους δίνει έμφαση στην βύνη και έχουν ελαφρώς φρουτώδες άρωμα.

Brown Ales

Είναι συνήθως σκούρες και με γεμάτη γεύση που παρασκευάζονται από καφέ βύνη. Οι μπύρες που ονομάζονται brown ale περιλαμβάνουν γλυκές με χαμηλό ποσοστό αλκοόλ ή πικρές με μέτριο αλκοόλ.

Weisse

Οι βαυαρικές Weisse περιέχουν τουλάχιστον 50% βύνη σιταριού και συνήθως είναι ξανθές έως κεχριμπαρένιες. Το άρωμά τους είναι φρουτώδες και η γεύση ελαφρώς γλυκόξινη.

Porters

Η μπύρα του λιμενεργάτη. Είναι αγγλοσαξωνικές μπύρες με σκούρο  χρώμα που παρασκευάζονται από αρκετά καβουρντισμένο κριθάρι. Έχουν  μακρά ωρίμανση και πικρόγλυκη στη γεύση με νότες σοκολάτας. Μοιάζουν πολύ με τις Stout αλλά έχουν λίγο πιο ελαφριά γεύση.

Stout

Οι μπύρες stout είναι σκούρες και δυνατές, με κλασικό παράδειγμα την Guinness. Έχουν  σκούρο χρώμα, χαρακτήρες καβουρντισμένης βύνης και συχνά η γεύση τους αφήνει εντύπωση καραμέλας ή σοκολάτας. Μοιάζουν με τις Porter, που είναι συγγενές είδος.

Abbaye

Βέλγικες μαύρες, μοναστηριακές μπύρες, αρκετά δυνατές. Έχουν συνήθως βαθύ χρυσό έως σκούρο καφέ χρώμα και έντονα φρουτώδη γεύση, χωρίς την πικράδα του λυκίσκου. Μεταζυμώνονται στη φιάλη με μαγιά, η οποία σχηματίζει χαρακτηριστικό ίζημα.

Αυτά είναι μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την μπύρα:

  • Το φως χαλάει την μπύρα.
  • Το 1814 μια δεξαμενή με 1,4 εκατομμύρια λίτρα μπύρα έσπασε και πλημμύρισε το Λονδίνο.
  • Οι εργάτες που έχτιζαν τις πυραμίδες πληρωνόντουσαν με 4 λίτρα μπύρα την ημέρα.
  • Η παλαιότερη συνταγή για μπύρα χρονολογείται πριν από 4000 χιλιάδες χρόνια και ανήκε στους Σουμέριους.
  • Το Μεσαίωνα, οι άνθρωποι έπιναν περισσότερη μπύρα παρά νερό, αφού το αλκοόλ την έκανε πιο ασφαλή, από το βρώμικο νερό.
  • Cenosillicaphobia είναι ο φόβος του άδειου μπυροπότηρου.
  • Η πιο δυνατή μπύρα στον κόσμο έχει 67,5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
  • Τα σαλιγκάρια λατρεύουν τη μπύρα.
  • Το Άμστερνταμ πληρώνει τους αλκοολικούς για να καθαρίζουν τους δρόμους. 5 κουτάκια μπύρα την ημέρα.
  • Η μπύρα δεν θεωρούνταν αλκοολούχο ποτό στη Ρωσία μέχρι το 2013.
  • Μέχρι τη δεκαετία του ’70, στο Βέλγιο σέρβιραν μπύρα στις σχολικές καντίνες.
  • Οι Νιγηριανοί πίνουν περισσότερη Guinness από τους Ιρλανδούς.
  • Στη χώρα των Φαραώ, η μπύρα θεωρούνταν εθνικό νόμισμα.

Κάθε Οκτώβριο, στο Oktoberfest, τη γιορτή της μπύρας στη Γερμανία, καταναλώνονται  πάνω από 7.5 εκατομμύρια λίτρα μπύρας!

Φωτό από: teamtrips.com.au

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons