ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

7 λόγοι που έχεις λιγότερες φίλες από όσες θα ήθελες.

Post by: 28/09/2022 0 comments

Πιστεύεις ότι δεν έχεις αρκετές φίλες; Για κάποιους ανθρώπους οι φιλίες έρχονται φυσικά και αβίαστα, ενώ για κάποιους άλλους είναι μια πρόκληση. Αν νιώθεις ότι δεν έχεις αρκετές φίλες και έρχονται στιγμές μοναξιάς στην καθημερινότητά σου, αυτοί είναι μερικοί λόγοι που το εξηγούν.

Γιατί δεν έχεις αληθινές φίλες;

Μπορεί να έχεις πολλές γνωριμίες, αλλά αν δεν νιώθεις άνετα να μοιραστείς τα προσωπικά σου, τότε δεν μπορείς να τις πεις φιλίες. Οι αληθινές φιλίες απαιτούν προσπάθεια και συχνή επαφή για να διατηρηθούν. Αυτοί είναι μερικοί λόγοι που δεν έχεις αρκετές φίλες με τις οποίες νιώθεις αληθινή συναισθηματική σύνδεση.

 1. Είσαι ντροπαλή.

Η συστολή συχνά αποτελεί εμπόδιο στη γνωριμία νέων ανθρώπων και στη δημιουργία κοινωνικών επαφών. Αν είσαι ντροπαλή είναι δύσκολο να μιλήσεις σε αγνώστους ή να κανονίσεις μια έξοδο με κάποιους που δεν ξέρεις καλά. Οι έρευνες λένε ότι οι ντροπαλοί άνθρωποι δυσκολεύονται στις κοινωνικές επαφές και συχνά νιώθουν μοναξιά και κατάθλιψη γιατί δεν έχουν την συναισθηματική στήριξη φίλων. Οι ντροπαλοί άνθρωποι συχνά υποτιμούν τις δυνάμεις τους και έχουν αρνητική γνώμη για τον εαυτό τους.

 1. Έχεις αγοραφοβία.

Αν δεν νιώθεις άνετα στο πλήθος, αν σε πιάνει άγχος ότι θα φανείς αδαής και θα γίνεις ρεζίλι, αν ιδρώνεις, κοκκινίζεις, αγχώνεσαι ή δείχνεις βαριεστημένη ανάμεσα στους άλλους, τότε ίσως να υποφέρεις από κοινωνικό άγχος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποφεύγεις καταστάσεις που πυροδοτούν το άγχος σου και έτσι να μην γνωρίζεις νέους ανθρώπους, να μην πηγαίνεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις και να μην δημιουργείς νέες σχέσεις.

 1. Είσαι εσωστρεφής.

Η εσωστρεφής δεν είναι ντροπαλή, αλλά δεν της αρέσουν οι ανόητες κοινωνικές επαφές, προτιμά να περνάει χρόνο με τον εαυτό της παρά να αναλώνεται σε ανούσιες σχέσεις. Αποφεύγει τα πλήθη εκ πεποιθήσεως και προτιμά τις μικρές παρέες, όπου μπορεί να έχει πιο αληθινές και ουσιαστικές επαφές. Όμως, οι εσωστρεφείς άνθρωποι, θέλουν το χρόνο τους για να ανοιχτούν στον άλλο και να τον εμπιστευτούν. Αυτό σημαίνει ότι χτίζουν δυσκολότερα φιλίες.

 1. Έχεις μη-ρεαλιστικές προσδοκίες.

Αν πιστεύεις ότι για να κάνεις φιλίες πρέπει να είσαι εξωστρεφής, δημοφιλής, ενδιαφέρουσα, επιτυχημένη, ευτυχισμένη κι ένα σωρό άλλες προκαταλήψεις, τότε πιέζεις τον εαυτό σου να κοινωνικοποιηθεί, κάτι που δημιουργεί υψηλές προσδοκίες από σένα και από τους άλλους. Αλλά αν πιέζεσαι για να κάνεις νέες επαφές δεν πρόκειται να γεμίσεις το κενό ή τη μοναξιά που νιώθεις μέσα σου. Η χημεία ανάμεσα στους ανθρώπους είναι το άλφα και το ωμέγα στις σχέσεις και είναι αυτό που λείπει από τις «δήθεν» φιλίες.

 1. Δεν έχεις ενδιαφέροντα.

Οι φιλίες χτίζονται αβίαστα όταν έχεις κοινά ενδιαφέροντα με τους άλλους. Όταν έχετε το ίδιο πάθος, έχετε και κοινά πράγματα να συζητήσετε και να μοιραστείτε, κάτι που αυτόματα σας συνδέει. Αλλά αν δεν έχεις ενδιαφέροντα, τότε γίνεται πιο δύσκολο να κάνεις φιλίες. Αν, λοιπόν, δεν βγεις από τη ρουτίνα σου και δεν ασχοληθείς με νέα πράγματα, δεν θα γνωρίσεις νέους φίλους.

 1. Δεν έχεις χρόνο.

Όταν δουλεύεις όλη μέρα και είσαι επικεντρωμένη στην καριέρα σου, δεν έχεις χρόνο για φίλους και κοινωνικές επαφές. Βέβαια, καμμιά φορά χρησιμοποιούμε τη δουλειά ως άλλοθι για να κρύψουμε τη μοναξιά μας και τα αληθινά μας συναισθήματα. Οπότε, φρόντισε να βλέπεις φίλους και γνωστούς μια φορά την εβδομάδα και προσπάθησε να εμβαθύνεις τις σχέσεις σου.

 1. Νιώθεις ξεχωριστή.

Νιώθεις ότι δεν υπάρχει άλλη σαν και σένα, ότι κανείς δεν μπορεί να σε καταλάβει και ότι δεν ανήκεις πουθενά. Αυτό σε οδηγεί να αποτραβιέσαι από τους άλλους και να απομονώνεσαι. Μην ανησυχείς, δεν είσαι η μόνη. Αυτό, όμως, που μπορείς να κάνεις είναι να βελτιώσεις την αυτοπεποίθησή σου, τις κοινωνικές σου δεξιότητες και να ψάξεις να βρεις ανθρώπους με τους οποίους «κολλάς», είτε διαδικτυακά, είτε στον αληθινό κόσμο.

Μερικοί άλλοι λόγοι που έχεις λιγότερες φίλες από όσες θα ήθελες:

 • Ταξιδεύεις ή μετακινείσαι πολύ και χάνεις τις επαφές σου.
 • Η δουλειά σου σε οδηγεί σε ένα απομονωμένο lifestyle.
 • Δεν έχεις αρκετά χρήματα για κοινωνικές εξόδους.
 • Είσαι αρκετά πιεστική και απαιτητική με τους άλλους και τους «πνίγεις».
 • Είσαι απαισιόδοξη και οι άλλοι σε αποφεύγουν γι’ αυτό.
 • Βαριέσαι να αφιερώσεις χρόνο για να χτίσεις και διατηρήσεις φιλίες.
Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons