PETS, ΦΥΣΗ

Τα 10 αρχαιότερα δέντρα της Γης και το μυστικό της Πεύκης «Μαθουσάλας»!

Post by: 06/03/2022 0 comments

Υπάρχει κάτι μεγαλειώδες σε ένα δέντρο που στέκεται αγέρωχο στις ρίζες του για χιλιετίες. Αυτά τα αρχαία δέντρα, που ακόμα έχουν ζωή, επιβίωσαν μέσα από παγετώνες και κλιματικές αλλαγές, έζησαν την άνοδο και την πτώση διαφορετικών πολιτισμών, γλύτωσαν από φυσικές καταστροφές και από την ανθρώπινη απληστία.  Είναι η απτή απόδειξη της δύναμης της φύσης, που ξεπερνάει τα εμπόδια και συνεχίζει.

Αυτή είναι μια λίστα με τα 10 γηραιότερα μη-κλωνικά δέντρα στον κόσμο (δέντρα που δεν αποτελούν παρακλάδι του αρχικού), έτσι όπως έχουν χρονολογηθεί με διάφορες μεθόδους, όπως είναι η μέθοδος του άνθρακα-14, ο εκτιμώμενος αριθμός των δακτυλίων του κορμού τους, η ανάπτυξη του ριζικού τους συστήματος ή το μέγεθός τους.

  1. Jaya Sri Maha Bodhi (2300 ετών)

Το Jaya Sri Maha Bodhi είναι μια ιερή συκιά της Σρι Λάνκα και ο θρύλος λέει ότι προέρχεται από το δέντρο κάτω από το οποίο ο Βούδας βρήκε τη φώτιση. Φυτεύτηκε το 249 π.Χ., δηλαδή είναι σχεδόν 2.300 ετών, και η κυβέρνηση απαγόρευσε κάθε κατασκευή γύρω του παρά μόνο για την προστασία του.

  1. Στρατηγός «Σέρμαν» (2500 ετών)

Ο Στρατηγός «Σέρμαν» είναι μια γιγαντιαία Σεκόγια 2.500 ετών, που ακόμα ζει και βασιλεύει! Είναι το μεγαλύτερο δέντρο σε όγκο στο κόσμο, αν και το 2006 έσπασε ένα από τα μεγαλύτερα κλαδιά του. Βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο της Καλιφόρνια, όπου υπάρχουν ακόμα 5 από τα 10 μεγαλύτερα δέντρα στον κόσμο.

  1. Η Καστανιά των «Εκατό Ίππων» (2000-4000 ετών)

Αυτή η μοναδική καστανιά βρίσκεται στην Αίτνα της Σικελίας και είναι η αρχαιότερη καστανιά στον κόσμο. Είναι 2.000 έως 4.000 ετών, κάτι πολύ εντυπωσιακό αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ζει στη σκιά ενός από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. Το δέντρο βρίσκεται μόλις 5 μίλια μακριά από τον κρατήρα της Αίτνας. Πήρε το όνομά του από έναν μύθο, σύμφωνα με τον οποίο μια ομάδα 100 ιπποτών, που έπεσε σε μια τρομακτική κακοκαιρία, κατάφερε να σωθεί βρίσκοντας καταφύγιο κάτω από τα τεράστια κλαδιά αυτού του μεγαλοπρεπούς δέντρου.

  1. Η Ελιά των Βουβών (3000-5000 ετών)

Αυτή η Μνημειακή Ελιά βρίσκεται στο χωριό Άνω Βούβες, στην περιφέρεια Χανίων της Κρήτης και θεωρείται μια από τις αρχαιότερες ελιές στον κόσμο. Η ηλικία της υπολογίζεται από 3.000 έως 5.000 χρόνια και ακόμα δίνει καρπούς. Χαρακτηρίζεται Μνημειακή γιατί το ανάγλυφο και το σχήμα του κορμού της είναι εξαιρετικής αισθητικής και μοιάζει με γλυπτό. Ο νικητής του Μαραθωνίου στην Ολυμπιάδα της Αθήνας το 2004, στεφανώθηκε με κότινο από τα κλαδιά αυτού του δέντρου.

  1. Patriarca da Floresta – Ο Πατριάρχης του Δάσους (3000 ετών)

Ένα τροπικό δέντρο του είδους Cariniana legalis που βρίσκεται στη Βραζιλία. Είναι πάνω από 3.000 ετών, έχει ύψος 49 μέτρα, διάμετρο κορμού 16 μέτρα και θεωρείται ιερό. Ανήκει στα είδη υπό εξαφάνιση εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών στα τροπικά δάση της Βραζιλίας, της Κολομβίας και της Βενεζουέλας.

  1. The Senator – Ο Γερουσιαστής (3500 ετών)

Ο Γερουσιαστής είναι ένα Φαλακρό Κυπαρίσσι που βρίσκεται στην Φλόριντα των ΗΠΑ και έχει ηλικία περίπου 3.500 ετών. Δυστυχώς, το 2012, μια φωτιά που ξεκίνησε μια τοξικομανής, η Σάρα Μπαρνς, προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στο δέντρο, το οποίο κάηκε εσωτερικά. Υπήρξε για χρόνια σημείο αναφοράς των Ινδιάνων Σεμινόλ και άλλων ιθαγενών της περιοχής, επιβίωσε από δεκάδες τυφώνες, αλλά όχι από την ανθρώπινη ανοησία. Πήρε το όνομά του από τον Γερουσιαστή Μ.Ο. Όβερστριτ, ο οποίος δώρισε το δέντρο και το κτήμα γύρω του στο κράτος το 1927. Σήμερα, γίνονται προσπάθειες να κλωνοποιηθεί και να αναπτυχθούν κάποιες ρίζες του που δείχνουν μικρά σημάδια ζωής.

  1. Grand Abuelo – Προπάππος (3500 ετών)

Ο Grand Abuelo είναι ένα Κυπαρίσσι της Παταγονίας και βρίσκεται στις Άνδεις της Λατινικής Αμερικής. Είναι πάνω από 3.500 ετών, αλλά στο παρελθόν υπήρξαν και αρχαιότερα κυπαρίσσια από αυτό. Δυστυχώς, τα κυπαρίσσια αυτά δέχθηκαν άγρια εκμετάλλευση κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, με αποτέλεσμα τα αρχαιότερα και μεγαλύτερα δέντρα να κοπούν.

  1. Llangernyw Yew (4000 ετών)

Το δέντρο Llangernyw Yew είναι ένας Ίταμος της οικογένειας των κωνοφόρων, που βρίσκεται στο χωριό Llangernyw της Βόρειας Ουαλίας. Είναι περίπου 4.000 ετών και ξεκίνησε τη ζωή του κάπου στη Χάλκινη Εποχή. Κατά τους εορτασμούς του Χρυσού Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ το 2002, το δέντρο ανακηρύχτηκε σε ένα από τα 50 σπουδαιότερα δέντρα της Βρετανίας.

  1. Sarv-e Abarqu (4000 ετών)

Το Sarv-e Abarqu το οποίο ονομάζεται και «Ζωροαστρικό Κυπαρίσσι» βρίσκεται στην επαρχία Yazd του Ιράν. Το δέντρο υπολογίζεται ότι είναι περίπου 4.000 ετών και έχει ζήσει όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Είναι Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς του Ιράν και, ίσως, το αρχαιότερο δέντρο της Ασίας.

  1. Μαθουσάλας (4853 ετών)

Ο Μαθουσάλας είναι μία Μακραίωνη Πεύκη και βρίσκεται κάπου στα «Λευκά Όρη» της Ανατολικής Καλιφόρνιας των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει ηλικία 4853 ετών και είναι το αρχαιότερο μη-κλωνικό δέντρο στον πλανήτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ένα παρακλάδι του αρχικού δέντρου που συνεχίζει τη ζωή του, αλλά το αρχικό δέντρο αυτό καθεαυτό. Η ακριβής τοποθεσία του δέντρου είναι επτασφράγιστο μυστικό, ώστε να μην προσελκύει τουρίστες. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, έχει βρεθεί στην ίδια περιοχή, άλλη μία Πεύκη με παρόμοια, αν όχι μεγαλύτερη ηλικία, η οποία δεν έχει ακόμα ονομαστεί και επίσης δεν αποκαλύπτεται η τοποθεσία της.

Ο «Προμηθέας»

Μέχρι το 1964, το αρχαιότερο δέντρο στον κόσμο θεωρούνταν ο «Προμηθέας», μια άλλη Μακραίωνη Πεύκη στη Νεβάδα των ΗΠΑ., με ηλικία πάνω από 5.000 έτη. Όμως, ο ερευνητής Ντόναλντ Ρασκ Κάρεϊ θεώρησε σωστό να την κόψει για να μπορέσει να την χρονολογήσει. Η ανθρώπινη ανοησία σε όλο της το μεγαλείο…

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons