- Ο Θερβάντες γεννήθηκε στη Αλκαλά Ντε Εναρές, έξω από τη Μαδρίτη.
- Μεγάλωσε στη φτώχια και έγινε στρατιωτικός.
- Τραυματίστηκε στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου και κρατήθηκε όμηρος 5 χρόνια στο Αλγέρι.
- Δεν κέρδισε πολλά χρήματα από το κορυφαίο του βιβλίο «Δον Κιχώτης», αφού πούλησε τα δικαιώματα στον εκδότη για άγνωστο ποσό.
Ο Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, ο συγγραφέας του περίφημου «Δον Κιχώτη», είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς στον κόσμο. Η ζωή του ήταν περιπετειώδης και μυθιστορηματική.
- Γεννήθηκε κοντά στη Μαδρίτη.
Ο Θερβάντες γεννήθηκε κατά πάσα πιθανότητα στις 27 Σεπτεμβρίου 1547, στο Αλκαλά Ντε Εναρές, το οποίο βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαδρίτης και καταγόταν από οικογένεια πρώην ευγενών. Ο πατέρας του, Ροδρίγο ντε Θερβάντες, ήταν πρακτικός γιατρός και χειρουργός και η μητέρα του, Λεονόρ ντε Κορτίνας, ήταν από τις λίγες γυναίκες της εποχής της που ήξερε να διαβάζει και να γράφει. Είχε 6 αδέλφια και αυτός ήταν το 4ο παιδί της οικογένειας. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των Ισπανών λογοτεχνών της εποχής του, ο Θερβάντες δεν φοίτησε στο πανεπιστήμιο, αν και από νεαρή ηλικία εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία και εξελίχθηκε σε δεινό αναγνώστη λογοτεχνικών έργων.
- Μεγάλωσε στη φτώχια.
Η οικογένειά του, αντιμετώπιζε μονίμως οικονομικά προβλήματα, καθώς ο πατέρας του δεν έβγαζε αρκετά χρήματα για να θρέψει την οικογένειά του. Γι’ αυτό και μετακινούνταν συχνά σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών. Αλλά και ο ίδιος ο Θερβάντες, δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει ιδιαίτερη οικονομική άνεση. Ακόμα και μετά την τεράστια επιτυχία του «Δον Κιχώτη», που εκδόθηκε το 1604, ο Θερβάντες πέθανε φτωχός, 12 χρόνια αργότερα, αφού είχε παραχωρήσει τα δικαιώματα του βιβλίου για άγνωστο χρηματικό ποσό, στον Ισπανό εκδότη Φρανθίσκο ντε Ρόβλες.
- Ήταν στρατιωτικός.
Ο Θερβάντες κατατάχθηκε στο στρατό το 1570 και έγινε γνωστός ως Manco de Lepanto (Μάνκο της Ναυπάκτου). Υπηρέτησε στη Νάπολη και πήρε μέρος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (Lepanto) εναντίον του Οθωμανικού Στόλου, που έγινε στις 7 Οκτωβρίου του 1571. Εκεί, τραυματίστηκε αρκετά σοβαρά και παρέλυσε το αριστερό του χέρι. Ο ίδιος υποστήριζε ότι «έχασε την κίνηση στο αριστερό χέρι, για να δοξαστεί το δεξί!» Παρόλα αυτά, συνέχισε να πολεμάει, παίρνοντας μέρος στις εκστρατείες της Κέρκυρας, του Ναυαρίνου και της Τύνιδας. Κατά την επιστροφή του στην Ισπανία το 1575, αιχμαλωτίστηκε από Αλγερινούς πειρατές και οδηγήθηκε στο Αλγέρι ως δούλος. Αν και έκανε αρκετές απόπειρες να αποδράσει, τελικά απελευθερώθηκε μετά από 5 χρόνια, όταν η οικογένειά του κατάφερε να συγκεντρώσει τα 500 χρυσά εσκούδα που ζητούσαν ως λύτρα οι πειρατές.
- Ο γάμος του και η νόθος κόρη.
Το 1584, ο Θερβάντες παντρεύτηκε την Καταλίνα ντε Σαλαθάρ ι Παλάθιος, η οποία ήταν 15-18 ετών και είκοσι χρόνια μικρότερή του. Λίγο νωρίτερα, όμως, είχε αποκτήσει μια νόθο κόρη, την Ισαμπέλ ντε Σααβέδρα, από τη σχέση του με τη γυναίκα ενός ξενοδόχου, την Άνα ντε Βιγιαφράνκα. Με τη γυναίκα του δεν απέκτησαν ποτέ παιδιά.
- Φυλακίστηκε αρκετές φορές.
Για αρκετά χρόνια, εργάστηκε ως φοροεισπράκτορας και λόγω της διαρκούς διακύμανσης των τιμών των σιτηρών που συνέλλεγε, κατηγορήθηκε και φυλακίστηκε πολλές φορές για κατάχρηση. Αυτό συνέβη και το 1597, όταν φυλακίστηκε από τον Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, του ήρθε για πρώτη φορά η ιδέα του «Δον Κιχώτη». Επίσης, επειδή τα σιτηρά-φόροι που μάζευε προορίζονταν για την σίτιση των στρατευμάτων στον πόλεμο, η Καθολική Εκκλησία τον αφόρισε 3 φορές, γιατί διαφωνούσε με την επιβολή φόρου στη συγκομιδή της για τη διεξαγωγή πολεμικών εκστρατειών.
- Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του Θερβάντες παραμένουν άγνωστα.
Όλες οι προσωπογραφίες και τα αγάλματα είναι μεταγενέστερα του συγγραφέα και βασίζονται στη μοναδική γραπτή αναφορά των χαρακτηριστικών του προσώπου του, που προέρχεται από τον ίδιο και περιέχεται στον πρόλογο του βιβλίου του, «Υποδειγματικές Νουβέλες». Σύμφωνα με την περιγραφή, είχε μακρόστενο πρόσωπο, καστανά μαλλιά, αραιά στο μέτωπο, λαμπερά μάτια, μεγαλούτσικη, γαμψή και στραβή μύτη. Επίσης, κάποιες θεωρίες υποστηρίζουν ότι ήταν τραυλός.
- Για πολλά χρόνια, τα λείψανά του θεωρούνταν χαμένα.
Ο Θερβάντες πέθανε στις 22 Απριλίου 1616 σε ηλικία 68 ετών, αρκετά μεγάλος για τα δεδομένα της εποχής, πιθανόν από επιπλοκές του διαβήτη που είχε. Η ταφή του έγινε στην εκκλησία της ενορίας του, την Convent of the Barefoot Trinitarians, όπως είχε ζητήσει ο ίδιος στη διαθήκη του. Κατά τη διάρκεια, όμως, εργασιών ανακαίνισης, το 1673, χάθηκαν τα λείψανά του. Μετά από έρευνες, ξαναβρέθηκαν το 2015 και τάφηκε με επίσημη τελετή σε μοναστήρι της Μαδρίτης. Η ταυτοποίηση των οστών έγινε με βάση τις περιγραφές των τραυμάτων του κατά τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.
- Τα αριστουργήματα του Θερβάντες.
Πέρα από το «Ο ευφάνταστος ευπατρίδης Δον Κιχώτης της Μάντσας» ή απλά «Δον Κιχώτης», που υπήρξε η μεγαλύτερη επιτυχία του και, πιθανόν, το πρώτο παγκόσμιο best seller μυθιστόρημα, ο Θερβάντες έγραψε και μια σειρά από νουβέλες, ποιήματα και μικρά θεατρικά:
1582: Η πολιορκία της Νουμαντίας (τραγωδία)
1585: Γαλάτεια (ποιμενικό μυθιστόρημα)
1605 (Α΄ μέρος) / 1615 (Β΄ μέρος): Ο ευφάνταστος ευπατρίδης Δον Κιχώτης της Μάντσας
1613: Υποδειγματικές νουβέλες (διηγήματα)
1614: Ταξίδι στον Παρνασσό (ποίηση)
1615: Oκτώ κωμωδίες και οκτώ φάρσες (θεατρικό έργο)
1615: Ο Λαβύρινθος του έρωτα (θεατρικό έργο)
1617: Τα Πάθη του Περσίλες και της Σιγισμούντα, Ιστορία βορεινή (μυθιστόρημα)