Το νερό είναι πηγή ευτυχίας για όλους τους λαούς. Όπως πολύ σοφά είχε πει πριν χρόνια ο συγγραφέας Mark Twain, το «whisky είναι για να πίνουμε και το νερό για να πολεμάμε!» Σήμερα αυτό το ρητό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, με όλες τις μυστικές υπηρεσίες και τις αναλύσεις των ειδικών να υποδεικνύουν ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να ξεσπάσει πόλεμος για το νερό.
- Πριν λίγα χρόνια, η Υπηρεσία Ασφαλείας των Η.Π.Α. ανακοίνωσε ότι οι πιθανότητες πολέμου για το νερό αυξάνονται, καθώς οι ανάγκες για πόσιμο νερό θα ξεπεράσουν τα διαθέσιμα αποθέματα κατά 40% μέχρι το 2030.
- Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 780 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό ενώ μέχρι το 2030, το 47% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε περιοχές με έντονη λειψυδρία.
- Πολλοί αναλυτές ανησυχούν ότι οι πόλεμοι στο μέλλον θα γίνονται για τον «μπλε χρυσό» όπως αποκαλούν πλέον το νερό, καθώς διψασμένοι άνθρωποι, οπορτουνιστές πολιτικοί και ισχυρές πολυεθνικές θα μάχονται τα δυσεύρετα αποθέματα νερού που συνεχώς θα μειώνονται.
- Ο πρώτος καταγεγραμμένος πόλεμος για το νερό συνέβη πριν από 4500 χρόνια όταν οι πόλεις-κράτη Lagash και Umma ήρθαν σε σύρραξη στην κοιλάδα του Τίγρη και του Ευφράτη.
- Η τεράστια όμως αύξηση του πληθυσμού, οι κλιματικές αλλαγές, η περιβαλλοντική μόλυνση και οι αυξημένες βιομηχανικές ανάγκες θα κάνουν το νερό μια δυσεύρετη πολυτέλεια και οι διαμάχες στο μέλλον θα πολλαπλασιαστούν. Από όλο το νερό του πλανήτη, το 97% είναι αλμυρό και το υπόλοιπο 3% γλυκό και από αυτό μόνο το 1% είναι εύκολα προσβάσιμο από τους ανθρώπους.
- Λειψυδρία σύμφωνα με τους παγκόσμιους οργανισμούς έχουμε όταν ένα άτομο έχει πρόσβαση σε λιγότερα από 1000 κυβικά μέτρα νερού το χρόνο. Οι αναλύσεις των Ηνωμένων Εθνών προβλέπουν ότι 30 κράτη θα έχουν πρόβλημα λειψυδρίας το 2025 ενώ το 1990 ήταν 20. Από αυτά τα κράτη, τα 18 βρίσκονται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και περιλαμβάνουν την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Σομαλία, τη Λιβύη και την Υεμένη. Αλλά και σε άλλες περιοχές όπως είναι η Βολιβία, η Ινδία και το Μεξικό έχουν ξεσπάσει έντονες διαμαρτυρίες που σχετίζονται με το νερό.
- Η διαμάχη για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας νερού στην Cochobamba της Βολιβίας είχε σαν αποτέλεσμα την επέμβαση του στρατού. Η Πόλη του Μεξικού δέσμευσε με τη βία τα υδάτινα αποθέματα των γύρω περιοχών και έχτισε γύρω τους εγκαταστάσεις ασφαλείας σαν να πρόκειται για χρυσωρυχεία. Στην Ινδία, πασίγνωστη εταιρία αναψυκτικών, υπόγραψε συμβόλαια για την απόκτηση υδάτινων πόρων και μετά έχτισε γύρω τους φρούρια για να τους προστατεύσει, στερώντας έτσι από τους ντόπιους πληθυσμούς την πρόσβαση σε πόσιμο και αρδευτικό νερό.
- Ο ίδιος ο γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon δήλωσε ότι «οι συνέπειες για την ανθρωπότητα είναι πολύ σοβαρές. Η λειψυδρία απειλεί την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και θα γίνει πιθανή αιτία πολέμων και αναταραχών στο κοντινό μέλλον.»
- Τα αποθέματα νερού μπορεί να ανανεώνονται αλλά δεν είναι ανεξάντλητα. Όσο αυξάνεται η παγκόσμια κατανάλωση, όσο μεγαλώνουν οι ανάγκες για βιομηχανική χρήση και αγροτικές καλλιέργειες, τόσο μεγαλώνει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα κράτη για τη χειραγώγηση των αποθεμάτων.
- Ήδη χρησιμοποιούμε τα αποθέματα νερού του μέλλοντος για να καλύψουμε τις σημερινές μας ανάγκες σε τρόφιμα: τουλάχιστον το 10% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων βασίζεται σε μη βιώσιμη χρήση των υφιστάμενων υδάτινων πόρων.
- Στην Ινδία αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 15% με 20% όπου εκατομμύρια γεωτρήσεις έχουν στερέψει τελείως. Στην Κίνα που έχει το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά μόνο το 8% των ανανεώσιμων αποθεμάτων νερού, η συνεχής μείωση των υπόγειων υδάτων, η υπεράντληση υδάτων από τον Κίτρινο Ποταμό αλλά και η αφαίρεση υδάτινων πόρων από τις καλλιέργειες προς χάριν της βιομηχανίας οδήγησαν στη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής κατά 8% από το 1997 και πολύ σύντομα η χώρα θα πρέπει να εισάγει τα δημητριακά της.
- Αλλά σε ποια τιμή; Οι ταραχές που ξέσπασαν στην Αϊτή, τη Σενεγάλη, τη Μαυριτανία, το Μπαγκλαντές και καμιά δεκαριά ακόμα χώρες το 2007 και το 2008 και αφορούσαν την αύξηση των τιμών των τροφίμων δεν ήταν παρά μια από τις συνέπειες της λειψυδρίας.
Αν δεν πάρουμε σύντομα μέτρα, αν δεν αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα διαχείρισης του νερού ειδικά σε ένα πλανήτη όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει συνεχώς, τότε ο κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών και πολέμων είναι πολύ μεγάλος.
Γιατί τελικά το πιο πολύτιμο αγαθό σε αυτόν τον πλανήτη ίσως είναι και το πιο κοινό: το νερό!
Φωτό από: ThingLink