ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ματιέ Ρικάρ: ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στη γη!

Post by: 20/03/2021 0 comments
  • Η ζωή του Ματιέ Ρικάρ.
  • Η σπουδές γενετικής και η ανακάλυψη του Βουδισμού.
  • Η αλτρουιστική στάση ζωής, ο «συμπονετικός διαλογισμός» και η φιλοσοφία του για την ευτυχία.
  • Τα βιβλία που έχει γράψει για την ευτυχία.

Ο 74χρονος Ματιέ Ρικάρ (Matthieu Ricard), είναι Γάλλος συγγραφέας, φωτογράφος, μοριακός γενετιστής, Βουδιστής μοναχός στο Θιβέτ και μεταφραστής του Δαλάι Λάμα.

Έγινε παγκόσμια γνωστός ως «ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στη γη», εξαιτίας μιας έρευνας του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν το 2000, η οποία έδειξε ασυνήθιστα έντονη δραστηριότητα στον εγκέφαλό του κατά της διάρκεια του διαλογισμού. Ο ίδιος, πάντως, αρνείται τον τίτλο και μας προτρέπει να γίνουμε πιο συμπονετικοί και αλτρουιστές, αν θέλουμε να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι.

Η ζωή του και ο Βουδισμός

Ο Ρικάρ γεννήθηκε στη Σαβοΐα της Νότιας Γαλλία το 1946, αλλά μεγάλωσε στο Παρίσι. Ο πατέρας τους ήταν φιλόσοφος και η μητέρα του ζωγράφος. Μεγάλωσε μέσα σε ένα περιβάλλον αγνωστικισμού, καθώς από το σπίτι τους πέρασαν τεράστιες προσωπικότητες της γαλλικής και διεθνούς διανόησης, όπως ο σουρεαλιστής Αντρέ Μπρετόν, ο κινηματογραφιστής Λουίς Μπουνιουέλ, ο συνθέτης Ιγκόρ Στραβίνσκι. Τον Μάθιου, όμως, τον ενδιέφερε περισσότερο η φύση, η μουσική και το ποδόσφαιρο.

Σε ηλικία 20 ετών, είδε ένα ντοκιμαντέρ για τους μοναχούς του Θιβέτ και ένιωσε ότι έβλεπε μπροστά του σύγχρονους φιλόσοφους αντάξιους του Σωκράτη. Αποφάσισε, τότε, να ταξιδέψει στα Ιμαλάια και να γνωρίσει τον Βουδισμό.

Ο Ρικάρ περνούσε το χειμώνα στο Παρίσι, όπου σπούδαζε στο Ινστιτούτο Παστέρ μοριακή γενετική, τα καλοκαίρια, όμως, επέστρεφε πάντα στα Ιμαλάια. Μόλις τελείωσε το διδακτορικό του, στις αρχές του 1970, εγκαταστάθηκε μόνιμα στα Ιμαλάια. Εκεί, μέσω ενός διδασκάλου του, γνώρισε τον Δαλάι Λάμα, ο οποίος μετά από αρκετά χρόνια γνωριμίας, του ζήτησε να γίνει μεταφραστής του στα γαλλικά, αφού ο Ματιέ μιλούσε άπταιστα γαλλικά, αγγλικά και θιβετιανά.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι υπέροχο να βρίσκεσαι σε στενή επαφή με τον Δαλάι Λάμα, έναν τόσο φωτισμένο άνθρωπο.

Η φήμη και ο τίτλος του «πιο ευτυχισμένου άνθρωπου στη γη».

Το 1997, έγινε διάσημος στη Γαλλία, όταν το βιβλίο που έγραψε μαζί με τον πατέρα του «The Monk and the Philosopher: A Father and Son Discuss the Meaning of Life» (Ο Μοναχός και ο Φιλόσοφος: πατέρας και γιος συζητούν το νόημα της ζωής) έγινε best seller και μεταφράστηκε σε 23 γλώσσες. Ήταν μια αντιπαράθεση της δυτικής και της ανατολικής κουλτούρας, επάνω σε θέματα όπως το νόημα της ζωής, η συναίσθηση, η ελευθερία και η οδύνη.

Από τότε, έχει γράψει αρκετά βιβλία όπως το «Happiness: A Guide to Developing Life’s Most Important Skill» (Διαβάστε την παρουσίαση του βιβλίου εδώ: Ευτυχία: ένας οδηγός για να αναπτύξεις τη μεγαλύτερη τέχνη της ζωής ) και το διεθνές best seller, «Altruism: The Power of Compassion to Change Yourself». (Αλτρουισμός: η δύναμη της συμπόνιας για να αλλάξεις τον εαυτό σου).

Το 2000, σε μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν που προσπαθούσε  να ξεκλειδώσει τα μυστικά του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, ο Ματιέ Ρικάρ υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία. Από το πείραμα προέκυψε ότι ο εγκέφαλός του, είχε ασυνήθιστα υψηλή δραστηριότητα και έτσι κέρδισε από τα media τον τίτλο του «πιο ευτυχισμένου ανθρώπου στη γη». Ο ίδιος απορρίπτει αυτό τον τίτλο, αφού όπως λέει δεν έχουν εξεταστεί όλοι οι άνθρωποι στη γη.

Η φιλοσοφία του Ματιέ Ρικάρ

Ο διάσημος βουδιστής μοναχός πιστεύει ότι η καλοσύνη και η συμπόνια μπορούν να οδηγήσουν στην ευτυχία. Ο καλύτερος τρόπος για να νιώσεις ευτυχισμένος είναι να κάνεις μια καλή πράξη για τον συνάνθρωπό σου ή να εύχεσαι αληθινά να είναι ευτυχισμένος.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι δοτικοί άνθρωποι είναι πολύ πιο ευτυχισμένοι. Αντίθετα, οι άνθρωποι που σκέφτονται διαρκώς τον εαυτό τους και έχουν τεράστια εγώ, δεν είναι ευτυχισμένοι μέσα τους.

Να μερικές συμβουλές του Ματιέ Ρικάρ, για να γίνεις πιο ευτυχισμένη.

1. Καλλιέργησε πιο ζεστές και δοτικές σχέσεις.
Το κλειδί για την ευτυχία είναι να νοιαζόμαστε για τους άλλους τόσο πολύ, ώστε να βάζουμε την ευτυχία τους πάνω από όλα. Αυτό θα μας κάνει και εμάς πιο ευτυχισμένους.

2. Ανάπτυξε θετικές εσωτερικές ιδιότητες.
Η ευτυχία είναι απόρροια βασικών ανθρώπινων αξιών, όπως είναι η συμπόνια και η ευσπλαχνία. Η ευτυχία είναι ένα είδος ελευθερίας. Ελευθερίας από την απληστία, την έχθρα, τα πάθη. Όλα αυτά είναι τοξίνες που δηλητηριάζουν την ευτυχία μας.

3. Επικεντρώσου στην εσωτερική αξία των πραγμάτων.
Απόλαυσε τις όμορφες εικόνες της φύσης, μια στιγμή ηρεμίας στο σπίτι, τα φώτα της πόλης, τον γαλανό ουρανό.

4. Μάθε να κάνεις διαλογισμό.
Σύμφωνα με τον Ρικάρ, διαλογισμός δεν σημαίνει να αδειάζεις το μυαλό σου από τις σκέψεις, αλλά να εστιάζεις στις θετικές και όμορφες σκέψεις αγάπης. Οι σκέψεις του μυαλού θα έρθουν και θα φύγουν. Μόλις περάσουν οι αγχωτικές σκέψεις, θα νιώσεις το μυαλό σου να πλημυρίζει από αγάπη και θετικότητα. Αυτός είναι ο «συμπονετικός διαλογισμός» που διαδίδει ο Ματιέ Ρικάρ, ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στη γη.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons