ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιος είναι ο γενέθλιος λίθος σου και τι σημαίνει για σένα;

Post by: 13/10/2020 0 comments

Δες ποιος είναι ο τυχερός σου λίθος, ανάλογα με το μήνα που γεννήθηκες!

Οι γενέθλιοι λίθοι συνδέονται με το μήνα που έχει γεννηθεί κάποιος και αποτελούν την τυχερή πέτρα ενός ανθρώπου, η οποία του δίνει δύναμη και κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες.

Η ιστορία τους χάνεται στα βάθη των αιώνων, με κάποιες αναφορές να γίνονται ακόμα και στη Βίβλο, όπου ο Ααρών φορούσε μια πανοπλία διακοσμημένη με 12 πολύτιμα πετράδια, που αντιπροσώπευαν τις 12 φυλές του Ισραήλ.

Αργότερα, τον 1ο μ.Χ. και τον 5ο μ.Χ. αιώνα, οι Ρωμαίοι σύνδεσαν τους 12 πολύτιμους λίθους με τα ζώδια και έτσι, άρχισαν να αποκτούν μυστικές δυνάμεις και να χτίζεται ο μύθος τους.

Ποιοι είναι οι τυχεροί γενέθλιοι λίθοι και σε ποιον μήνα αντιστοιχούν;

Ιανουάριος: Γρανάτης

Το όνομα γρανάτης προέρχεται από τη λατινική λέξη “grantum”, η οποία αποδίδεται ως «ρόδι». Η ονομασία αποδόθηκε λόγω της ομοιότητας των κρυστάλλων με τους σπόρους του καρπού τόσο σε σχήμα όσο και σε χρώμα. Ο Γρανάτης χαρίζει δύναμη, ευημερία και υγεία.

Φεβρουάριος: Αμέθυστος

Ο αμέθυστος έχει χρώμα βιολετί ή μοβ και είναι  παραλλαγή του ορυκτού χαλαζία. Χρησιμοποιείται ως διακοσμητικός πολύτιμος λίθος. Το όνομά του προέρχεται από το ρήμα «μεθύω» (μεθώ), καθώς στην αρχαιότητα πίστευαν ότι το πετράδι αυτό προστάτευε τον κάτοχό του από το μεθύσι. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι έφεραν κοσμήματα με αμέθυστο και έπιναν από σκεύη διακοσμημένα με αμέθυστο, πιστεύοντας ότι δεν θα μεθούσαν. Ο αμέθυστος χαρίζει εγκράτεια, ισορροπία και αυτοσυγκέντρωση.

Μάρτιος: Ακουαμαρίνα

Η ακουαμαρίνα είναι μια γαλαζοπράσινη παραλλαγή της βηρύλλου και συγγενής πέτρα με το σμαράγδι, αν και δεν είναι τόσο ακριβή.  Το όνομά της σημαίνει «θαλασσινό νερό», λόγω του χρώματός της. Η ακουαμαρίνα χαρίζει σε αυτόν που την φοράει διορατικότητα, θάρρος και ηρεμία.

Απρίλιος: Διαμάντι

Το όνομα του προέρχεται από την ελληνική λέξη δαμάζω + το στερητικό ‘α’, γιατί στην αρχαιότητα, όλες οι σκληρές πέτρες που ήταν αδύνατον να υποστούν κατεργασία, αποκαλούνταν αδάμαντες. Αποτελείται από καθαρό άνθρακα. Οι Ινδοί θεωρούσαν ότι έχει μαγικές ιδιότητες και μέσα από αυτό, μπορούσε κάποιος να δει τους διάφορους κινδύνους και να τους απομακρύνει. Τα διαμάντια χαρίζουν πνευματική διαύγεια και εμπνέουν αιώνια αγάπη!

Μάιος: Σμαράγδι

Το σμαράγδι ή σμάραγδος είναι μια διαφανής, βαθυπράσινη παραλλαγή της βηρύλλου. Το όνομα σμάραγδος το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες και εννοούσαν τους πολύτιμους πράσινους λίθους. Το σμαράγδι είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Τα πρώτα ορυχεία στην Ερυθρά θάλασσα και στην Αίγυπτο λειτουργούσαν από το 3000π.Χ. μέχρι το 1500 π.Χ. Τα ορυχεία αυτά έγιναν γνωστά ως τα ορυχεία της Κλεοπάτρας. Αναφορές για το σμαράγδι υπάρχουν στη Βίβλο, στον Ηροδότο και στις Ινδουιστικές Βέδες. Τα σμαράγδια χαρίζουν διαίσθηση και αφθονία.

Ιούνιος: Μαργαριτάρι

Το μαργαριτάρι είναι σκληρό υλικό το οποίο παράγεται από τους μαλακούς ιστούς των μαργαριτοφόρων στρειδιών. Όταν ένας κόκκος άμμου ή κάποιο παράσιτο, εισχωρήσει στο κοχύλι ενός στρειδιού, τότε το στρείδι ενοχλείται και παράγει μια λεία σκληρή κρυστάλλινη ουσία,  το μάργαρο (ανθρακικό ασβέστιο), γύρω από αυτό για να προστατεύσει τον εαυτό του. Ενισχύει την αγνότητα, την  ειλικρίνεια, το ήθος και την αρετή.

Ιούλιος: Ρουμπίνι

Το ρουμπίνι είναι παραλλαγή του κορουνδίου με κόκκινο χρώμα. Όλα τα κορούνδια με άλλο χρώμα είναι γνωστά ως ζαφείρια. Το όνομά του προέρχεται από τη λατινική λέξη “ruber”, η οποία σημαίνει κόκκινο. Το ρουμπίνι χαρίζει ενέργεια, ευτυχία και τόλμη.

Αύγουστος: Περίδοτο

Το περίδοτο είναι ένα διάφανο ορυκτό που έχει το πράσινο χρώμα του ελαιόλαδου. Το όνομα του μάλλον  προέρχεται από την Περσική λέξη φαριντάτ, που σημαίνει πολύτιμος λίθος. Στην αρχαία Ελλάδα το ονόμαζαν Τοπάζιο. Το περίδοτο καταπολεμά τη ζήλεια, μειώνει την οργή και ενισχύει την προσωπική ανάπτυξη.

Σεπτέμβριος: Ζαφείρι

Το ζαφείρι είναι κορούνδιο, ένα ορυκτό που εμφανίζεται σε πολλά χρώματα. Το κορούνδιο σε κόκκινη απόχρωση είναι ρουμπίνι. Όλες οι άλλες αποχρώσεις είναι ζαφείρια, ειδικά η γαλάζια. Η λέξη ζαφείρι προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη σάπφειρος. Η αρχική προέλευση της ονομασίας είναι από την αρχαία εβραϊκή λέξη «σπιρ», που θα πει «αυτός που χαράζει τα πάντα». Με δεδομένο πως την εποχή εκείνη δεν γνώριζαν το διαμάντι, το ζαφείρι ήταν η πέτρα που χάραζε όλες τις άλλες. Το ζαφείρι ενισχύει τη δημιουργικότητα, μειώνει τον πόνο και φέρνει θετική ενέργεια στη ζωή.

Οκτώβριος: Οπάλιο

Ένας ασυνήθιστος ημιπολύτιμος λίθος, που περιέχει 10% νερό. Όταν το φως περνάει από το πετράδι διαχέεται σε τυχαίες διευθύνσεις, με αποτέλεσμα η επιφάνεια του ορυκτού, να ιριδίζει.  Η λέξη οπάλιος προέρχεται από την αρχαία Σανσκριτική  λέξη upala, που σημαίνει  λίθος. Στα χρόνια του μεσαίωνα ο οπάλιος είχε την ονομασία ophthalmios (οφθάλμιος). Η ονομασία αυτή δόθηκε διότι οι άνθρωποι τότε είχαν την απίστευτη δοξασία ότι τα χρώματα  του οπάλιου προέρχονταν από τις “κόρες των οφθαλμών” μικρών παιδιών. Ο Οπάλιος ενισχύει την δημιουργικότητα και την έμπνευση.

Νοέμβριος: Τοπάζι

Το τοπάζι είναι ένα ορυκτό που χρησιμοποιείται σαν πολύτιμος λίθος από την αρχαιότητα. Το όνομα τοπάζιο το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, αλλά δεν αναφέρονταν στο σημερινό πετράδι, αλλά στον περίδοτο. Το όνομα Τοπάζιο δόθηκε από ένα νησί στην Ερυθρά θάλασσα που είχε αυτό το όνομα. Ο Πλίνιος γνώριζε ότι το τοπάζιο εμφανίζεται σε διάφορες αποχρώσεις, και ο Στράβων, το περιγράφει ως «λίθος διαυγής, χρυσό αποστίλβων φέγγος». Τα τοπάζια με κίτρινη και κονιάκ απόχρωση, που είναι και τα πιο δημοφιλή, έχουν την ονομασία Imperial Topaz (Αυτοκρατορικά), γιατί τα προτιμούσαν ιδιαίτερα οι τσάροι της Ρωσίας. Το τοπάζι χαρίζει εσωτερική ισορροπία, καλή υγεία και ειλικρίνεια.

Δεκέμβριος: Τυρκουάζ

Το τυρκουάζ είναι ένα γαλαζοπράσινο αδιάφανο ορυκτό. Οι Γάλλοι το ονόμαζαν turquoise και οι Βενετσιάνοι turchesa, που  σημαίνει «από την Τουρκία», γιατί οι Ευρωπαίοι έμποροι του μεσαίωνα  αγόραζαν το τυρκουάζ στα Τούρκικα παζάρια, όπου είχε φτάσει από την Περσία. Όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί το έχουν χρησιμοποιήσει για χάραξη, για φυλαχτό, για κοσμήματα. Η νεκρική μάσκα του φαραώ Τουταγχαμών στην Αίγυπτό ήταν από τυρκουάζ, όπως και δαχτυλίδια που βρέθηκαν στον τάφο του. Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστός σαν  “καλλαίτης” ή “καλλαίς λίθος”. Το τυρκουάζ ενισχύει την αγάπη για τη φύση, την οικολογία, την αγάπη για τον εαυτό μας και φέρνει καλή τύχη και γαλήνη.

Πηγές: jewelpedia.com / wikipedia.org

Φωτό από: Glamis

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons