PETS, ΦΥΣΗ

20 συναρπαστικά πράγματα που δεν ήξερες για τη Γη μας!

Post by: 28/10/2018 0 comments

Η Γη δημιουργήθηκε πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια και είναι ο μοναδικός γνωστός πλανήτης που έχει ζωή. Επίσης, είναι ο μοναδικός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος που δεν έχει το όνομα Αρχαίας Ελληνικής ή Ρωμαϊκής Θεότητας.

Αυτά είναι 20 πράγματα που δεν ήξερες για τη Γη μας!

 

 1. Κάθε φορά που μπαίνεις στη θάλασσα κολυμπάς κυριολεκτικά στο χρυσάφι. Οι απέραντες θάλασσες περιέχουν πάνω από 20 εκατομμύρια τόνους χρυσού, αλλά το μέταλλο είναι τόσο διαλυμένο που κάθε λίτρο θαλασσινού νερού περιέχει 13 δισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου χρυσό.
 2. Υπάρχει τόσο χρυσάφι στη Γη που θα μπορούσε να καλύψει ολόκληρη την επιφάνειά της με σχεδόν μισό μέτρο από το πολύτιμο μέταλλο.
 3. Μπορεί να νομίζεις ότι είσαι ακίνητος/η, αλλά στην πραγματικότητα κινείσαι με μεγάλη ταχύτητα. Ανάλογα με το που ακριβώς πάνω στη γη βρίσκεσαι κινείσαι με ταχύτητα έως και πάνω από 1000 μίλια την ώρα. Οι άνθρωποι στις τροπικές ζώνες κινούνται πιο γρήγορα από όλους, ενώ στους πόλους είναι εντελώς ακίνητοι.
 4. Εξαιτίας της κίνησης των τεκτονικών πλακών και των ηπείρων, η γη δεν είχε πάντα παγωμένους πόλους και τροπικά δάση. Οι πάγοι στους πόλους δημιουργούνται μόνο όταν υπάρχει ήπειρος στο Βόρειο και το Νότιο πόλο. Τροπικά δάση δημιουργούνται μόνο όταν οι ήπειροι έχουν κατεύθυνση κάθετη προς του πόλους. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, η γη δεν είχε πάγο στους πόλους, ούτε και τροπικά δάση και το κλίμα ήταν πολύ διαφορετικό από ότι είναι σήμερα.
 5. Το κρύο νερό των πάγων της Ανταρκτικής βυθίζεται και σχηματίζει ένα αργό, υποβρύχιο ρεύμα στον βυθό του ωκεανού. Σχεδόν όλο το νερό στο βυθό του ωκεανού προέρχεται από τους πάγους της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, το οποίο μετακινείται σιγά-σιγά προς τον Ισημερινό.
 6. Το επίπεδο της θάλασσας δεν είναι και τόσο επίπεδο. Όπου υπάρχει ασυνήθιστα πυκνή μάζα ύλης κάτω από τον βυθό του ωκεανού, η δύναμη της βαρύτητας είναι μεγαλύτερη και έλκει την επιφάνεια περισσότερο. Για παράδειγμα, υπάρχει μια “λακκούβα” βάθους 300 μέτρων στη μέση του Ινδικού ωκεανού. Όμως, έχει διάμετρο χιλιάδων μιλίων και έτσι δεν μπορείς να αντιληφθείς την υψομετρική διαφορά.
 7. Σύμφωνα με τον Νεύτωνα, τα ΠΑΝΤΑ ασκούν δύναμη προς τα ΠΑΝΤΑ. Αυτή τη στιγμή η γη σε έλκει αλλά και εσύ έλκεις τη γη. Εκτός από τη γη, σε έλκει το κτίριο γύρω σου, το δέντρο έξω από το παράθυρό σου, ένας μακρινός πλανήτης κπλ. Το ίδιο κάνεις κι εσύ προς τα πάντα.
 8. Εκτός από τις θαλάσσιες παλίρροιες , υπάρχουν και εδαφικές. Συνήθως, όταν το φεγγάρι περνάει επάνω μια στεριά, το έδαφος ανασηκώνεται μερικά εκατοστά και μετά ξανακάθεται.
 9. Η Γη είναι ο μόνος πλανήτης ο οποίος έχει κίνηση τεκτονικών πλακών. Αυτό οφείλεται στο μέγεθός της και στο γεγονός ότι το εσωτερικό της είναι πιο θερμό από τον φλοιό της.
 10. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν τι είναι ο χρόνος, μπορούν μόνο να τον μετρήσουν.
 11. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι όριζαν την ώρα ως το 1/12 του χρόνου ανάμεσα στην ανατολή και τη δύση. Αυτό σημαίνει ότι η ώρα δεν είχε την ίδια διάρκεια κάθε μέρα.
 12. Σήμερα, το δευτερόλεπτο ορίζεται ως ο χρόνος περιόδων ακτινοβολίας μεταξύ των δύο επιπέδων ενέργειας του ατόμου του Καισίου-133.
 13. Η ατμόσφαιρα της γης επεκτείνεται αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα μέσα στο διάστημα.
 14. Η κίνηση της ατμόσφαιρας και του αέρα οφείλεται στο γεγονός ότι οι τροπικές περιοχές είναι πιο θερμές από τους πόλους. Ο θερμός αέρας των τροπικών ζωνών ανεβαίνει ψηλότερα και μετακινείται προς του πόλους, καθώς οι ψυχρότερες μάζες αέρα των πόλων έρχονται να καλύψουν το κενό που δημιουργείται. Αν η γη δεν περιστρέφονταν, οι επικρατέστεροι άνεμοι στο βόρειο ημισφαίριο θα είχαν κατεύθυνση από το βορρά προς το νότο.
 15. Το 80% των οργανισμών στη γη έχει 6 πόδια.
 16. Η γη γέρνει 66 περίπου μοίρες.
 17. Υπάρχουν πάνω από 100 εκατομμύρια σκουπίδια σε τροχιά γύρω από τη γη, τα οποία κινούνται με ταχύτητα 27.000 χιλιόμετρα την ώρα.
 18. Ο πυρήνας της γης έχει σχεδόν την ίδια θερμοκρασία με τον ήλιο.
 19. Κάθε μέρα, πέφτουν 8.6 εκατομμύρια κεραυνοί.
 20. Η γη είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός που ρυθμίζει την θερμοκρασία του, καταναλώνει ενέργεια, ανανεώνει διαρκώς το δέρμα του και αλλάζει όψη καθώς γερνάει.

Φωτό από: getwallpapers.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons