ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

7 πολύτιμες συμβουλές για τις σχέσεις από τους ειδικούς.

Post by: 04/03/2020 0 comments

Είναι αστείο, αλλά κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε προβλήματα στις σχέσεις μας, ξαφνικά, όλοι γύρω μας αρχίζουν να γίνονται ειδικοί και να δίνουν συμβουλές! Φίλοι, συγγενείς, γνωστοί, ταξιτζήδες, ο περιπτεράς στη γωνία, η καφετζού, η παρέα στο διπλανό τραπέζι… Συνήθως, οι συμβουλές υποστηρίζουν όλες τις πιθανές λύσεις για τα προβλήματα μιας σχέσης και μάλιστα, πολλές είναι εντελώς αντίθετες, σε σημείο να καταλήγουμε ακόμα πιο μπερδεμένοι, από ό,τι ήμασταν στην αρχή.

Όμως, το ίντερνετ είναι γεμάτο από συμβουλές ανθρώπων ειδικών στις σχέσεις (life coaches, ψυχαναλυτές, ψυχοθεραπεύτριες, κοινωνικοί λειτουργοί,  φιλόσοφοι κτλ), που, με τις γνώσεις τους, μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε τις σχέσεις μας καλύτερες.

1. Σεβασμός.
Ίσως, το πιο σημαντικό συστατικό σε μια υγιή, επιτυχημένη, μακροχρόνια σχέση!

Το ζευγάρι που κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ μακροχρόνιας σχέσης, η Ζελίρα και ο Χέρμπερτ Φίσερ (86 ολόκληρα χρόνια), είχε δηλώσει πως η καλύτερη συμβουλή για παντρεμένα ζευγάρια είναι η εξής: “Σεβασμός, υποστήριξη και επικοινωνία. Να είσαι πιστός, ειλικρινής και τίμιος.”

Το site loveisrespect.org αναλύει το σεβασμό και γράφει: σε μια υγιή σχέση, οι σύντροφοι είναι ίσοι και κανένας δεν έχει εξουσία στον άλλο. Κάθε ένας είναι ελεύθερος να ζει τη ζωή του, μέρος της οποίας αποτελεί και ο/η σύντροφός του. Μπορεί να μην συμφωνείτε πάντα σε όλα τα θέματα, αλλά πρέπει να εμπιστεύεστε τον άλλο και να πιστεύετε στην ορθή του κρίση. Ο σεβασμός είναι μια διαχρονική αξία και πρέπει να είναι παρών, όχι μόνο στις δύσκολες στιγμές ενός ζευγαριού, αλλά σε όλη του την καθημερινότητά.

2. Δεν είναι ευθύνη τού άλλου να σε κάνει ευτυχισμένη.
Η ερευνήτρια κοινωνική λειτουργός και συγγραφέας Amy Morin, αναφέρει ότι όλοι οι άνθρωποι, σε κάποια στιγμή της ζωή τους, παραδίδουν το έλεγχο της ευτυχίας τους σε κάποιον άλλο. Αυτό, όμως, είναι λάθος. Η ευθύνη για το πώς νιώθεις μέσα σε μία σχέση είναι όλη δική σου. Κανένας δεν μπορεί να σου υπαγορεύσει τα συναισθήματά σου και είναι στο χέρι σου να τα διαχειριστείς όπως εσύ νομίζεις, ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά του άλλου.

Η ευτυχία σου είναι καθαρά προσωπική σου υπόθεση. Είναι λάθος να περιμένεις από τον άλλο να σε κάνει ευτυχισμένη. Με αυτό τον τρόπο, βάζεις ανέφικτους στόχους στον άλλον και δημιουργείς αχρείαστη πίεση στη σχέση.

3. Επικοινωνία δεν είναι μόνο όσα λες.
Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα στα ζευγάρια είναι η επικοινωνία. Η έλλειψη επικοινωνίας δημιουργεί εκνευρισμό, απομάκρυνση, έλλειψη εμπιστοσύνης και τρυφερότητας.

Ο διάσημος life coach Τόνι Ρόμπινς, εξηγεί ότι πολλές φορές, οι άνθρωποι ταυτίζουν την επικοινωνία με την ψιλοκουβέντα και το κουτσομπολιό. Η επικοινωνία σε μια σχέση όμως, είναι πιο πολύπλοκη και μπορεί να είναι προφορική, γραπτή ή σωματική. Άλλοι προτιμούν να συζητάνε, άλλοι, όμως, λένε πολλά με ένα χάδι, ένα βλέμμα, ένα δώρο ή ένα σύντομο γραπτό μήνυμα. Και η επικοινωνία δεν είναι μόνο όσα περνάς στον άλλο, αλλά και πώς δέχεσαι τα μηνύματα του άλλου. Έχει σημασία να ακούς τον άλλο και να δίνεις όλη σου την προσοχή σε αυτά που προσπαθεί να σου πει. Αν ο άλλος θέλει να συζητήσετε, άφησε στην άκρη το τηλέφωνό σου, κλείσε την τηλεόραση, χωρίς φωνές, παράπονα ή υπεκφυγές. Δείξε στον άλλο, ότι είναι η πρώτη προτεραιότητα στη ζωή σου.

4. Μη δίνεις σημασία σε ασήμαντα πράγματα.
Μετά το μήνα-χρόνο-τριετία του μέλιτος, όλα τα ζευγάρια περνάνε σε μια άλλη φάση, όπου χαλαρώνουν, δεν προσπαθούν πολύ για τη σχέση, τεμπελιάζουν, θεωρούν τον άλλο δεδομένο, αλλά και αρχίζουν να παρατηρούν μικροπράγματα στον άλλο, τα οποία δεν είχαν δει στην αρχή.

Ο Δρ. Ρίτσαρντ Κάρλσον και η γυναίκα του Κριστίν προτείνουν στρατηγικές με τις οποίες η τριβή της καθημερινότητας δεν θα επηρεάσει το ζευγάρι και θα εξακολουθήσει να υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση.

Πάντα να συγχωρείς, να ξεχνάς και να προχωράς μπροστά.

Μην κρατάς σκορ: τι σου έκανε, τι του έκανες, τι σου είπε, τι σου είπες κτλ. και μην το κρατάς “μανιάτικο”.

Πάντα να σκέφτεσαι ότι έχεις σχέση με ένα άνθρωπο και οι άνθρωποι κάνουν λάθη, έχουν αδυναμίες και προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν.

Μην τα παίρνεις όλα τόσο στα σοβαρά. Μάθε να γελάς με τον εαυτό σου, τις φοβίες σου, τις εμμονές σου, τις αδυναμίες σου, τα ελαττώματά σου. Και κυρίως, δώσε τόπο στην οργή με χιούμορ.

5. Αν δεν μπορείς να αποφύγεις έναν καυγά, τουλάχιστον πάλεψε δίκαια.
Πάλι ο Δρ. Ρίτσαρντ Κάρλσον και η γυναίκα του Κριστίν συμβουλεύουν να μην μαλώνεις ποτέ, αν δεν είσαι στη σωστή διάθεση. Αν είσαι έξω φρενών, πιθανώς να ξεστομίσεις άσχημα πράγματα, που δεν τα εννοείς. Άφησε να περάσει λίγος χρόνος να ξεθυμάνεις και να συζητήσεις το πρόβλημά σου σε ένα πιο πολιτισμένο κλίμα.

Όταν μαλώνεις με τον/την σύντροφό σου:

Mην επιτίθεσαι και μην προσβάλεις.

Μην φωνάζεις και μην πετάς αντικείμενα.

Μην κατηγορείς και μη κριτικάρεις.

Μην κρατάς μούτρα, χωρίς να μιλάς.

Αναγνώρισε το μερίδιο ευθύνης που σου αναλογεί για να φτιάξουν τα πράγματα στη σχέση.

Πες τι περιμένεις από τη σχέση σας.

Προσπάθησε να δεις και την πλευρά του άλλου.

6. Πάντα να στηρίζεις τον άλλο στις δύσκολες στιγμές.
Είναι εύκολο να στηρίζεις τον άλλο, όταν τα πράγματα είναι ρόδινα, αλλά χρειάζεται δύναμη όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Όμως, εκεί είναι που ο άλλος χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη.

Το Ινστιτούτο Ερευνών του Τόνι Ρόμπινς (Robbins Research International) εξηγεί πόσο σημαντικό είναι να στηρίζεις τον/την σύντροφό σου, στις δύσκολες στιγμές.

Όταν στηρίζεις συναισθηματικά τον άλλο σε καθημερινή βάση και αυτό γίνεται ρουτίνα μέσα στη σχέση, τότε η σχέση αγάπης γίνεται πιο βαθιά. Γιατί όταν το άγχος και ο εκνευρισμός κάνει τον άλλο πιο πεισματάρη, πιο επιθετικό ή πιο απόμακρο, τότε είναι που σε χρειάζεται να πας πιο κοντά του και να τον/την στηρίξεις.

7. Αγάπη και φόβος πάνε μαζί.
Η life coach Σέριλ Πολ, υποστηρίζει ότι η αγάπη είναι το μεγαλύτερο ρίσκο που παίρνουμε στη ζωή μας. Όταν αγαπάμε, ανοίγουμε την ψυχή μας, το μυαλό μας και το σώμα μας σε κάποιον άλλο και έτσι γινόμαστε πιο ευάλωτοι από ποτέ.

Αυτό είναι φοβιστικό. Ο φόβος αυτός δεν είναι πάντα προφανής και μπορεί να εμφανιστεί ως ανασφάλεια, ως αμφιβολία, ως εκνευρισμός απέναντι στη σχέση και τον άλλον. Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι είσαι σε λάθος σχέση. Μάλλον το αντίθετο! Είσαι στη σωστή, αλλά με έναν υποσυνείδητο τρόπο προσπαθείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου, να μην πληγωθεί και απογοητευτεί.

Αυτές είναι μόνο μερικές πολύτιμες συμβουλές από ειδικούς επάνω στις σχέσεις. Το μόνο σίγουρο είναι πώς όσα περισσότερα μαθαίνουμε για τις σχέσεις μας, τόσο περισσότερο εμβαθύνουμε και πηγαίνουμε τη σχέση μας σε ένα ανώτερο επίπεδο.

Φωτό από: familytalksclinic.com.au

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons