MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Οι 11 γυναίκες ηθοποιοί με τις περισσότερες υποψηφιότητες στα βραβεία Oscar!

Post by: 05/02/2020 0 comments

Κάθε χρόνο, τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλυγουντ, συγκεντρώνονται για να δουν ποιος θα κερδίσει τα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ή κοινώς Όσκαρς.

Η πρώτη απονομή τους έγινε στις 16 Μαΐου του 1929 στο ξενοδοχείο “Ρούσβελτ” στο Χόλυγουντ, αλλά σαν θεσμός υπήρχε από το 1927. Τα τελευταία χρόνια, όμως, γίνεται στο Θέατρο Ντόλμπι (Dolby Theatre), όπως έχει μετονομαστεί το Θέατρο Κόντακ (Kodak Theatre) στο Χόλυγουντ.

Σε μια φαντασμαγορική τελετή που συγκεντρώνει όλα τα φώτα της δημοσιότητας, βραβεύονται οι συντελεστές των κορυφαίων ταινιών της χρονιάς, είτε είναι σκηνοθέτες, ηθοποιοί, σεναριογράφοι, φωτογράφου, χορογράφοι, make-up artist κλπ.

Κάποιοι από τους συντελεστές είναι νεοεμφανιζόμενοι, όμως υπάρχουν και αρκετοί οι οποίοι εμφανίζονται συχνά στη λίστα με τους υποψήφιους για Όσκαρ.

Αυτές είναι οι γυναίκες ηθοποιοί με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην ιστορία των Όσκαρ.

 

Μέριλ Στριπ: 21 υποψηφιότητες/3 ΌσκαρΗ Μέριλ Στριπ είναι η ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ. Η πρώτη φορά που προτάθηκε για Όσκαρ ήταν το 1979, για την ταινία “Ο Ελαφοκυνηγός” και η τελευταία ήταν το 2018, για το ρόλο της στην ταινία “The Post: Απαγορευμένα Μυστικά ”. Η Μέριλ Στριπ έχει κερδίσει Όσκαρ για την ταινία “Κράμερ εναντίον Κράμερ” (1979), για την ταινία “Η Εκλογή της Σόφι” (1982) και την ταινία “Η Σιδηρά Κυρία” (2011).

 

Κάθριν Χέπμπορν: 12 υποψηφιότητες/4 ΌσκαρH Κάθριν Χάουτον Χέπμπορν ήταν ένας θρύλος της οθόνης και έχει το ρεκόρ για τα περισσότερα Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Το 1999 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε πρώτη στη λίστα με τις καλύτερες γυναίκες ηθοποιούς όλων των εποχών. Η Κάθριν Χέπμπορν κέρδισε Όσκαρ για τις ταινίες “Το Ξημέρωμα της Δόξας” (1933), “Μάντεψε ποιος θα’ ρθει το βράδυ” (1967), “Λιοντάρι του Χειμώνα ” (1968) και “Στη Χρυσή Λίμνη ” (1981).

 

Μπέτι Ντέιβις: 10 υποψηφιότητες/2 ΌσκαρΗ Ελίζαμπεθ “Μπέτι” Ντέιβις θεωρείται “ιερό τέρας” του αμερικάνικου κινηματογράφου. Πρωταγωνίστησε σε πολλές κλασσικές ταινίες της χρυσής περιόδου του αμερικάνικου κινηματογράφου και η καριέρα της διήρκεσε περίπου 60 χρόνια. Το 1977 τιμήθηκε με βραβείο καριέρας από το Ινστιτούτο του Αμερικάνικου Κινηματογράφου και ήταν η πρώτη γυναίκα που κατάφερε αυτό το επίτευγμα, καθώς και η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να γίνει πρόεδρος της ακαδημίας των Όσκαρ, το 1941. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει δεύτερη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών. Η Ντέιβις κέρδισε Όσκαρ για τις ταινίες “Μια επικίνδυνη γυναίκα ” (1935) και “Ζέζεμπελ ” (1938).

 

Τζέραλντιν Πέιτζ: 8 υποψηφιότητες/1 ΌσκαρΗ Τζέραλντιν Πέιτζ ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και, κυρίως, του θεάτρου. Βραβεύτηκε με Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία “Ταξίδι στο Μπάουντιφουλ” (1985).

 

Ίνγκριντ Μπέργκμαν: 7 υποψηφιότητες/3 ΌσκαρΗ Ίνγκριντ Μπέργκμαν γεννήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Σπούδασε στη Βασιλική Δραματική Σχολή της Στοκχόλμης και ως φοιτήτρια ακόμη, εμφανίσθηκε στο θέατρο, κατακτώντας αμέσως τη συμπάθεια του κοινού. Κέρδισε 3 Όσκαρ για τις ταινίες “Εφιάλτης ” (1944), “Αναστασία” (1956) και “Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές” (1974).

 

Κέιτ Μπλάνσετ: 7 υποψηφιότητες/2 ΌσκαρΗ Κέιτ Μπλάνσετ γεννήθηκε στην Αυστραλία, από Αυστραλέζα μητέρα και Τεξανό πατέρα, τον οποίο έχασε σε ηλικία των δέκα ετών. Έχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και υποκριτική στο Διεθνές Ινστιτούτο Δραματικής Τέχνης του Σίδνεϊ, απ’ όπου αποφοίτησε το 1992. Έχει βραβευτεί με δύο Όσκαρ, στις ταινίες “Ιπτάμενος Κροίσος” (2004) και “Θλιμμένη Τζάσμιν” (2013).

 

Τζέιν Φόντα: 7 υποψηφιότητες/2 ΌσκαρΗ Τζέιν Φόντα γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και είναι κόρη του μεγάλου Αμερικανού ηθοποιού Χένρι Φόντα και της Φράνσις Φορντ Σέιμουρ. Οι γονείς της Τζέιν, την ονόμασαν Λαίδη Τζέιν Σέιμουρ εμπνευσμένοι από τη μακρινή απόγονο της μητέρας της, την Τζέιν Σέιμουρ, η οποία ήταν τρίτη σύζυγος του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου του Η’. Η Τζέιν Φόντα κέρδισε 2 βραβεία Όσκαρ για τις ταινίες “Η Εξαφάνιση” (1971) και “Ο Γυρισμός” (1978).

 

Τζούντι Ντεντς: 7 υποψηφιότητες/1 ΌσκαρΗ Βρετανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Τζούντι Ντεντς, ξεκίνησε την πορεία της στο θέατρο, κάνοντας το ντεμπούτο της το 1957 με το θίασο Old Vic, όπου διέπρεψε ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους σε έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Το 1968 πρωταγωνίστησε στο μιούζικαλ “Καμπαρέ” στο θέατρο West End του Λονδίνου και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Για τις επόμενες δυο δεκαετίες καθιερώθηκε ως μια από τις σημαντικότερες ηθοποιούς του θεάτρου στη Μεγάλη Βρετανία, αποτελώντας μέλος του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας και του Βασιλικού Σαιξπηρικού Θιάσου. Κέρδισε Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία Ερωτευμένος Σαίξπηρ (1998).

 

Γκριρ Γκάρσον: 7 υποψηφιότητες/1 ΌσκαρΗ Γκριρ Γκάρσον ήταν Αγγλίδα ηθοποιός, πολύ δημοφιλής κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και μια απ’ τις ηθοποιούς των οποίων οι ταινίες χαρακτηρίζονται ως ταινίες γυναικών, όρος που χρησιμοποιείται για τις ταινίες που είχαν στόχο να δώσουν κουράγιο στις γυναίκες, όσο οι σύζυγοί τους έλειπαν στον πόλεμο. Η Γκάρσον προτάθηκε 7 φορές για Όσκαρ και το κέρδισε μια φορά, το 1942 για την ταινία “Κυρία Μίνιβερ”.

 

Κέιτ Γουίνσλετ: 7 υποψηφιότητες/1 ΌσκαρΓεννημένη στο Μπέρκσαϊρ της Μεγάλης Βρετανίας, η Γουίνσλετ σπούδασε υποκριτική από παιδάκι και ξεκίνησε την καριέρα της στην βρετανική τηλεόραση το 1991. Έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο της με την ταινία “Ουράνια Πλάσματα”, προτού γίνει παγκοσμίως γνωστή με τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην επική ρομαντική ταινία “Τιτανικός” το 1997. Κέρδισε Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία “Σφραγισμένα Χείλη” (2008).

 

Γκλεν Κλόουζ: 7 υποψηφιότητες/Κανένα ΌσκαρΗ Γκλεν Κλόουζ κατέχει το γλυκόπικρο ρεκόρ της ηθοποιού με τις περισσότερες υποψηφιότητες, χωρίς να έχει τιμηθεί ούτε μία φορά από την Ακαδημία. Ταινίες της, όπως η “Ολέθρια Σχέση” (1987) και οι “Επικίνδυνες Σχέσεις” (1988) της χάρισαν από μία υποψηφιότητα, αλλά, δυστυχώς, κανένα βραβείο.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons