MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Καθημερινές συνήθειες κορυφαίων δημιουργικών ανθρώπων που τις τηρούσαν κατά γράμμα.

Post by: 03/05/2021 0 comments

Η καθημερινή ζωή και οι συνήθειες των μεγάλων συγγραφέων, καλλιτεχνών και, γενικά, ανθρώπων του πνεύματος, πάντα προκαλούσε το ενδιαφέρον του κοινού που θαυμάζει το έργο τους.

Στο βιβλίο του «Daily Rituals» (Καθημερινές Συνήθειες), ο Μέισον Κάρεϊ, περιγράφει τη ζωή διάσημων συγγραφέων και καλλιτεχνών, από τον Φραντς Κάφκα έως τον Τσαϊκόφσκι. Πώς μοίραζαν το χρόνο τους; Ποιες ώρες εργαζόντουσαν; Ποιες  καθημερινές συνήθειες τηρούσαν με θρησκευτική ευλάβεια;

Αυτή είναι μια κρυφή ματιά στην καθημερινή ζωή και την ρουτίνα ιδιοφυών ανθρώπων.

Βίκτωρ Ουγκώ (1802-1885)

Ο τεράστιος Γάλλος συγγραφέας είχε συγκεκριμένες καθημερινές συνήθειες. Ξυπνούσε γύρω στις 6 τα χαράματα από τις κανονιές του κάστρου της πόλης, έπινε φρεσκοαλεσμένο καφέ, διάβαζε το πρωινό γράμμα της ερωμένης του, Ζυλιέτ Ντρουέ και έτρωγε δύο ωμά αυγά. Στις 11, ανέβαινε στην ταράτσα, έκανε ένα παγωμένο μπάνιο με το νερό που είχε μείνει έξω όλη νύχτα και στη συνέχεια, έτρωγε μεσημεριανό και έβλεπε τους επισκέπτες του. Στη 1 το μεσημέρι, έκανε 2 ώρες εντατική γυμναστική στην παραλία. Στις 3 το μεσημέρι είχε ραντεβού στον κουρέα και μετά πήγαινε βόλτα με την άμαξα μαζί με την Ζυλιέτ. Το απόγευμα στις 6 δούλευε για δύο ώρες έως τις 8 και μετά, έπαιζε χαρτιά και κουβέντιαζε με τη Ζυλιέτ.

Μάγια Αγγέλου (1928-2014)

Η σπουδαία Αμερικανίδα ποιήτρια, συγγραφέας και ακτιβίστρια, ξυπνούσε στις 5.30 τα χαράματα, έπινε καφέ και έφευγε για το γραφείο της, το οποίο ήταν πάντα ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Δούλευε όλο το πρωινό έως το μεσημέρι στις 2 και στη συνέχεια, έκανε μια ανάγνωση των γραπτών της μέχρι τις 3. Έπειτα, γύριζε σπίτι, έκανε ένα ντους και ετοίμασε το βραδινό γεύμα. Από τις 8 το βράδυ έως τις 9 διάβαζε στον άντρα της αυτά που είχε γράψει το πρωί και μετά κοιμόταν.

Γκυστάβ Φλωμπέρ (1821-1880)

Ο διάσημος συγγραφέας της «Μαντάμ Μποβαρύ» ξυπνούσε στις 10 το πρωί, διάβαζε την εφημερίδα και την αλληλογραφία του καπνίζοντας πίπα, κουβέντιαζε λίγο με τη μητέρα του και στη συνέχεια έκανε ένα πολύ καυτό μπάνιο.

Στις 11 έτρωγε ένα ελαφρύ γεύμα μαζί με παγωμένη σοκολάτα και μετά πήγαινε βόλτα με την οικογένειά του.

Διάβαζε από τις 3 έως τις 7 και μετά έτρωγε βραδινό και κουβέντιαζε πάλι με τη μητέρα του μέχρι τις 9.30.

Στη συνέχεια, μέσα στην ησυχία της νύχτας, ξεκινούσε το γράψιμο έως τις 3 τα ξημερώματα.

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827)

Ο διάσημος Γερμανός συνθέτης ξυπνούσε τα χαράματα στις 6, ετοίμαζε τον καφέ του μόνος του με μεγάλη προσοχή – ήθελε το φλιτζάνι του να έχει 60 κόκκους τους οποίους μετρούσε ευλαβικά, έναν προς έναν – και μισή ώρα αργότερα, ξεκινούσε να δουλεύει.

Δούλευε όλο το πρωινό έως τις 2.30 το μεσημέρι και στη συνέχεια, έτρωγε το μεσημεριανό του, πίνοντας κρασί.

Στις 3.30, πήγαινε μια μεγάλη βόλτα, έχοντας πάντα μαζί του μολύβι και χαρτί για να σημειώνει όποια τυχαία μελωδία του στριφογύριζε στο μυαλό του. Στις 5.30 το απόγευμα σταματούσε στην ταβέρνα της γειτονιάς για να διαβάσει την εφημερίδα του και μετά, γυρνούσε σπίτι, έτρωγε ένα ελαφρύ βραδινό πίνοντας μπύρα και έπεφτε για ύπνο κατά τις 10 το βράδυ.

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791)

Ο κορυφαίος Αυστριακός συνθέτης ξυπνούσε πολύ νωρίς, γύρω στις 6 το πρωί και δούλευε για 2 ώρες, από τις 7 έως τις 9. Στη συνέχεια παρέδιδε μαθήματα μέχρι τη 1 και μετά αφιέρωνε ένα 4ωρο για φαγητό και κοινωνικές επαφές.

Από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, είτε δούλευε, είτε παρακολουθούσε διάφορα κονσέρτα. Στις 9, βρισκόταν με τη γυναίκα του, Κονστάνς, και μετά ξεκινούσε πάλι να δουλεύει μέχρι αργά το βράδυ, συνήθως μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.

Τόμας Μαν (1875-1955)

Ο μεγάλος Νομπελίστας συγγραφέας είχε ένα χαλαρό πρόγραμμα που ακολουθούσε καθημερινά. Ξυπνούσε γύρω στις 8 το πρωί, έπινε τον καφέ του, έκανε το μπάνιο του και ξεκινούσε να δουλεύει από τις 9 έως τις 12, γράφοντας και καπνίζοντας μανιωδώς. Στις 12 έτρωγε το μεσημεριανό του, άναβε το πρώτο πούρο της ημέρας και μετά το έριχνε στο διάβασμα. Στις 4 έπαιρνε τον απογευματινό του ύπνο και στις 5 έπινε τσάι με την οικογένειά του. Από τις 5:30 έως τις 7, έγραφε βιβλιοκριτικές και διάφορα άρθρα. Στις 7 έβγαινε για ένα μικρό περίπατο και από τις 7:30 μέχρι τα μεσάνυχτα διασκέδαζε με τους καλεσμένους του, αν είχε, ή περνούσε την ώρα του διαβάζοντας και ακούγοντας μουσική στο γραμμόφωνο.

Σίγκμουντ Φρόυντ (1856-1939)

Ο διάσημος ψυχολόγος ξυπνούσε γύρω στις 7, έπαιρνε το πρωινό του και περιποιούνταν το μούσι του. Μάλιστα, για να μην χάνει χρόνο, η γυναίκα του, του έβαζε την οδοντόπαστα στην οδοντόβουρτσα. Στις 8, ξεκινούσε να δέχεται ασθενείς, καπνίζοντας πούρα, μια από τις αγαπημένες του συνήθειες, αφού κάπνιζε γύρω στα 20 πούρα την ημέρα. Στις 12 το μεσημέρι έκανε διάλλειμα για φαγητό και στις 2, έβγαινε για βόλτα στον περιφερειακό δρόμο της Βιέννης, περπατώντας με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Επέστρεφε στο σπίτι στις 3 και ξεκινούσε πάλι να δέχεται ασθενείς έως τις 9 το βράδυ. Στη συνέχεια, έτρωγε βραδινό και περνούσε την ώρα του παίζοντας χαρτιά ή βγαίνοντας για ένα μικρό περίπατο με τη γυναίκα και την κόρη του. Από τις 10:30 έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, διάβαζε ή έγραφε άρθρα για τις εφημερίδες.

Ονορέ ντε Μπαλζάκ (1799-1850)

Ο Γάλλος λογοτέχνης και ένας από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους όλων των εποχών, ήταν πραγματικά εργασιομανής! Ξυπνούσε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα και έγραφε όλη τη νύχτα. Πώς τα κατάφερνε; Έπινε πάρα πολύ καφέ, 50 φλιτζάνια την ημέρα για την ακρίβεια. Κοιμόταν λίγο, από τις 8 το πρωί έως τις 9:30 και μετά συνέχιζε να γράφει έως τις 4 το απόγευμα. Στη συνέχεια, έκανε μισή ώρα γυμναστική, δεχόταν επισκέπτες από τις 4:30 έως τις 6 το απόγευμα και μετά έπεφτε για ύπνο μέχρι το βράδυ, οπότε ξυπνούσε για να ξεκινήσει πάλι να γράφει!

Κάρολος Ντίκενς (1812-1870)

Ο αγαπημένος Άγγλος μυθιστοριογράφος ξεκινούσε τη μέρα του στις 7 το πρωί, έπαιρνε το πρωινό του και άρχιζε να γράφει στις 9. Έγραφε στο γραφείο του, σε απόλυτη ησυχία έως τις 2 το μεσημέρι. Μετά, έβγαινε για ένα μεγάλο περίπατο στην εξοχή ή στους δρόμους του Λονδίνου και επέστρεφε γύρω στις 5 το απόγευμα. Έτρωγε το βραδινό του και στη συνέχεια περνούσε το χρόνο του με την οικογένειά του και τους φίλους του έως τα μεσάνυχτα, και στη συνέχεια πήγαινε για ύπνο.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons