Τα αυγά είναι μια από τις πιο πλήρης και πολύτιμές τροφές. Περιέχουν υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνες, βιταμίνη Β12, βιταμίνη Α, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και πολλά άλλα.
Ο πιο υγιεινός και καλύτερος τρόπος να απολαύσουμε ένα αυγό είναι βραστό.
Ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος να βράσεις ένα τέλειο αυγό, ανάλογα με τον τρόπο που σου αρέσει; Μελάτο, σφιχτό ή κάτι ανάμεσα;
Τα σωστά βήματα είναι τα εξής:
- Βάζουμε τα αυγά σε μια κατσαρόλα, χωρίς να είναι στριμωγμένα.
- Γεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο νερό, μέχρι να σκεπαστούν πλήρως τα αυγά.
- Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας αλάτι ή ξύδι για να μην ραγίσουν.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ώστε να βράσει γρήγορα το νερό.
- Μόλις το νερό αρχίζει να βράζει, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την βγάζουμε από τη φωτιά.
- Αρχίζουμε τη χρονομέτρηση, ανάλογα με το πόσο βρασμένα θέλουμε τα αυγά μας.
- Στη συνέχεια, γεμίζουμε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια.
- Όταν το βράσιμο φτάσει στο χρόνο που θέλουμε, βγάζουμε τα αυγά από το βραστό νερό και τα βάζουμε στο κρύο, ώστε να σταματήσουμε το βρασμό.
Μελάτο ή σφιχτό; Πόσο χρόνο χρειάζεται για να βράσει ένα αυγό:
- Στα 4 λεπτά το ασπράδι αρχίσει να πήζει και ο κρόκος είναι εντελώς ρευστός. Μελάτο αυγό.
- Στα 6 λεπτά το ασπράδι έχει πήξει και ο κρόκος αρχίζει σιγά-σιγά να πήζει κι αυτός.
- Στα 8 λεπτά το ασπράδι έχει πήξει και ο κρόκος είναι σχεδόν σφιχτός. Σφιχτό αυγό.
- Στα 10 λεπτά το αυγό αρχίζει να γίνεται πολύ σφιχτό.
Αν ο κρόκος έχει εξωτερικά ένα πράσινο-γκρι χρώμα σημαίνει ότι το αυγό είναι παραβρασμένο.
Φωτό από: Meemaweats.com