ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

«Συγγνώμη αλλά…»: 5 σημάδια μιας χειριστικής συγγνώμης.

Post by: 23/09/2022 0 comments

Η συγγνώμη είναι μια πολύ δυνατή λέξη που μπορεί να βελτιώσει μια σχέση όταν είναι ειλικρινής και μέσα από την καρδιά. Είναι όμως δύσκολη γιατί προϋποθέτει να έχεις το θάρρος να παραδεχτείς το λάθος σου, να έχεις μετανιώσει για αυτό και να βρεθείς σε ευάλωτη θέση.

Μερικοί άνθρωποι, όμως, χρησιμοποιούν τη λέξη συγγνώμη απλά και μόνο για να βγουν από μια δύσκολη κατάσταση ή από ένα αδιέξοδο. Διαστρεβλώνουν τα γεγονότα όπως τους συμφέρει προσπαθώντας να ρίξουν το φταίξιμο πίσω σε εσένα, υπονοώντας ότι εσύ φταις για το δικό τους λάθος, για το δικό τους φάουλ.

Έχει σημασία, λοιπόν, να μπορείς να αναγνωρίσεις πότε μια συγγνώμη είναι ειλικρινή και πότε χειριστική και ψεύτικη, έτσι για να σου ρίξουν στάχτη στα μάτια.

Η αληθινή συγγνώμη έχει στόχο να οδηγήσει στην συγχώρεση, ενώ η ψεύτικη συγγνώμη είναι τοξική και έχει στόχο να σε χειραγωγήσει και να ελέγξει τα συναισθήματά σου. Οι κακοποιητικοί, ναρκισσιστές και τοξικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά την ψεύτικη συγγνώμη για να χειριστούν τους άλλους. Ζητούν συγγνώμη με όρους και «αλλά»…

Η συγγνώμη τους πάντα καταλήγει σε ένα «αλλά» που προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες σε σένα. Η δική τους εκδοχή των γεγονότων έχει στόχο να βγουν αυτοί «λάδι», να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να γλυτώσουν την κοινωνική κατακραυγή. Και φυσικά, δεν έχουν μέσα τους ίχνος μετάνοιας.

«Εντάξει, συγγνώμη! Αυτό δεν θέλεις να ακούσεις;»

«Δεν νομίζεις ότι υπερβάλεις; Να ορίστε, σου ζητάω συγγνώμη… τι άλλο θέλεις;»

«Συγγνώμη… είσαι ικανοποιημένη τώρα; Μπορούμε να πάμε παρακάτω;»

«Εντάξει, συγγνώμη… αλλά εσύ ξεκίνησες πρώτη… δικό σου ήταν το λάθος»

Πόσες φορές δεν έχεις ακούσει τέτοιες ψεύτικές συγγνώμες;

 

Τα 5 σημάδια μιας ψεύτικης συγγνώμης από έναν χειριστικό άνθρωπο.

  1. Ζητάει συγγνώμη με όρους.

«Συγγνώμη που σου φώναξα, αλλά γινόσουν εκνευριστική…»

«Σου ζητάω συγγνώμη για ό,τι έγινε, αλλά δεν ήμουν καλά…»

«Συγγνώμη, αλλά είσαι κι εσύ μυγιάγγιχτη…»

Οι αληθινές συγνώμες δεν λέγονται με «αλλά…» στο τέλος. Όταν λέμε συγγνώμη σε κάποιον που αγαπάμε και νοιαζόμαστε, είναι άνευ όρων. Οι συγνώμες με «αλλά…» είναι απλές δικαιολογίες.

  1. Λέει συγγνώμη απλά για να σταματήσει η διαφωνία.

«Εντάξει, συγγνώμη! Ευχαριστήθηκες τώρα;»

«Μα τι άλλο να κάνω; Σου ζήτησα συγγνώμη! Πάμε παρακάτω τώρα;»

«Δεν σου ζήτησα συγγνώμη; Γιατί το συζητάμε πάλι;»

Αυτή είναι μια συγγνώμη απλά για να σταματήσει ο καυγάς και η φασαρία. Η συγγνώμη είναι μια πρόφαση για να σταματήσει η διαφωνία και να ξεχαστεί το θέμα. Αλλά το πιο πιθανό είναι να ξαναπροκύψει, αφού ο τοξικός άνθρωπος θα ξανακάνει τα ίδια και στο μέλλον.

  1. Δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του.

«Συγγνώμη, μια πλάκα έκανα…»

Αυτή είναι μια συγγνώμη που δείχνει ότι άλλος δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του και δεν απολογείται ειλικρινά. Μια ειλικρινής συγγνώμη, θα ήταν αν ο άλλος αναγνώριζε την απρεπή συμπεριφορά του, το γεγονός ότι σε πλήγωσε και νιώθει ενοχές γι’ αυτό.

  1. Απολογείται για τον εαυτό του, όχι για σένα.

«Συγγνώμη, ελπίζω να με συγχωρέσεις, νιώθω πολύ άσχημα…»

Όχι μόνο σε πλήγωσε, αλλά σου ζητάει να τον ανακουφίσεις κιόλας από τις ενοχές. Η συγγνώμη δεν είναι για να νιώσεις εσύ καλά, αλλά εκείνος. Δεν έχει ίχνος καλοσύνης ή συμπάθειας για σένα, παρά μόνο για τον εαυτούλη του.

  1. Δεν ζητάει συγγνώμη, αλλά προσπαθεί να σε δωροδοκήσει.

Προσπαθεί με δώρα και χάρες να σε καλοπιάσει, να σε κατευνάσει, χωρίς καν να ξεστομίσει τη λέξη συγγνώμη και να αναγνωρίσει το λάθος του. Αυτή είναι η πιο χειριστική συμπεριφορά από όλες, γιατί όσο ακριβό δώρο κι αν σου κάνει δεν μπορεί να φτάσει την αξία μια ειλικρινούς συγγνώμης.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons