Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου είναι συγγραφέας, happiness blogger, inspirational speaker και πιστεύει στη θετική σκέψη και στη δυνατότητα που έχουμε όλοι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αν το θέλουμε. Είναι δημιουργός δύο ιστοσελίδων, του www.tsemperlidou.gr με θέμα του την ευτυχία και τη θετική στάση ζωής και του www.vivlio.gr, όπου παρουσιάζει τα βιβλία που διαβάζει.
αυτόχρονα, είναι ομιλήτρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με θέματα την ευτυχία, τις γυναίκες, την ηγεσία και την επικοινωνία. Λατρεύει τα βιβλία και τα ταξίδια. Διαβάζει 52 βιβλία τον χρόνο και έχει ταξιδέψει σε 32 χώρες στον κόσμο. Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου σπούδαζε νομικά, αλλά από μια σύμπτωση βρέθηκε στον χώρο της διαφήμισης. Εργάστηκε σε μία από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες της Ελλάδας, ως κειμενογράφος, διευθύντρια δημιουργικού και πρόεδρος.
Δημιούργησε πάνω από 500 διαφημιστικές καμπάνιες και τα σλόγκαν της έχουν γράψει ιστορία. Έχει κερδίσει, μαζί με την ομάδα της, 324 διαφημιστικά βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει γράψει 12 βιβλία (μυθιστορήματα, διηγήματα, βιβλία αυτογνωσίας), πολλά από τα οποία έχουν γίνει best sellers. Το «Όχι πια sex, μόνο φίλοι» ήταν το πρώτο της βιβλίο και έγινε best seller από την πρώτη στιγμή, πουλώντας πάνω από 50.000 αντίτυπα.
Μια ευχάριστη αναγνωστική έκπληξη είναι η εμπλουτισμένη επανέκδοση του βιβλίου σας Όχι πια σεχ, μόνο φίλοι, από το εκδόσεις Χάρτινη Πόλη. Έχουμε “Back to ’90’s”; Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά της δεκαετίας εκείνης; Είναι η νοσταλγία για εκείνη την εποχή ή έχει άλλα κίνητρα αυτή η επικαιροποίηση;
Η δεκαετία του ‘90 είναι μια εποχή τόσο μακριά και τόσο κοντά μας… εννοώ στην ψυχολογία του Έλληνα. Έχουν γραφτεί αμέτρητα νοσταλγικά τσιτάτα στα κοινωνικά μέσα, για τα όσα απολαμβάναμε ή πιστεύαμε τότε. Η δεκαετία αυτή έχει – σχεδόν – εξιδανικευτεί σαν ανάμνηση. Έχει καταχωρηθεί στο συλλογικό ασυνείδητο των Ελλήνων ως η “χρυσή εποχή” της χώρας μας. Οι μεζονέτες, τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, τα επώνυμα ρούχα, τα γλέντια και η διασκέδαση, οι πολλαπλές πιστωτικές κάρτες, οι διακοπές στις Κυκλάδες, ο εύκολος πλουτισμός και η αισιοδοξία ότι το αύριο θα είναι καλύτερο από το σήμερα, είναι μια μοναδική εποχή που, ίσως, να μην επιστρέψει ποτέ ξανά στην Ελλάδα. Παρατηρώ ότι τα τελευταία χρόνια, το αναγνωστικό κοινό αναζητά ιστορικά μυθιστορήματα ή τηλεοπτικές σειρές και ταινίες για να απολαύσει, άγνωστες για αυτό, εποχές του παρελθόντος. Σκέφτηκα, λοιπόν, πως για τις γενιές Y (τους Millennials) και Z, το βιβλίο μου Όχι πια sex, μόνο φίλοι αποτελεί μια ευκαιρία να γνωρίσουν τη δεκαετία του ’90, μέσα από 10 ιστορίες που έγιναν talk of the town και 4 καινούριες συναρπαστικές ιστορίες. Αυτοί οι αναγνώστες, που σήμερα είναι 20 ετών, ίσως το δουν σαν ιστορικό (!) βιβλίο, που στις σελίδες του κυριαρχούν η αισιοδοξία, η απληστία, τα φουσκωμένα egos και η δίψα για χρήμα, εξουσία και κοινωνική άνοδο των ‘90s.
Τολμηρές οι ιστορίες, τολμηρός και ο γραπτός σας λόγος. Οι ιστορίες σας αναφέρονται σε φανταστικά γεγονότα και χαρακτήρες μυθοπλασίας ή συνδυάζετε το φανταστικό με την πραγματικότητα; Ενδέχεται κάποιοι να αναγνωρίσουν, έστω και κάτω από το πέπλο της φαντασίας μιας συγγραφέως, κεφάλαια από το παρελθόν τους;
Αυτή η ερώτηση απασχολεί πολλούς πρώην συναδέλφους στη διαφήμιση. Επειδή ο καμβάς των ιστοριών υφαίνεται στο χώρο της διαφήμισης, των διαφημιστικών εταιριών και των στελεχών της, πολλοί αναγνώστες αναρωτιούνται αν τα πρόσωπα είναι αληθινά. Όμως, όχι. Τόσο οι ιστορίες, όσο και τα πρόσωπα είναι φανταστικά και οι πιθανές συμπτώσεις εντελώς τυχαίες. Φυσικά, η ατμόσφαιρα είναι εμπνευσμένη από το περιβάλλον των διαφημιστικών εταιριών. Συμπτωματικό. Η μόνη ιστορία που είναι πραγματική, είναι η προσωπική μου εμπειρία από ένα γύρισμα διαφημιστικού σποτ. Η ιστορία έχει τίτλο: “Καθένας το πουλί του” και είναι απολύτως αληθινή.
Ποιοι είναι οι τίτλοι και συνοπτικά το θέμα των τεσσάρων νέων αφηγημάτων;
Οι τίτλοι των 4 νέων ιστοριών του βιβλίου Όχι πια sex, μόνο φίλοι είναι:
Το βιογραφικό όπου μια νεαρή κοπέλα χρησιμοποιεί κάθε μέσον προκειμένου να προσληφθεί σε ένα διαφημιστικό γραφείο. Επειδή όμως είναι προστατευόμενη του πελάτη, έχει τη δύναμη, αν και υφισταμένη, να επηρεάζει τις ζωές των προϊσταμένων της. Μη παίρνοντας τις ευκαιρίες εξέλιξης που εκείνη ονειρευόταν, τους επιφυλάσσει μια δυσάρεστη έκπληξη.
Η δεύτερη νέα ιστορία, με τίτλο Το μπάτσελορ πάρτι, είναι η ιστορία ενός αστού, που αποτελεί το είδος του “καλού παιδιού”. Με αφορμή το γάμο του, πηγαίνει για μπάτσελορ πάρτυ στην Κροατία με τον κουμπάρο του και εκεί, σε ένα στρηπτιζάδικο, γνωρίζει μια Κροάτισσα που του παίρνει τα μυαλά. Όταν γυρίσει πίσω και παντρευτεί, συνεχίζει να βλέπει την “βιζιτού”, πράγμα που κάποια στιγμή θα αντιληφθεί η γυναίκα του. Τι θα γίνει μετά; η συνέχεια στο βιβλίο.
Η τρίτη νέα ιστορία έχει τον τίτλο Ένας φαιδρός τυραννίσκος. Εδώ, καταγράφω το οδοιπορικό ενός κακότροπου και ύπουλου διευθυντή μάρκετινγκ. Βασανίζει τη διαφημιστική εταιρία, με τη δύναμη του μεγάλου πελάτη που διαθέτει τεράστιο διαφημιστικό budget, που έχουν ανάγκη οι διαφημιστές. Ο άνθρωπος αυτός έχει βάλει πλώρη να αλλάξει διαφημιστική και βάζει μπανανόφλουδες στους συνεργάτες του για να μετακινήσει τη μάρκα του, σε άλλη εταιρία, “φιλαράκια” του, με το αζημίωτο. (Όπως λέει και μία φίλη, καθηγήτρια, η ιστορία αυτή προσφέρει σε κάθε νέο αναγνώστη που ετοιμάζεται να βγει στη ζωή, coaching, mentoring και επαγγελματικό προσανατολισμό μαζί.)
Η τέταρτη νέα ιστορία έχει τον τίτλο Μερικές γυναίκες αγαπούν με πάθος και είναι η ιστορία της Λίνας, που πέφτει με τα μούτρα στον έρωτα. Ό,τι έχει και δεν έχει το προσφέρει για την αγάπη του άντρα της. Εκείνος, από νωρίς σταματάει να εργάζεται και γίνεται ένας τακτοποιημένος σύζυγος που τον τρέφει η γυναίκα του. Του αγοράζει τζιπ, χρηματοδοτεί το χτίσιμο του σπιτιού του και του δίνει τα χρήματα από ένα διαμέρισμα που πούλησε, για να τα “τοποθετήσει” στο χρηματιστήριο. Ποιο είναι το ευχαριστώ του για όλα αυτά; Η αναγνώστρια θα βρει την απάντηση στις σελίδες του βιβλίου “Όχι πια sex, μόνο φίλοι”.
Είναι κείμενα που τα είχατε γραμμένα παλαιότερα ή προέκυψαν τώρα, στο κοντινό παρελθόν; Με ποια συλλογιστική τα συμπεριλάβατε σε αυτήν την έκδοση;
Όλα τα στοιχεία που αποτελούν την κεντρική ιδέα των νέων ιστοριών του βιβλίου Όχι πια sex, μόνο φίλοι τα συγκεντρώνω σιγά-σιγά, εδώ και χρόνια. Μόνο τον “Φαιδρό τυραννίσκο” είχα γράψει παλιότερα. Τα υπόλοιπα τα έγραψα πρόσφατα.
Το στοιχείο που ενώνει τις ιστορίες αυτές με τις δέκα αρχικές ιστορίες του βιβλίου είναι ο έρωτας (ή το sex) και το διαφημιστικό περιβάλλον που φιλοξενεί κάποιον από τους ήρωες κάθε ¬ιστορίας.
Ο χώρος του ιδιωτικού τομέα και ειδικά της διαφήμισης, είναι ένας χώρος που γνωρίζω καλά και ξέρω τις ισορροπίες των ανθρώπων μέσα σε αυτό. Είναι ένα απαιτητικό και ανταγωνιστικό επάγγελμα που δοκιμάζει τις ψυχικές αντοχές και τις επιλογές πολλών ανθρώπων.
Το χιούμορ σε πολλές από τις ιστορίες σας, παρά την όποια τραγικότητα κρύβουν οι ιστορίες ζωής των ηρώων σας, καλά κρατεί. Είναι αυθόρμητη η παρουσία του στα βιβλία σας ή ακολουθεί μετά την αποχώρηση της όποιας συναισθηματικής φόρτισης πριν πάρετε στα χέρια σας μολύβι και χαρτί;
Προσωπικά, και στο βιβλίο Όχι πια sex, μόνο φίλοι χρησιμοποιώ το χιούμορ σαν ένα εργαλείο αποφόρτισης από τις έντονες σκηνές. Θεωρώ αυτονόητο πως χρειάζονται διακυμάνσεις στα συναισθήματα που νιώθει ο αναγνώστης. Στη ζωή, ακόμα και στις κηδείες, λέγονται ανέκδοτα. Δεν γίνεται να μην υπάρχει διαδοχή συναισθημάτων. Μπορεί να είναι μια αστεία περιγραφή, ένα σχόλιο του ήρωα, μια φράση έξυπνη, σκωπτική, οξυδερκής, διεισδυτική. Ένα δεύτερο επίπεδο που παρουσιάζει μια παράλληλη διάσταση της αφήγησης την ώρα που εμείς εστιάζουμε στο δράμα, μας αποστασιοποιεί και παίρνουμε μια ανάσα ή σκεφτόμαστε πιο καθαρά.
Είναι κάποια από τις ιστορίες-αφηγήσεις του βιβλίου σας που ίσως και να την έχετε ξεχωρίσει λιγάκι παραπάνω από τις άλλες; Αν ναι, ποια είναι και γιατί;
Όλες οι ιστορίες του βιβλίου“Όχι πια sex, μόνο φίλοι μου είναι αγαπημένες, για τα παθήματα των ηρώων μου. Σε όλα υπάρχουν επαγγελματικές ή προσωπικές συγκρούσεις. Σε όλα, γίνεται μια μάχη από ανθρώπους με εγωπάθεια για το ποιος έχει το πάνω χέρι στη σχέση. Η ευφορία, ο πλούτος και η αισιοδοξία της εποχής, οδήγησε αυτή τη γενιά στην απληστία για κάτι περισσότερο. Οι συγκρίσεις, αναπόφευκτες. Γιατί εσύ και όχι εγώ…
Ετοιμάζετε κάποιο νέο έργο; Αν ναι, θα θέλατε να μας αποκαλύψατε κάτι από το θέμα του;
Ναι, βεβαίως. Ετοιμάζω ένα μυθιστόρημα. Αλλά γι’ αυτό, θα μιλήσουμε σε επόμενο στάδιο.
Πού μπορούμε να σας συναντήσουμε διαδικτυακά αλλά και από κοντά;
Η εικονική πραγματικότητα είναι η σημερινή πραγματικότητα. Επομένως, έτσι και βρίσκεσαι εκεί, είναι σαν να υπάρχεις ολοζώντανος μπροστά στον άλλο. Δεν είναι σκηνικό, είναι η αλήθεια.
Οι αναγνώστες, μπορούν αν διαβάζουν κείμενά μου στα δύο websites μου www.tsemperlidou.gr και www.vivlio.gr.
Μπορούν επίσης οι αναγνώστες να επικοινωνούν μαζί μου στις εξής διευθύνσεις:
www.tsemperlidou.gr , www.vivlio.gr , Facebook.com/Tsemperlidou, Katerina (@tsemperlidou)
Συνέντευξη στο Σοφία Πολίτου-Βερβέρη