«Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να μάθουν πώς να βρουν το νόημα στη ζωή τους. Αυτό που χρειάζεται να μάθουν είναι ότι το νόημα υπάρχει ήδη εκεί». Τα λόγια αυτά ανήκουν στην καθηγήτρια Λόρα Κινγκ από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι και στηρίζονται σε μια σειρά επιστημονικών ερευνών, μέσα από τις οποίες προκύπτει ότι οι άνθρωποι που στερούνται ενός σκοπού στη ζωή, κινδυνεύουν περισσότερο από το στρες συγκριτικά με όσους νιώθουν ότι έχουν σκοπό στη ζωή.
Ψάχνοντας να βρούμε ποιο είναι το νόημα της ζωής, θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποιο είναι το νόημα της δικής μου ζωής. Για να πάρουμε τις απαντήσεις που ζητάμε, αρκεί να θέσουμε στον εαυτό μας τρία πιο συγκεκριμένα ερωτήματα:
- Τι είναι σημαντικό για μένα;
- Σε τι είμαι πραγματικά καλός;
- Ποιες είναι οι δυνατότητές μου;
Στη ζωή μας συχνά κυριαρχούν τα «θέλω» και τα «πρέπει» των άλλων. Ξεκινώντας από την οικογένεια, οι γονείς μας προβάλουν επάνω μας το δικό τους αξιακό σύστημα και τις δικές τους επιθυμίες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που απαξιώνουν τις επιθυμίες και τα ταλέντα μας, επιβάλλοντας τη δική τους θεώρηση των πραγμάτων. Μεγαλώνοντας, δεχόμαστε επιρροές από το φιλικό και το επαγγελματικό περιβάλλον, ενώ, κυριολεκτικά, βομβαρδιζόμαστε από τα πρότυπα που προβάλουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εικόνες, συναισθήματα, ανάγκες δημιουργούν ένα στρώμα από φίλτρα που καλύπτουν τα πραγματικά μας «θέλω».
- Ας αναρωτηθούμε λοιπόν ποιες είναι οι δικές μας αξίες. Ποια είναι τα όνειρά μας και οι πεποιθήσεις μας; Πώς θα θέλαμε να είναι ο κόσμος που μεγαλώνουν τα παιδιά μας; Συμβαδίζει ο τρόπος ζωής μας με αυτό που πραγματικά θέλουμε να είμαστε; Ιεραρχώντας όλα όσα είναι σημαντικά για μας, έχουμε ήδη κάνει το πρώτο βήμα.
- Δεν χρειάζεται να ξεκινήσουμε τις αλλαγές από τα μεγάλα που φαντάζουν και τα πιο δύσκολα. Μπορούμε απλά να εντάξουμε πιο συστηματικά στην καθημερινότητά μας τα πράγματα που προσθέτουν ουσία στη ζωή μας: τα πραγματικά μας ταλέντα και κλίσεις που τα θάψαμε κάτω από τα στερεότυπα και τις προσδοκίες των άλλων. Από το να γράψουμε μικρές ιστορίες, να κάνουμε μαθήματα ζωγραφικής, να φτιάξουμε ένα μικρό λαχανόκηπο στο μπαλκόνι μας, ή να ξεκινήσουμε να τρέχουμε στο πάρκο της γειτονιάς μας.
- Ας φανταστούμε τον εαυτό μας σε ορίζοντα 5ετίας ή 10ετίας. Θα ήμασταν ευτυχισμένοι ζώντας όπως σήμερα; Αν η εικόνα μας τρομάζει ή μας απωθεί, σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε πορεία πλεύσης.
- Ας αναλογιστούμε πόσο μηχανικά λειτουργούμε μέσα στην καθημερινότητά μας, εκτελώντας αυτόματα εκατοντάδες εργασίες. Το αποτέλεσμα είναι να χάνουμε τη σύνδεση με τον εσωτερικό εαυτό, αλλά και τη ζωή. Παύουμε να είμαστε παρόντες, αποσυνδεόμαστε από τα πράγματα και τα πρόσωπα που μας περιβάλλουν. Και έτσι δημιουργείται ένα εσωτερικό κενό και η αίσθηση της απώλειας του σκοπού. Με το να μάθουμε να είμαστε παρόντες κάθε στιγμή εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας να εντοπίζει και να απολαμβάνει τις μικρές χαρές της ζωής. Κι αυτές οι μικρές στιγμές είναι που συνθέτουν ένα μεγάλο κομμάτι του καμβά της ύπαρξης μας και δίνουν νόημα και ουσία.
Φωτό από: Medium