ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Άγιος Δημήτριος: οι ιστορίες και οι θρύλοι για τον προστάτη της Θεσσαλονίκης.

Post by: 25/10/2021 0 comments

Ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης γεννήθηκε, έζησε και μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη και θεωρείται πολιούχος και προστάτης της πόλης. Είναι στενά συνδεμένος με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και μαζί με τον Άγιο Γεώργιο, αποτελούν τους πιο λαοφιλείς αγίους της Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Εορτάζεται στις 26 Οκτωβρίου από τους Ορθόδοξους, στις 8 Νοεμβρίου  από τους Παλαιοημερολογίτες που ακολουθούν το Ιουλιανό Ημερολόγιο και στις 9 Απριλίου από τους Ρωμαιοκαθολικούς.

Ο βίος του.

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε γύρω το 280 μ.Χ. Ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και χάρη στα πνευματικά και ψυχικά του χαρίσματα, έγινε χιλίαρχος του Ρωμαϊκού Στρατού σε ηλικία μόλις 22 ετών. Διοικητής της Θεσσαλονίκης την εποχή εκείνη ήταν ο Γαλέριος Μαξιμιανός και αυτοκράτορας ο Διοκλητιανός.

Ο Δημήτριος γρήγορα ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και έγινε ένας από τους πιο θερμούς κήρυκες του λόγου του Θεού. Δίδασκε το λόγο του Χριστού στη Χαλκευτική στοά της Ρωμαϊκής Αγοράς της Θεσσαλονίκης, ενώ συχνά ενίσχυε οικονομικά τους ανήμπορους συμπολίτες του.

Η φήμη και η πίστη του ενόχλησε τον Γαλέριο, ο οποίος διέταξε την σύλληψη και τη φυλάκισή του στα υπόγεια κελιά του σταδίου δίπλα στα δημόσια λουτρά της πόλης.

Τότε, ένας από τους μαθητές του Δημήτριου, ο Νέστορας, μετά από την παρότρυνση και την ευχή του διδασκάλου του και θέλοντας να αναδείξει την δύναμη του Χριστού, παρουσιάστηκε στο στάδιο της πόλης και ζήτησε να αγωνιστεί με τον θηριώδη, ειδωλολάτρη μονομάχο, Λυαίο. Ο Νέστορας κατάφερε να νικήσει και να σκοτώσει τον Λυαίο, κάτι που εξόργισε τον Γαλέριο, ο οποίος αμέσως διέταξε τον αποκεφαλισμό του και το θάνατο του Δημήτριου με λογχισμό, το 306 μ.Χ.

Μετά το θάνατο του Δημήτριου, οι πιστοί έθαψαν το σώμα του στο χώρο που θανατώθηκε και λίγο αργότερα χτίστηκε ένας «οικίσκος», που χρόνια κατεδαφίστηκε και στη θέση του χρίστηκε η πεντάκλιτη Βασιλική του Αγίου Δημητρίου, η οποία κάηκε σχεδόν ολοκληρωτικά στη φωτιά του 1917 και αναστηλώθηκε σταδιακά μέχρι το 1948. Από τον τάφο του Αγίου αναβλύζει μύρο, για αυτό ονομάζεται και Μυροβλήτης.

Γιατί ο Άγιος Δημήτριος θεωρείται πολιούχος και προστάτης της Θεσσαλονίκης;

Μπορεί ο Άγιος να θανατώθηκε το 306 μ.Χ. αλλά δεν άφησε ποτέ την πόλη αβοήθητη. Στάθηκε στο πλευρό της απέναντι σε όλους τους επιδρομείς, όπως ήταν οι Άβαροι, οι Σλάβοι και οι Βούλγαροι. Τόσο οι υπερασπιστές της πόλης, όσο και οι πολιορκητές της σε όλα τα χρόνια της ιστορίας της, διηγούνται θρύλους όπου ο Άγιος εμφανίζονταν με το άλογό του – άλλες φορές στα κάστρα, άλλες φορές στην παραλία – και κατατρόπωνε τους εχθρούς.

Όμως, δύο είναι οι πιο χαρακτηριστικές στιγμές της ιστορίας της Θεσσαλονίκης που συνδέθηκαν στενά με τον Άγιο Δημήτριο.

Η πρώτη συνέβη κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης τον Οκτώβριο του 1207 από τους Βούλγαρους. Ενώ η πόλη ήταν σε δεινή θέση, ο τσάρος των Βουλγάρων, Ιωαννίτζης ή Καλογιάν, πέθανε αιφνιδιαστικά και ανεξήγητα. Ο λαός είπε ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από την οργή του Αγίου, που εμφανίστηκε πάνω στο άλογό του και λόγχισε τον Ιωαννίτζη στα πλευρά, με αποτέλεσμα την άμεση λύση της πολιορκίας της πόλης.

Η δεύτερη στιγμή είναι η είσοδος των ελληνικών στρατευμάτων και η απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, που έγινε στις 26 Οκτωβρίου 1912, γεγονός που θεωρήθηκε θαύμα του Αγίου.

Έτσι, ο Άγιος Δημήτριος θεωρείται προστάτης και φρουρός της πόλης και πάντα οι εορτασμοί της 26ης Οκτωβρίου είναι λαμπροί και πανηγυρικοί!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons