ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Μυστικά για να μεγαλουργήσεις τη νέα χρονιά με βάση το Εννεάγραμμά σου.

Post by: 04/01/2020 0 comments

Η νέα χρονιά ήρθε και έχεις βάλει μπροστά σχέδια για να μεγαλουργήσεις. Για την πραγματοποίηση των στόχων σου μπορεί να σε βοηθήσει το Εννεάγραμμα, ένα σύστημα αυτογνωσίας.

Τι είναι το Εννεάγραμμα;

Το Εννεάγραμμα είναι ένα σύστημα αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης που αναγνωρίζει 9 διαφορετικούς τύπους ανθρώπινης συμπεριφοράς και μπορεί να μάς αποκαλύψει πολλά πράγματα για την προσωπικότητα, τις δυνατότητές μας και το χαρακτήρα μας.

Η προέλευση του Εννεάγραμμου χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας και πολλές φιλοσοφικές σχολές και θρησκείες περιλαμβάνουν κάποιου είδους Εννεάγραμμα στις βασικές τους αρχές. Αναφορές Εννεαγράμματος υπάρχουν ακόμα και στη διδασκαλία του Πυθαγόρα. Η διάδοση του Εννεαγράμματος στις μέρες μας, οφείλεται στον ελληνοαρμένιο μυστικιστή φιλόσοφο και πνευματικό διδάσκαλο, Γεώργιο Γκουρτζίεφ ή Γεωργιάδη, ο οποίος στις αρχές του 20ου αιώνα διατύπωσε τις αρχές του. Στη συνέχεια, ο Βολιβιανός φιλόσοφος Όσκαρ Ιχάτσο και ο Χιλιανός ψυχίατρος Κλαούντιο Ναράνιο, συνδύασαν την παραδοσιακή σοφία με την σύγχρονη ψυχολογία και διέδωσαν τη διδασκαλία του Εννεαγράμματος, κυρίως ως ένα τεστ προσωπικότητας που μπορεί να προσφέρει πολλά στην αυτογνωσία και την προσωπική ανάπτυξη ενός ατόμου.

Το να ανακαλύψουμε τι τύπος Εννεαγράμματος είμαστε, είναι μόνο η αρχή στο μακρύ ταξίδι της αυτογνωσίας. Γιατί αντίθετα με τα άλλα συστήματα αυτογνωσίας, το Εννεάγραμμα μάς προσκαλεί να εξερευνήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις σκοτεινές πλευρές του εαυτού μας. Το Εννεάγραμμα μάς βοηθά να κατανοήσουμε πιο ολοκληρωμένα τον εαυτό μας, να αποκτήσουμε εσωτερική γαλήνη και ισορροπία και να αναπτύξουμε στο έπακρο τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα μας.

Οι 9 βασικοί τύποι της προσωπικότητας ενός ατόμου σύμφωνα με το Εννεάγραμμα είναι:

1. Αναμορφωτής

2. Αρωγός

3. Επιτυχημένος

4. Αυθεντικός

5. Στοχαστής

6. Πιστός

7. Αισιόδοξος

8. Ηγέτης

9. Ειρηνοποιός

 

Γνωρίζοντας καλύτερα το Εννεάγραμμά σου, μπορείς να μεγαλουργήσεις τη νέα χρονιά.

Το να ανακαλύψεις τι τύπος Εννεαγράμματος είσαι, είναι μόνο η αρχή στο μακρύ ταξίδι της αυτογνωσίας. Γιατί αντίθετα με τα άλλα συστήματα αυτογνωσίας, το Εννεάγραμμα σε προσκαλεί να εξερευνήσεις και να αντιμετωπίσεις τις σκοτεινές πλευρές του εαυτού σου. Η εξέλιξή μας γίνεται μόνο όταν μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε τις αδυναμίες μας και να βελτιώνουμε τα προτερήματά μας.

 

Τύπος 1: Αναμορφωτής

Κρύβεις μέσα σου έναν αυστηρό κριτή, που παρακολουθεί, καταγράφει και βαθμολογεί κάθε σου κίνηση. Όσο καλά και να τα πηγαίνεις, πάντα θεωρεί ότι μπορείς να τα πας και καλύτερα. Είναι απαραίτητο να βρίσκεις τρόπους να ξεχνάς τον επικριτικό σου εαυτό και να χαλαρώνεις και να διασκεδάζεις.

Μυστικά για να μεγαλουργήσεις: ανακάλυψε δραστηριότητες που σε χαλαρώνουν, κάνε πράγματα μικρά και ασήμαντα, απόλαυσε τις χαρές της φύσης, κάνε διαλογισμό, ξεκίνα ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, κάνε λίστες με τις υποχρεώσεις σου, ώστε να έχεις πιο καθαρό μυαλό, κάθε μέρα.

 

Τύπος 2: Αρωγός

Είναι στη φύση σου να καταλαβαίνεις τις ανάγκες των άλλων και να φροντίζεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Πολλές φορές, όμως, το παρακάνεις και παραμελείς τις δικές σου ανάγκες. Σταμάτα να νιώθεις ενοχές, όταν φροντίζεις τον εαυτό σου. Να θυμάσαι, ότι όταν εσύ είσαι δυνατή, μπορείς να προσφέρεις περισσότερα στους άλλους.

Μυστικά για να μεγαλουργήσεις: κάνε πράγματα που σου επιτρέπουν να είσαι μόνη και να επικεντρωθείς στον εαυτό σου: γυμνάσου, μαγείρεψε ένα νόστιμο φαγητό για σένα, πήγαινε στο θέατρο μόνη σου, μια βόλτα στα μαγαζιά, κάνε κάποιο δημιουργικό χόμπι που σου επιτρέπει να εκφραστείς καλλιτεχνικά.

 

Τύπος 3: Επιτυχημένος

Είσαι επιτυχημένη, παραγωγική και εργασιομανής. Δίνεις μεγάλη σημασία στην εικόνα σου και πολλές φορές κάνεις πράγματα, μόνο και μόνο γιατί σε κάνουν να δείχνεις επιτυχημένη. Προσπάθησε να εξοικονομήσεις χρόνο για να κάνεις πράγματα που σού αρέσουν, κυρίως χαμηλού προφίλ, και κάνε διάλειμμα από τα social media.

Μυστικά για να μεγαλουργήσεις: βάλε ρεαλιστικούς στόχους στη δουλειά σου, θέσε όρια στις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις και δώσε μεγαλύτερη αξία στις προσωπικές και οικογενειακές στιγμές.

 

Τύπος 4: Αυθεντικός

Έχεις μεγάλες διακυμάνσεις στη διάθεσή σου και την τάση να απομονώνεσαι. Δεν φοβάσαι να κάνεις στον εαυτό σου “δύσκολες” ερωτήσεις και πάντα προσπαθείς να αναλύεις τα συναισθήματά σου. Πολλές φορές νιώθεις ότι οι άλλοι δεν σε καταλαβαίνουν ή ότι είσαι τόσο ιδιαίτερη που δεν ανήκεις πουθενά, όμως, είναι μόνο δική σου αντίληψη και όχι η πραγματικότητα. Οι άνθρωποι που σε αγαπάνε είναι κάθε μέρα δίπλα σου, για να στο θυμίζουν.

Μυστικά για να μεγαλουργήσεις: κάνε γιόγκα, γυμναστική, πεζοπορία, ανέλαβε απαιτητικά πρότζεκτ. Κάθε φορά που νιώθεις την ανάγκη να απομονωθείς, γράψε τα συναισθήματα που νιώθεις και διάφορα μέτρα που μπορείς να πάρεις για να τα καταπολεμήσεις.

 

Τύπος 5: Στοχαστής

Είσαι στον κόσμο σου και λατρεύεις τις αναλύσεις, να ερευνάς εξονυχιστικά διάφορες ιδέες και να λειτουργείς μέσα σε ένα περιβάλλον απομόνωσης. Σού αρέσει να θέτεις σοβαρά υπαρξιακά ερωτήματα και να αναλύεις αφηρημένες έννοιες. Πρόσεξε, όμως, μη χάσεις την επαφή σου με τα μικρά, καθημερινά πράγματα, για αυτό καλό θα είναι να μείνεις προσγειωμένη αναλαμβάνοντας εργασίες με μετρήσιμα αποτελέσματα ή καθημερινά καθήκοντα ρουτίνας.

Μυστικά για να μεγαλουργήσεις: κάνε γυμναστική, πήγαινε βόλτες στη φύση, αλλά δώσε και χώρο να εκφραστεί η έμφυτη περιέργειά σου και η διανόησή σου. Γίνε μέλος σε κάποιο κλαμπ βιβλιόφιλων, πάρε μέρος σε γκρουπ συζητήσεων, ξεκίνα ένα blog ώστε να καταφέρεις να εξωτερικεύσεις τις σκέψεις σου.

 

Τύπος 6: Πιστός

Είσαι προγραμματισμένη να είσαι πιστή. Είσαι τρομερά υπεύθυνη και λειτουργείς καλύτερα μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Μερικές φορές, παλεύεις με το ένστικτό σου και επιτρέπεις στο φόβο να σε εμποδίσει να κάνεις τις σωστές επιλογές. Δυσκολεύεσαι να προχωρήσεις μπροστά και μένεις κολλημένη στο ίδιο σημείο, εξαιτίας του φόβου και της καχυποψίας σου.

Μυστικά για να μεγαλουργήσεις: γράψε σε ένα χαρτί τους μακροχρόνιους στόχους σου και τα πρακτικά βήματα που πρέπει να κάνεις για να τους πετύχεις. Φρόντισε να έχεις καθαρό και τακτοποιημένο το χώρο που ζεις και εργάζεσαι, ώστε να μειώσεις το χάος γύρω σου. Γυμνάσου, κάνε διαλογισμό και ακολούθησε μια ρουτίνα για να νιώθεις πιο ασφαλής.

 

Τύπος 7: Αισιόδοξος

Είσαι γεμάτη όρεξη για ζωή και ξέρεις πώς να περνάς καλά. Όλο γυρνάς και σου αρέσει διαρκώς να ασχολείσαι με πράγματα. Απλά μερικές φορές, είσαι λίγο επιφανειακή και δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς σκληρά συναισθήματα. Αποφεύγεις να μένεις μόνη σου και να εκλογικεύεις τα συναισθήματά σου. Δύσκολα μπορείς να τηρήσεις χρονοδιαγράμματα και εύκολα βρίσκεις δικαιολογίες για να παρεκκλίνεις από το πρόγραμμά σου.

Μυστικά για να μεγαλουργήσεις: διοχέτευσε όλη σου την ενέργεια και τον ενθουσιασμό σε λίγα πράγματα. Προσπάθησε κάθε μέρα, να αφιερώνεις λίγο χρόνο στο να μην κάνεις απολύτως τίποτα. Ο διαλογισμός, ένα ημερολόγιο, το διάβασμα, λίγη ώρα στο πάρκο μπορούν να σε βοηθήσουν να έρθεις πιο κοντά με τον αληθινό σου εαυτό και τα κρυφά σου συναισθήματα.

 

Τύπος 8: Ηγέτης

Είσαι μια θαυμάσια ηγέτης. Σου αρέσει να παλεύεις για τους αδύναμους και να προκαλείς το σύστημα. Όμως, μπορεί να γίνεις επιθετική και κυνική, όταν νιώσεις ότι χάνεις τον έλεγχο ή φαίνεσαι αδύναμη. Προσπάθησε να περνάς περισσότερο χρόνο υπερασπιζόμενη άλλους, άφηνε πού-και-πού, κάποια άλλη να ηγηθεί και αποδέξου το γεγονός ότι ο θυμός δεν είναι σημάδι δύναμης, αλλά ανασφάλειας.

Μυστικά για να μεγαλουργήσεις: κάθε εβδομάδα, φρόντισε να περνάς λίγη ώρα μόνη σου κάνοντας κάτι που σε χαλαρώνει. Κάνε ασκήσεις αναπνοής ώστε να συγκρατείς τον εαυτό σου κάθε φορά που θυμώνεις ή γίνεσαι κυνική. Μάθε να αφήνεις και τους άλλους να λένε τη γνώμη τους και καταπολέμησε την παρόρμησή σου να παίρνεις τον έλεγχο στα χέρια σου. Πρόσφερε τις ηγετικές σου ικανότητες σε εθελοντικούς οργανισμούς, που μάχονται για το κοινωνικό καλό.

 

Τύπος 9: Ειρηνοποιός

Μπορείς εύκολα να ταυτιστείς με όλους, εκτός από τον εαυτό σου. Πολλές φορές χάνεσαι μέσα στις ανάγκες του ρόλου σου ως ειρηνοποιού και ξεχνάς τις δικές σου επιθυμίες. Αμελείς τον εαυτό σου, γιατί παλεύεις με όλες σου τις δυνάμεις για την ειρήνη και την ευζωία της κοινωνίας γύρω σου. Αυτό, βέβαια, είναι κάτι θαυμάσιο, μέχρι τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσεις ότι έχεις μείνει από δυνάμεις.

Μυστικά για να μεγαλουργήσεις: αφιέρωσε χρόνο στις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες. Κάθε εβδομάδα, βρες χρόνο για να κάνεις πράγματα που σε παθιάζουν: γυμναστική, διάβασμα, blogging, μασάζ, σπα, γιόγκα. Μάθε να εκφράζεις τη γνώμη στις συλλογικές αποφάσεις μιας ομάδας και να μην είσαι διαρκώς συγκαταβατική και διπλωμάτης.

Φωτό από: Wallpaper Flare

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons