Στην εποχή των ηγεμονικών συμβολαίων, των πολυδάπανων μεταγραφών, της σπατάλης χρημάτων χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, υπάρχουν πολλές ομάδες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους ευρισκόμενες συχνά αντιμέτωπες με το φάσμα της διάλυσης και του αφανισμού.
Σε τέτοιες στιγμές, ζητείται από επιχειρηματίες να δείξουν την αγάπη τους για την ομάδα, να μην αφήσουν την ιδέα να σβήσει, επικαλούμενοι την αυθεντικότητα και την προέλευση του εκάστοτε συλλόγου.
Για τους οπαδούς της Γουίμπλεντον η κατάσταση ήταν χαοτική από οικονομικής άποψης πριν λίγα χρόνια και συγκεκριμένα το 2002. Τότε που ξεκινά η πολύ περίεργη ιστορία. Περίεργη καθώς η Γουίμπλεντον που ιδρύθηκε το 1889 λέγεται πλέον ΜΚ ΝΤΟΝΣ από το 2004, όταν μετανάστευσε αλλάζοντας όνομα παρά την αντίθεση της πλειονότητας των φίλων της ομάδας.
Οι φίλοι της ομάδας, χωρίστηκαν στα δυο. Η ΜΚ ΝΤΟΝΣ έδινε την ελπίδα της αγωνιστικής ανάτασης με νέο πολυτελές γήπεδο, οικονομική ευρωστία, ξεκάθαρη ιδιοκτησία και προοπτική. Το αντίβαρο όμως, ήταν σημαντικό. Τόσο λόγω της αλλαγής ονόματος, όσο και λόγω της αλλαγής τοποθεσίας, μιας και το σχέδιο προέβλεπε μια μετανάστευση προς τα βόρεια.
Υπήρξαν οπαδοί της ομάδας που υποστήριξαν την ιδέα και στήριξαν την προσπάθεια υποστηρίζοντας πλέον τον νεοσύστατο σύλλογο. Κάποιοι άλλοι όμως, αρνούμενη την «διαγραφή της ιστορίας», όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν, είπαν να κάνουν τη διαφορά.
Με κεντρικό σύνθημα τη διατήρηση του ονόματος Γουίμπλεντον δημιούργησαν μια ομάδα με κεντρικό σύνθημα το «we are the true Wimbledon», δηλαδή «είμαστε η αληθινή Γουίμπλεντον».
Οι δυσκολίες ήταν πολλές για τους οπαδούς που έτρεχαν το εγχείρημα καθώς δεν ήταν καθόλου εύκολο να βρεθούν οι οικονομικοί πόροι και να αντέξει η προσπάθεια. Χαροπαλεύοντας στην αρχή στις ερασιτεχνικές και τοπικές κατηγορίες, η ομάδα άρχισε σιγά σιγά να δημιουργείται εκ του μηδενός και με γρήγορα βήματα κέρδιζε σε αξιοπιστία και αγωνιστική συγκομιδή. Το 2005 η ομάδα κατακτά την άνοδο χωρίς να ηττηθεί με τους περίπου 5 χιλιάδες οπαδούς της ομάδας να στηρίζουν σε κάθε αγωνιστική την νεοσύστατη ομάδα.
Από τότε μέχρι σήμερα, η ομάδα κατάφερε να φτάσει στην τέταρτη τη τάξει κατηγορία της Αγγλίας και συγκεκριμένα την Football League two. Το πιο ιδιαίτερο παιχνίδι της μέχρι τώρα παρουσίας της ομάδας είναι αυτό του φετινού κυπέλλου με αντίπαλο την ΜΚ Ντονς στο γήπεδο της δεύτερης.
Αυτό που ζητούσαν οι οπαδοί της ΑΦΣ Γουίμπλεντον ήταν ένα γκολ που θα τους επέτρεπε να πανηγυρίσουν με την καρδιά τους κόντρα στην ομάδα που τους «έκλεψε την ιστορία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Το site vice.com που ασκεί πολύ συχνά την βιωματική δημοσιογραφία, έστειλε έναν δημοσιογράφο να καλύψει το θέμα. Ακολούθησε τους οπαδούς της Γουίμπλεντον στο γήπεδο βλέποντας στο πρόσωπό τους την θέληση και το πάθος για νίκη απέναντι σε μια ομάδα ανώτερη ποδοσφαιρικά. Οι εκφράσεις και οι αποδοκιμασίες προς τους αντίπαλους φιλάθλους ήταν πρωτοφανείς και η αγγλική μορφή του γηπέδου όπου οι αντίπαλοι φίλαθλοι περπατούν μαζί αύξανε ακόμα περισσότερο την ένταση μεταξύ των δυο αντίπαλων πλευρών. «Προδότες, ξεπουλημένοι», φώναζαν οι φιλοξενούμενοι, «γραφικοί» απαντούσαν οι γηπεδούχοι.
Τελικό σκορ 2-1 για λογαριασμό των Ντονς. Ωστόσο την στιγμή της ισοφάρισης, ο αγώνας διεκόπη από τους πανηγυρισμούς των φίλων της Γουίμπλεντον που εισέβαλαν στο γήπεδο πανηγυρίζοντας. Το ταξίδι της επιστροφής στο Λονδίνο ήταν σιωπηρό, ωστόσο η συνείδησή τους ήταν καθαρή, όπως έλεγαν.
Φέτος η ομάδα έχει σχεδόν εξασφαλίσει την παραμονή της στην κατηγορία και φιλοδοξεί να βρει χρήματα που θα πάνε κατευθείαν για μεταγραφές.
Οι φίλοι της ομάδας έβγαλαν μια ανακοίνωση καλώντας τους ενδιαφερόμενους να βοηθήσουν. Σε αυτήν, ανέφεραν τα εξής:
«Είμαστε πολύ περήφανοι που η ομάδα διοικείται από τους οπαδούς της, που είναι μια πηγή μεγάλης δύναμης, η οποία ωστόσο έχει και τις δυσκολίες της. Ο,τιδήποτε κάνουμε προέρχεται από εμάς τους ίδιους, είτε αυτό είναι η κατασκευή μίας νέας κερκίδας στο γήπεδο, είτε αυτό αφορά θέματα των ακαδημιών μας. Το ίδιο συμβαίνει και ό,τι αφορά τα αγωνιστικά ζητήματα. Αν θέλουμε να βρούμε χρήματα προκειμένου να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στην κατηγορία τότε αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. Άλλωστε έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε με πέντε ανόδους μέσα σε εννιά χρόνια. Κι αυτό είναι η μισή ιστορία.»
Οι οπαδοί της Γούιμπλεντον, αποδεικνύουν πως ακόμα και σήμερα που το ποδόσφαιρο έχει γίνει μια επικερδής βιομηχανία ανταλλαγής ποδοσφαιριστών, υπάρχουν άνθρωποι που το βλέπουν ρομαντικά ως ένα ωραίο παιχνίδι.