Τα βιβλία fiction είναι δημιούργημα της φαντασίας και τα non-fiction είναι αληθινά και αφορούν πραγματικά στοιχεία ή γεγονότα. Αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος για να διαχωρίσεις τα δύο είδη βιβλίων. Υπάρχουν, όμως, και μερικές άλλες διαφορές ανάμεσα στα δύο είδη λογοτεχνίας.
- Τα βιβλία fiction αποτελούνται φανταστικές ιστορίες, φανταστικούς ήρωες και φανταστικά γεγονότα ενώ τα βιβλία non-fiction βασίζονται σε αληθινά περιστατικά, αληθινούς χαρακτήρες, πραγματικά γεγονότα και επιστημονικά στοιχεία.
- Τα fiction αντανακλούν την φαντασία του συγγραφέα, ενώ τα non-fiction είναι μια συλλογή δεδομένων, όπως τα έχει καταγράψει η ιστορία και η επιστήμη.
- Τα fiction έχουν κυρίως σαν στόχο την ψυχαγωγία ενώ τα non-fiction έχουν περισσότερο πληροφοριακό χαρακτήρα.
- Τα non-fiction έχουν σαν κύρια χαρακτηριστικά την ευθύτητα και τη σαφήνεια, σαν ένα μεγάλο άρθρο πολλών σελίδων, ενώ τα fiction αφήνουν πολύ χώρο στη φαντασία του αναγνώστη, ο οποίος καλείται να δώσει τη δική του ερμηνεία στα γεγονότα και τους χαρακτήρες.
Οι λογοτέχνες, όμως, στην εποχή μας, έχουν αρχίσει να αντλούν χαρακτηριστικά και από τις δύο κατηγορίες, αφού υπάρχουν μυθιστορήματα fiction που έχουν μεγάλη ιστορική ακρίβεια και βασίζονται σε αληθινά γεγονότα, αλλά και ιστορικά non-fiction βιβλία προσωπικοτήτων, που έχουν φανταστικούς διαλόγους για να κάνουν την περιγραφή πιο ζωντανή.
Ποια είδη βιβλίων ανήκουν στις δύο κατηγορίες:
Fiction: Μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα, θεατρικά, παραμύθια
Non–fiction: Ιστορικά βιβλία, βιογραφίες, βιβλία αυτοβελτίωσης, ψυχολογίας, χρονικά, δοκίμια, προσωπικά ημερολόγια, ακαδημαϊκά βιβλία, ταξιδιωτικοί οδηγοί, θρησκευτικά βιβλία, τεχνικά βιβλία (αρχιτεκτονική, διακόσμηση, κηπουρική, diy κτλ), βιβλία μαγειρικής και πολλά άλλα, πιο εξειδικευμένα συγγράμματα.
Φωτό από: www.winkreative.in