PETS, ΦΥΣΗ

Είναι σωστό να βάλετε πουλόβερ στο σκύλο σας το χειμώνα ή όχι;

Post by: 29/01/2023 0 comments

Ακόμα κι αν ο χειμώνας δεν είναι πολύ βαρύς, το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει αρκετά και κάνει κρύο. Και μπορεί κάποιες ράτσες σκύλων να τα πηγαίνουν καλά με το κρύο, υπάρχουν όμως και ράτσες σκύλων με κοντό τρίχωμα ή χωρίς πολύ λίπος που νιώθουν πολύ έντονα το κρύο. Έτσι, πολλοί επιλέγουν να ντύσουν το σκυλάκι τους με κάποιο παλτό ή πουλόβερ.

Είναι όμως η σωστή επιλογή; Γιατί ακόμα κι αν κρυώνει το σκυλάκι σας, ακόμα κι αν ένα πουλοβεράκι τού πάει πολύ, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν καταλήξετε στην επιλογή σας.

Χρειάζεται το σκυλάκι σας πουλόβερ;

Καταρχάς, το πουλόβερ ή το παλτό πρέπει να είναι πρωτίστως μια λειτουργική επιλογή και μετά μια επιλογή εμφάνισης. Μπορεί ένα πουλόβερ να πηγαίνει πολύ στο σκυλάκι σας και να το κάνει «μοντέλο», αλλά ο ρόλος του είναι να το κρατάει ζεστό αν κρυώνει και όχι να το ομορφαίνει.

Όταν το κρύο, ειδικά τις νύχτες, είναι βαρύ, μπορεί το σκυλάκι σας να δυσκολεύεται να διατηρήσει τη θερμοκρασία του και να κρυώνει. Οι ράτσες με κοντό τρίχωμα κρυώνουν περισσότερο και μπορούν να ωφεληθούν πολύ από ένα πουλόβερ στις βόλτες τους τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Αλλά ακόμα και μέσα στο σπίτι, μπορεί να νιώθει πιο άνετα με ένα πουλοβεράκι τις πολύ κρύες μέρες.

Πρέπει να βάλετε στο σκύλο σας πουλόβερ;

Κάποιοι σκύλοι, όπως είναι τα Χάσκι, τα Μάλαμουτ, τα Αγίου Βερνάρδου, έχουν χοντρό τρίχωμα με πολλά επίπεδα, που είναι ιδανικό για το κρύο. Είναι ράτσες που έχουν εξελιχθεί σε ψυχρές περιοχές και μάλιστα λατρεύουν το κρύο. Οπότε, ένα πουλόβερ τους προκαλεί υπερθέρμανση, κάνοντας περισσότερο κακό παρά καλό.

Οι μικρότερες ράτσες, όμως, με κοντό τρίχωμα, όπως είναι τα Τσιουάουα, τα Ντάτσχουντ, τα νεαρά Μαλτεζάκια που δεν έχουν αρκετό υποδόριο λίπος, καθώς και άλλες μικρόσωμες ράτσες, θα αισθανθούν πολύ άνετα μέσα σε ένα πουλόβερ.

Αν δείτε ότι ο σκύλος σας κουλουριάζεται με τις ώρες στο κρεβατάκι του με τις κουβέρτες, αυτό σημαίνει ότι κρυώνει και θα του άρεσε ένα πουλόβερ.

Πώς θα καταλάβετε ότι ο σκύλος σας χρειάζεται πουλόβερ.

Ο μοναδικός τρόπος είναι να παρακολουθήσετε προσεκτικά τη συμπεριφορά του. Αν τρέμει, αν τρίζει τα δόντια του, αν κουλουριάζεται, τότε μάλλον χρειάζεται πουλόβερ.

Αν χρειάζεται να φορέσετε πουλόβερ στο σκύλο σας, τότε ο λαιμός και τα πόδια του πρέπει να είναι χαλαρά και να του επιτρέπουν ελευθερία κινήσεων. Προσοχή χρειάζεται και στα φερμουάρ, τα κουμπιά, τις πόρπες και άλλα αξεσουάρ του πουλόβερ, που μπορεί ο σκύλος σας να τα μασήσει και να τα καταπιεί. Αν το συνηθίζει, καλύτερα να το σκεφτείτε καλά πριν του πάρετε πουλόβερ.

Το πουλόβερ δεν πρέπει να είναι ούτε σφιχτό αλλά ούτε υπερμεγέθες και να κρέμεται. Επίσης, πρέπει να προσέχετε τη δραστηριότητα του σκύλου σας όταν φοράει πουλόβερ. Καλύτερα να τον έχετε δεμένο στο λουρί όταν φοράει πουλόβερ, γιατί αν είναι ελεύθερος μπορεί να πιαστεί πιο εύκολα στα δόντια ή νύχια ενός άλλου επιθετικού σκύλου, μπορεί να μπλεχτεί σε κάποιο κλαδί ή θάμνο και να μην μπορεί να κουνηθεί.

Επίσης, το υλικό του πουλόβερ είναι σημαντικό. Ένα πολυεστερικό πουλόβερ μπορεί να του προκαλέσει έκζεμα και δυσφορία. Το σωστό μέγεθος είναι επίσης πολύ σημαντικό, ώστε να μην είναι σφικτό και τον πνίγει ή να του προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος.

Καλό θα είναι πριν αγοράσετε κάτι να το δοκιμάσετε πάνω του πρώτα.

Σημάδια ότι ο σκύλος υπερθερμαίνεται.

Αν δείτε το σκύλο σας, κατά τη διάρκεια της βόλτας και ενώ φοράει το πουλόβερ του, να λαχανιάζει, να βαριανασαίνει και να κρεμάει τη γλώσσα του, αυτό είναι σημάδι ότι ζεσταίνεται. Αν προχωράει σαν ζαλισμένος επίσης είναι σημάδι υπερθέρμανσης.

Αν δεν είστε σίγουρη, καλύτερα να βγάλετε το πουλόβερ και να παρακολουθήσετε ξανά τη συμπεριφορά του.

Γενικά, το πουλόβερ ή το παλτό είναι πολύ καλές λύσεις αρκεί να διαπιστώσετε ότι ο σκύλος σας το χρειάζεται.

Φωτό από: https://gr.depositphotos.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons