Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Έκλειψη ηλίου και σελήνης: γιατί θεωρούνται κακοί οιωνοί;

  • Οι εκλείψεις πάντα προκαλούσαν δέος και φόβο στους ανθρώπους.
  • Πώς αντιμετώπιζαν τις εκλείψεις οι αρχαίοι πολιτισμοί στην Κίνα, την Ινδία, την Μεσοποταμία, τις Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες;
  • Σημαντικές ιστορικές στιγμές που επηρεάστηκαν από τις εκλείψεις.
  • Επιστημονικές ανακαλύψεις που έγιναν λόγω των εκλείψεων.
  • Ποια είναι η σημειολογία των εκλείψεων στην αστρολογία;

Οι εκλείψεις, είτε οι ηλιακές, είτε οι σεληνιακές, εδώ και αιώνες προκαλούν δέος στους ανθρώπους, πυροδοτώντας θρύλους, προλήψεις και δεισιδαιμονίες.

Μέχρι πρόσφατα, αυτό το ουράνιο φαινόμενο έπαιρνε υπερφυσικές διαστάσεις στη φαντασία των ανθρώπων, οι οποίοι γίνονταν επιφυλακτικοί και προληπτικοί.

Οι αρχαίοι λαοί, προσπαθώντας να εξηγήσουν αυτή την προσωρινή εξαφάνιση του ήλιου, έπλαθαν μύθους για δαίμονες, δράκους, καταραμένους ανθρώπους και θυμωμένους θεούς.

Στην αρχαία Κίνα πίστευαν ότι ένας ουράνιος δράκος καταβρόχθιζε τον Ήλιο. Οι Χίντου στην Ινδία πίστευαν ότι για τις εκλείψεις ευθύνεται ο δαίμονας Rahu, ο οποίος ήπιε το ελιξίριο της αιωνιότητας. Οι δίδυμοι θεοί, Ήλιος και Σελήνη, τον αποκεφάλισαν, αλλά το κεφάλι του Rahu, όντας αθάνατος, τους έφαγε. Οι βόρειες φυλές της Ευρώπης, πίστευαν ότι οι λύκοι έτρωγαν τον ήλιο ή τη σελήνη. Στην αρχαία Μεσοποταμία, η έκλειψη Σελήνης θεωρούνταν σοβαρή απειλή για τον βασιλιά. Έτσι, τις ημέρες που οι αστρολόγοι προέβλεπαν έκλειψη Σελήνης, έβαζαν έναν αναπληρωτή βασιλιά στο θρόνο, ενώ ο αληθινός κρυβόταν μέχρι να περάσει η έκλειψη. Μόλις εμφανιζόταν πάλι το φεγγάρι, εξαφανιζόταν ο αναπληρωτής βασιλιάς και έπαιρνε το θρόνο πάλι ο κανονικός.

Σχεδόν σε όλους τους πολιτισμούς, η έκλειψη θεωρούνταν κακός οιωνός που προμήνυε τον ερχομό συμφορών και καταστροφών και δεν είναι λίγες οι φορές που οι εκλείψεις συνδέθηκαν με ιστορικά γεγονότα.

Ιστορικές εκλείψεις.

22 Οκτώβριου, 2137 π.Χ.: Μια από τις πρώτες καταγεγραμμένες εκλείψεις αναφέρεται στο Shu Ching, ένα αρχαίο ιστορικό βιβλίο της Κίνας. Οι κινέζοι πίστευαν ότι κατά την έκλειψη, ένας δράκος τρώει τον Ήλιο. Στα αρχεία αναφέρεται ότι δύο αστρονόμοι, οι Hsi και Ho, ήταν υπεύθυνοι για την πρόβλεψη των εκλείψεων, ώστε οι άνθρωποι να ετοιμάσουν τόξα και βέλη ώστε να σκοτώσου το δράκο. Όμως, αυτοί μέθυσαν και δεν μπόρεσαν να τους προειδοποιήσουν και έτσι ο αυτοκράτορας τους αποκεφάλισε.

Οδύσσεια: Μια από τις αρχαιότερες αναφορές έκλειψης αναφέρεται στην Οδύσσεια, όπου την ώρα που ο Οδυσσέας πάτησε το πόδι του στην Ιθάκη, «χάθηκε στα ουράνια ο ήλιος και γύρω απλώθηκε στον κόσμο μαύρη αντάρα». Οι αστρολόγοι τοποθετούν αυτή την χρονική στιγμή γύρω στο 1178 π.Χ.

28 Μαΐου, 585 π.Χ.: Ο Θαλής ο Μιλήσιος είναι ο πρώτος που προβλέπει την ολική έκλειψη Ηλίου. Αυτή η έκλειψη είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει ανακωχή ανάμεσα στους Μήδες και Λυδίους, οι οποίοι πολεμούσαν για χρόνια. Η μάχη έμεινε στην ιστορία ως η «Μάχη της Έκλειψης», αφού το φαινόμενο τρομοκράτησε τόσο πολύ τα δύο στρατεύματα που θεώρησαν ότι είναι σημάδι των θεών για να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.

Αύγουστος, 413 π.Χ.: Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου και την Εκστρατεία στη Σικελία, οι Αθηναίοι έχαναν στην μάχη των Συρακουσών στη Σικελία. Ενώ ήταν έτοιμοι να αποπλεύσουν για την Αθήνα, μια έκλειψη σελήνης που θεωρήθηκε κακός οιωνός, έκανε τον Νικία να αναβάλει τον απόπλου του στόλου και οδήγησαν στην ολοκληρωτική ήττα των Αθηναίων στη Σικελία.

Ιούνιος, 168 π.Χ.: Μια έκλειψη λέει ο μύθος ότι βοήθησε τους Ρωμαίους να νικήσουν τους Μακεδόνες καθώς την ερμήνευσαν ως έναν καλό οιωνό και «την έκλειψη ενός βασιλιά».

Η Σταύρωση του Χριστού: Σύμφωνα με τις γραφές, όταν ο Χριστός ξεψυχούσε στο Σταυρό, ο ουρανός ξαφνικά σκοτείνιασε. Κάποιοι αστρονόμοι συνδέουν αυτή την περιγραφή με μία ολική έκλειψη ηλίου που έγινε το 33 μ.Χ. Γενικά, η Ανάσταση του Χριστού συνδέεται με τα ουράνια σώματα και συγκεκριμένα με  τον κύκλο της Σελήνης. Ο υπολογισμός της Ανάστασης γίνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην συμπέσει ποτέ μια έκλειψη Σελήνης με την Ημέρα της Ανάστασης, δημιουργώντας συνειρμούς με την Ημέρα της Κρίσης.

5 Μαΐου, 840 μ.Χ.: Ο 3ος γιός του Καρλομάγνου και βασιλιάς των Φράγκων, Λουδοβίκος ο Ευσεβής, πέθανε από το φόβο του κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης, αφού πίστευε ότι έρχεται ο Θεός να μας τιμωρήσει.

29 Φεβρουαρίου, 1504: Ο Χριστόφορος Κολόμβος, εξαντλημένος από τις εξερευνήσεις του και με τα πλοία του να σαπίζουν, αγκυροβόλησε για ένα χρόνο στις ακτές της Τζαμάικα. Οι ιθαγενείς αρχικά τους εφοδίαζαν με τρόφιμα, αλλά όταν σημειώθηκαν κλοπές και φρικαλεότητες από τα πληρώματα των πλοίων, οι ιθαγενείς έγιναν εχθρικοί. Ο Κολόμβος, έχοντας μαζί του ένα ημερολόγιο, είδε ότι σε λίγες μέρες θα γινόταν έκλειψη Σελήνης. Έτσι, κάλεσε τους αρχηγούς των ιθαγενών και τους είπε ότι ο Θεός έχει θυμώσει πολύ μαζί τους που δεν βοηθούν το στόλο του και για αυτό θα εξαφανίσει τη Σελήνη. Όταν έγινε η έκλειψη, οι ιθαγενείς τρομοκρατήθηκαν, ζήτησαν γονατιστοί συγνώμη και συνέχισαν να εφοδιάζουν το στόλο του Κολόμβου.

Αύγουστος, 1133 μ.Χ.: Ο Ερρίκος Α΄ της Αγγλίας βασιλιάς της Αγγλίας,  γιος του Γουλιέλμου Α΄ του Κατακτητή, πέθανε λίγο καιρό μετά από μία έκλειψη ηλίου, κάτι που εδραίωσε την προκατάληψη ότι οι εκλείψεις είναι κακά μαντάτα για τους βασιλείς.

22 Μαΐου, 1453 μ.Χ.: Την ημέρα εκείνη συνέβη μια μερική έκλειψη Σελήνης και θεωρήθηκε καλό σημάδι από τους Μωαμεθανούς για την πτώση της Κωνσταντινούπολης, η οποία έγινε μια εβδομάδα αργότερα.

Επιστημονικές ανακαλύψεις.

Μια έκλειψη οδήγησε τον Αριστοτέλη στο συμπέρασμα ότι η Γη είναι σφαιρική, αφού έβλεπε τη σκιά της Γης να καλύπτει τη Σελήνη.

Ο αρχαίος Έλληνας αστρονόμος Αρίσταρχος, χρησιμοποίησε την έκλειψη της Σελήνης για να υπολογίσει με αρκετή ακρίβεια την απόσταση του Ήλιου και της Σελήνης από τη Γη.

Επίσης, οι ηλιακές εκλείψεις επέτρεψαν στους αρχαίους Έλληνες αστρονόμους να περιγράψουν την κορώνα του Ήλιου.

Η Έκλειψη του Αϊνστάιν, μια έκλειψη Ηλίου που συνέβη το 1919, επέτρεψε στους επιστήμονες να μετρήσουν την στρέβλωση του φωτός των αστεριών, όταν περνούσε κοντά από τον Ήλιο και έτσι να επιβεβαιώσουν τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Οι εκλείψεις στην αστρολογία.

Οι εκλείψεις είναι σημαντικά γεγονότα στην αστρολογία. Δείχνουν το καρμικό μας μονοπάτι και, στην ουσία, επιταχύνουν τα γεγονότα. Ανοίγουν νέες πόρτες με το να κλείνουν παλιές, προκαλούν ξαφνικές αλλαγές και επισπεύδουν το αναπόφευκτο.

Αν λιμνάζεις, μια έκλειψη θα σου δώσει αυτή την έξτρα ώθηση που χρειάζεσαι για να προχωρήσεις στη ζωή σου. Μπορεί οι εξελίξεις να σε σοκάρουν, αλλά να θυμάσαι ότι μια έκλειψη απλά επιταχύνει το αναπόφευκτο και κάθε τέλος, σηματοδοτεί μια νέα αρχή.

Συνήθως, οι ηλιακές εκλείψεις σηματοδοτούν μια νέα αρχή ή νέες ευκαιρίες. Είναι η στιγμή να στείλουμε τις κοσμικές μας προσκλήσεις στο σύμπαν και να υποδεχθούμε την αφθονία που έρχεται.

Οι εκλείψεις σελήνης από την άλλη, μας βοηθούν να αντιληφθούμε καλύτερα την επιρροή των άλλων. Μας βοηθούν να δούμε τους άλλους κάτω από νέο πρίσμα και να αφήσουμε πίσω μας οτιδήποτε δεν μας γεμίζει. Οι αποχωρισμοί μπορεί να μοιάζουν δύσκολοι, αλλά η έκλειψη σηματοδοτεί την αρχή νέων σχέσεων.

Φωτό από: Jongsun Lee/Unsplash

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates