MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε αριθμούς: στοιχεία και στατιστικά για το έργο του που ούτε φανταζόσουν!

Post by: 01/02/2021 0 comments

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ είναι αναμφισβήτητα ένας από τους κορυφαίους θεατρικούς συγγραφείς και λογοτέχνες όλων των εποχών.

Τα έργα που του αποδίδονται και που σώζονται μέχρι σήμερα είναι περίπου 39 θεατρικά έργα, 154 σονέτα, 2 μεγάλα αφηγηματικά ποιήματα και μερικά μικρά ποιήματα.

Ένας από τους λόγους που τα έργα του Σαίξπηρ θεωρούνται ακόμα και σήμερα επίκαιρα, είναι η ικανότητά του να κατανοεί βαθιά την ανθρώπινη φύση και να την μεταφέρει με ένα γλαφυρό τρόπο μέσα στα γραπτά του.

Αυτά είναι μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικά για τη ζωή και το έργο του διάσημου συγγραφέα.

  • Ο Σαίξπηρ γεννήθηκε στο χωριό Στράτφορντ της Αγγλίας το 1564 και ήταν το τρίτο από τα οκτώ παιδιά του Τζων Σαίξπηρ και της Μαίρης Άρντεν. Η Μαίρη Άρντεν ήταν κόρη ενός εύπορου γαιοκτήμονα και ο Τζων Σαίξπηρ ήταν ένας από τους προύχοντες του χωριού. Ως μέλος, λοιπόν, μιας τόσο εξέχουσας οικογένειας, ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ έμαθε από πολύ μικρός να γράφει και να διαβάζει.
  • Γεννήθηκε στις 23 Απριλίου του 1564 και πέθανε την ίδια ημερομηνία, το 1616. Σύμφωνα με τα δημόσια έγγραφα, ο Σαίξπηρ βαφτίστηκε σίγουρα στις 26 Απριλίου του 1564. Όμως, επειδή τότε συνήθιζαν να βαφτίζουν τα παιδιά μερικές μέρες μετά τη γέννησή τους, οι βιογράφοι του βρήκαν ελκυστική την ιδέα να υποστηρίξουν ότι γεννήθηκε στις 23 Απριλίου, που και η ήταν η ημέρα που πέθανε, 52 χρόνια αργότερα, το 1616.
  • Παντρεύτηκε την Ανν Χάθαγουεϊ και απόκτησαν μαζί 3 παιδιά, τη Σουζάνα και τα δίδυμα, Χάμνετ και Τζούντιθ. Ο Χάμνετ πέθανε σε ηλικία 11 ετών, από άγνωστα αίτια.
  • Ο Σαίξπηρ «έπλασε» σχεδόν 3000 αγγλικές λέξεις.
  • Χρησιμοποίησε πάνω από 7000 διαφορετικές λέξεις σε ένα από τα θεατρικά του, που κατά μέσο όρο διαρκούν 2,5 ώρες. Ο μέσος Άγγλος, χρησιμοποιεί 500 έως 1000 διαφορετικές λέξεις σε μια ολόκληρη μέρα.
  • Το σύνολο του έργου του, αποτελείται από 884.429 λέξεις.
  • Τα έργα του περιέχουν 10 φορές περισσότερο τη λέξη «αγάπη», από τη λέξη «μίσος». Στα έργα του η λέξη «αγάπη» εμφανίζεται 1640 φορές, η λέξη «μίσος» 163 φορές, η λέξη «θάνατος» 781 φορές και η λέξη «Θεός» 681 φορές.
  • Σε έξι από τα θεατρικά του έργα, άντρες μεταμφιέζονται σε γυναίκες ή το αντίθετο: Όνειρο Θερινής Νυκτός, Όπως Αγαπάτε, Κυμβελίνος, Ο Έμπορος της Βενετίας, Οι Δύο Άρχοντες από τη Βερόνα, Δωδέκατη Νύχτα ή Ό,τι θέλετε.
  • Δημιούργησε 1380 χαρακτήρες, από τους οποίους οι 1221 είχαν διαλόγους.
  • Οι άντρες στα έργα του μιλούσαν πιο πολύ από τις γυναίκες. Ο «Άμλετ» είχε 358 διαλόγους, ο «Ριχάρδος Γ’» 301, ο «Οθέλος» 274, ενώ η «Κλεοπάτρα» 204 και η «Ροζαλίντ» 201. Οι διάλογοι στα έργα του Σαίξπηρ είναι 81%, 17% γυναίκες και οι υπόλοιποι είναι διάλογοι από αγνώστους ή από το πλήθος.
  • Έγραψε το 1/10 των πιο δημοφιλών εκφράσεων της αγγλικής γλώσσας. Πολλές, χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα και κάνεις δεν γνωρίζει ότι είναι λόγια του Σαίξπηρ. Να μερικές από αυτές: «Heart of gold», «Faint-hearted», «Brave new world», «Break the ice», «For goodness’ sake», «Love is blind».
  • Τα έργα του διαδραματίζονται σε 3 ηπείρους (Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή) και σε 12 διαφορετικές χώρες, με πιο αγαπημένη χώρα τη σημερινή Ιταλία. Κάποια από τα έργα του, όμως, όπως το «Η Τρικυμία» διαδραματίζονται σε εντελώς φανταστικούς κόσμους. Η μόνη κωμωδία που διαδραματίζεται στην Αγγλία είναι η «Οι Εύθυμες Κυράδες του Ουίνδσορ».
  • Χρησιμοποιούσε εκφράσεις από άλλες γλώσσες. Για παράδειγμα, η έκφραση «It’s all Greek to me», που σημαίνει «δεν καταλαβαίνω τίποτα» και που χρησιμοποιεί ο Σαίξπηρ στο έργο του «Ιούλιος Καίσαρ», προέρχεται από την λατινική έκφραση «Graecum est; non legitur», που σημαίνει «Είναι ελληνικά, άρα δεν μπορώ να τα διαβάσω».
  • Από το 1960, ο «Άμλετ» έχει εκδοθεί σε πάνω από 75 γλώσσες. Άλλα δημοφιλή μεταφρασμένα έργα του είναι τα: «Μάκβεθ», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και «Ο Έμπορος της Βενετίας». Συνολικά, τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 100 γλώσσες.
  • Πάνω από τους μισούς θανάτους στα έργα του, προκλήθηκαν με μαχαίρι. Υπάρχουν 100 θάνατοι στα έργα του Σαίξπηρ. 52 από τους ήρωές του πέθαναν από μαχαίρι, αλλά υπάρχουν και άλλοι, πιο πρωτότυποι τρόποι θανάτου στα έργα του. Ο Αινόβαρβος στο «Αντώνιος και Κλεοπάτρα», πεθαίνει από τη ντροπή του. Ο Αντίγονος στο έργο «Το Χειμωνιάτικο Παραμύθι» διαμελίστηκε από μια αρκούδα. Ο Τίτος στο «Τίτος Ανδρόνικος» σκοτώνει τον Χείρωνα και τον Δημήτριο και στη συνέχεια φτιάχνει πίτα με το κρέας τους. Ο Ααρών, θάβεται ζωντανός.
  • Από το 1959 έως το 2015, κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, ανεβαίνουν 410 παραστάσεις με έργα του Σαίξπηρ σε όλο τον κόσμο.
Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons