PETS, ΦΥΣΗ

8 λόγοι να αγαπήσετε ακόμα περισσότερο τα δάση!

Post by: 07/11/2021 0 comments

«Τα δάση είναι οι φυσικοί πνεύμονες του πλανήτη, καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και δίνουν δύναμη στους ανθρώπους». Φραγκλίνος Ρούσβλετ

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Καλλιεργειών των Ηνωμένων Εθνών, τα δάση καλύπτουν το 1/3 της Γης, φιλοξενούν χιλιάδες ζώα, φυτά και δέντρα, τα οποία απορροφούν τόνους διοξειδίου του άνθρακα καθώς αναπτύσσονται. Επίσης, ένα ανεπτυγμένο δέντρο με πλούσιο φύλλωμα, παράγει όσο οξυγόνο αναπνέουν 10 άνθρωποι σε ένα χρόνο.

Όμως, μόνο οι μισές δασικές εκτάσεις παραμένουν ανέπαφες και μόνο το 1/3 από αυτά παραμένουν ακόμα παρθένα δάση, χωρίς ανθρώπινη επέμβαση.

Αυτά είναι μερικά αξιοθαύμαστα στατιστικά για τα δάση του πλανήτη μας και τη σπουδαιότητά τους:

  1. Κάνουν το έδαφος πιο γόνιμο.

Εκτός από το ότι αποτρέπουν τη διάβρωση του εδάφους, τα δάση φιλοξενούν βακτήρια στο έδαφός τους, που σε συνδυασμό με τα έντομα, τα πουλιά και τα θηλαστικά βελτιώνουν την ποιότητα του εδάφους σε θρεπτικά συστατικά.

  1. Απορροφούν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Τα δάση λειτουργούν ως δεξαμενές αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, παγιδεύοντας και αποθηκεύοντας χιλιάδες τόνους κάθε χρόνο, περίπου το 30% των ετήσιων εκπομπών. Οπότε είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι κάθε χρόνο εξαφανίζονται δασικές εκτάσεις περίπου όσο το μέγεθος του Βελγίου. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι τα δάση έχουν αποθηκευμένους γύρω στους 300 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η αποψίλωση των δασών ευθύνεται για το 17% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

  1. Προσφέρουν τροφή και εργασία σε δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Πάνω από 1.6 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν, εργάζονται ή εξασφαλίζουν την τροφή τους από τα δάση (κρέας – φυτά – μανιτάρια – έντομα – ψάρια).

  1. Λειτουργούν ως φυσικές υδάτινες δεξαμενές.

Τα δάση προσφέρουν αρκετά αγνό πόσιμο νερό, όχι μόνο σε όσους κατοικούν εκεί αλλά και σε μεγάλες πόλεις. Πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις του πλανήτη, όπως η Νέα Υόρκη, η Μαδρίτη, η Σιγκαπούρη, το Τόκυο, η Μπαρτσελόνα, η Βομβάη, η Μπογκοτά κλπ., υδροδοτούνται με πόσιμο νερό που προέρχεται από προστατευμένες δασικές περιοχές.

  1. Φιλοξενούν το 80% της βιοποικιλότητας της Γης.

Τα δάση φιλοξενούν ζώα, φυτά, μύκητες και βακτήρια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, φιλοξενούν τα 66% των φυτών της Γης, τα 75% των πτηνών, το 80% των αμφίβιων ερπετών και το 68% των θηλαστικών. Τα δάση με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα είναι τα τροπικά δάση του Αμαζονίου, γιατί η βροχόπτωση και η θερμοκρασία είναι διαρκώς υψηλές.

  1. Βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα και μας δροσίζουν.

Τα δέντρα και κατ’ επέκταση τα δάση, ενεργούν ως ατμοσφαιρικά φίλτρα και μειώνουν τα αιωρούμενα σωματίδια της ατμόσφαιρας έως και 24%, βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα και την υγεία μας. Επίσης, μέσω της υγρασίας που εκπέμπουν στη ατμόσφαιρα αλλά και με την σκιά που προσφέρουν, μειώνουν τη θερμοκρασία στις περιαστικές περιοχές έως και 8 βαθμούς Κελσίου.

  1. Προστατεύουν την υγεία μας.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι μια βόλτα στο δάσος έχει ευεργετική επίδραση σε ασθένειες, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, οι ψυχικές διαταραχές κλπ. Μάλιστα, από τον Οκτώβριο του 2018, οι γιατροί στη Σκωτία μπορούν να συνταγογραφούν βόλτες στο δάσος. Επιπλέον, πάνω από το 25% των φαρμάκων που χρησιμοποιούμε προέρχεται από φυτά των τροπικών δασών.

  1. Το μυστήριο του δέντρου «Μαθουσάλας».

Το αρχαιότερο δέντρο στον κόσμο είναι μια Μακραίωνη Πεύκη με το όνομα «Μαθουσάλας» που βρίσκεται κάπου στα «Λευκά Όρη» της Ανατολικής Καλιφόρνιας των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει ηλικία 4853 ετών και η ακριβής τοποθεσία του δέντρου κρατείται μυστική, ώστε να μην προσελκύει τουρίστες.

Τα δάση, λοιπόν, είναι από τα πιο πολύτιμα οικοσυστήματα του πλανήτη και πρέπει να τα προστατεύουμε, ειδικά από τις φωτιές, για το καλό το δικό μας και του πλανήτη.

Φωτό από: Κατερίνα Τσεμπερλίδου

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons