PETS, ΦΥΣΗ

30 πράγματα για τα φυτά και τα ζώα που δεν είχες ποτέ φανταστεί!

Post by: 02/12/2018 0 comments
 1. Η φωτοσύνθεση είναι η βάση όλης της ζωής στη γη. Τα φυτά χρησιμοποιούν την ενέργεια του ήλιου για να συνθέσουν γλυκόζη και άλλους υδατάνθρακες. Τα φυτά με τη σειρά τους καταναλώνονται από άλλους οργανισμούς και τους παρέχουν την ενέργεια που χρειάζονται. Άρα, όλη η ενέργεια πάνω στη γη, ακόμη και αυτή που χρησιμοποιείς αυτή τη στιγμή για να διαβάσεις αυτό το κείμενο, προέρχεται από τον ήλιο, μέσω της φωτοσύνθεσης.
 2. Τα φυτά αποτελούν τη μεγαλύτερη μάζα ζωντανών οργανισμών στη γη. Οι περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν ότι είναι γύρω στο 90%.
 3. Η άλγη, μια ποικιλία φυκιών με πάρα πολλά είδη, παράγει το 50% με 90% της φωτοσύνθεσης στη γη.
 4. Τα φύλλα δεν γίνονται καφέ κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, αλλά είναι πάντα έτσι. Απλά, φαίνονται πράσινα λόγω της χλωροφύλλης που περιέχουν. Όταν το φύλλο πεθαίνει, η χλωροφύλλη εξαφανίζεται και έτσι αναδύονται τα χρώματα του φύλλου που ήταν πάντοτε εκεί.
 5. Στην πραγματικότητα, δεν μπορείς να πετάξεις ποτέ τίποτα, αφού τα πάντα ανακυκλώνονται μέσα στο πολύπλοκο οικοσύστημα της γης. Όσο βαθιά κι αν θάψεις κάτι, όσο μακριά μέσα στον ωκεανό κι αν το βυθίσεις, παραμένει στο οικοσύστημα και θα ξαναβρεί το δρόμο του να επιστρέψει, ίσως για να σε τιμωρήσει.
 6. Η μυρωδιά του φρεσκοκουρεμένου γκαζόν είναι στην πραγματικότητα ένα “φυτικό” σήμα κινδύνου του γκαζόν, που η ζωή του “απειλείται” από την κουρευτική μηχανή.
 7. Τα φυτά μπορούν να αναγνωρίσουν του απόγονούς τους και να μην τους ανταγωνίζονται για τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους γύρω τους.
 8. Το 1/3 των φυτών του νησιού Σοκότρα στις ακτές της Υεμένης δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη γη. Για αυτό το αποκαλούν το πιο “εξωγήινο μέρος” στη γη.
 9. Επιστήμονες κατάφεραν να αναζωογονήσουν ένα προϊστορικό φυτό από ένα απολίθωμα που βρέθηκε στο στομάχι ενός αρκτικού σκίουρου, που παγιδεύτηκε στον πάγο 32.000 χρόνια πριν.
 10. Στην Αγγλία, υπάρχει ένας βοτανικός κήπος αφιερωμένος σε φυτά που μπορούν να σκοτώσουν.
 11. Τα περισσότερα δέντρα αποτελούνται κατά 99% από νεκρά κύτταρα. Τα μόνα ζωντανά μέρη είναι τα φύλλα, οι άκρες των ριζών και το κάμβιο στρώμα και το φλοίωμα, που βρίσκονται κάτω από τον εξωτερικό φλοιό και μέσω αυτών αναπτύσσεται και τρέφεται το δέντρο.
 12. Το 1973, το Arbre du Tenere, το πιο απομονωμένο δέντρο στον κόσμο, ξεριζώθηκε από έναν μεθυσμένο οδηγό, ο οποίος έπεσε πάνω του παρόλο που βρισκόταν στη μέση της ερήμου, 250 μίλια μακριά από οποιοδήποτε άλλο ζωντανό δέντρο.
 13. Όλα τα πορτοκάλια ναβαλίνες (αυτά που δεν έχουν κουκούτσια) προέρχονται από ένα και μοναδικό δέντρο. Στις αρχές του 19ου αιώνα, μια γενετικά τροποποιημένη πορτοκαλιά χωρίς κουκούτσια φύτρωσε σε μια φυτεία της Βραζιλίας και από μόσχευμα από αυτό το δέντρο προέρχονται όλες οι ναβαλίνες σήμερα.
 14. Οι καρχαρίες δεν έχουν κόκκαλα. Ο σκελετός τους αποτελείται από χόνδρους και για αυτό είναι τόσο ευέλικτοι.
 15. Οι αγελάδες δεν είναι ακριβώς φυτοφάγες. Το γρασίδι είναι πολύ φτωχή πηγή πρωτεΐνης. Οι μικροοργανισμοί, όμως, που βρίσκονται στο στομάχι της αγελάδας και την βοηθούν στην χώνεψη των χόρτων, αφού τελειώσουν το έργο τους, χωνεύονται κι αυτοί.
 16. Οι λιβελούλες έχουν πάνω από 20.000 φακούς σε κάθε μάτι.
 17. Δεν έχουν όλοι οι οργανισμοί τα αυτιά τους στο κεφάλι. Κάποια έντομα έχουν το αντίστοιχο ενός αυτιού στη μέση του θώρακα, ενώ οι αράχνες και οι ακρίδες τα έχουν στα πόδια.
 18. Κάθε πολυκύτταρος οργανισμός πρέπει να έχει ένα τρόπο να αντιστέκεται στην έλξη της βαρύτητας. Η πιο κοινή λύση είναι ένας σκελετός, είτε εξωτερικά, είτε εσωτερικά.
 19. Τα θερμόαιμα θαλάσσια θηλαστικά, τα οποία, λόγω του μεγέθους τους, χρειάζονται πολύ οξυγόνο, δεν μπορούν να το πάρουν από το νερό. Το νερό είναι πολύ φτωχό σε οξυγόνο σε σχέση με την ατμόσφαιρα, για αυτό οι φάλαινες και τα δελφίνια αναπνέουν αέρα. Επίσης, το νερό χάνει την ικανότητά του να δεσμεύει οξυγόνο, όσο περισσότερο ζεσταίνεται. Για αυτό τα ψάρια αποσύρονται στα βαθιά και, άρα πιο κρύα νερά, κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 20. Η βασίλισσα των μελισσών ζευγαρώνει μόνο μία φορά, με έναν και μοναδικό κηφήνα, στον αέρα και σε ύψος μερικές δεκάδες μέτρα πάνω από την κυψέλη. Στη συνέχεια αποθηκεύει όλο το σπέρμα σε ειδικά όργανα του σώματός της και το χρησιμοποιεί για να γονιμοποιεί τα αυγά της για μήνες ή και χρόνια.
 21. Υπάρχουν εκπαιδευμένα περιστέρια που μπορούν να ξεχωρίσουν αν ένας πίνακας είναι του Πικάσο ή του Μονέ.
 22. Οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι γάτες δεν κάνουν “μιάου” για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, αλλά για να τραβήξουν την προσοχή των ανθρώπων.
 23. Το φυσικό χρώμα των φλαμίνγκο είναι λευκό. Η διατροφή τους με γαρίδες και φύκια είναι που τους χαρίζει το ροζ χρώμα.
 24. Μερικές γάτες είναι αλλεργικές στους ανθρώπους.
 25. Οι ελέφαντες είναι τα μόνα ζώα που δεν μπορούν να πηδήξουν.
 26. Το κέρατο του ρινόκερου αποτελείται από τρίχες.
 27. Σχεδόν το 3% των πάγων της Ανταρκτικής είναι ούρα πιγκουίνων.
 28. Η καμηλοπάρδαλη δεν έχει φωνητικές χορδές.
 29. Το μάτι μιας στρουθοκαμήλου είναι μεγαλύτερο από τον εγκέφαλό της.
 30. Τα αρσενικά κουτάβια αφήνουν να θηλυκά να κερδίσουν όταν παίζουν.

Φωτό από: HD Wallpapers 5K

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons