Τις κορυφαίες ακαδημίες ποδοσφαίρου παρουσίασε η UEFΑ, με την πρώτη πεντάδα να μην προξενεί ιδιαίτερες εκπλήξεις, ίσως εξαιρουμένης της Ρεάλ Μαδρίτης. Κι αυτό διότι οι Μαδριλένοι επιδίδονται σε μεταγραφές εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να προωθούν παίκτες που βγαίνουν από τα «σπλάχνα της».
Για την Μπαρτσελόνα, τον Άγιαξ, την Μπορούσια Ντόρτμουντ αλλά και τη Λίβερπουλ η προώθηση γίνεται σταδιακά, με πλάνο και έμφαση στην δημιουργία ποδοσφαιριστών από πολύ μικρή ηλικία.
Πρώτος διδάξας σε αυτή την μορφή δουλειάς, ήταν ο Αίαντας του Άμστερνταμ και αποδεδειγμένη ήταν η επιτυχία του από το Τσάμπιονς Λιγκ του 1995 στο οποίο σχεδόν εννέα από τους έντεκα ποδοσφαιριστές προέρχονταν από τις ποδοσφαιρικές του ακαδημίες ανά τον κόσμο. Από την Αμερική ως την Νότιο Αφρική, μικρά παιδιά εκπαιδεύονταν στον τρόπο δουλειάς της ομάδας και όταν ερχόταν η ποδοσφαιρική τους ενηλικίωση ήταν έτοιμα να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην πορεία του συλλόγου.
Φράνκ και Ρόναλντ Ντε Μπουρ, Έντουιν Βαν Ντερ Σαρ, Πάτρικ Κλάιφερτ, Κλάρενς Σέεντορφ ήταν μερικά από τα ονόματα που άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στην πορεία των πρωταθλητών Ολλανδίας.
Η Μπαρτσελόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο Άγιαξ της τωρινής εποχής, κι αυτό διότι όπως όλοι διαπιστώνουμε τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία. Παίκτες του επιπέδου των Τσάβι, Ινιέστα, Μέσι, Φάμπρεγκας, Πέδρο γαλουχήθηκαν από μικροί στην «Μάσια» και έφεραν πολλές φορές την Μπαρτσελόνα στην κορυφή της Ευρώπης, συνθέτοντας κατά πολλούς την εντυπωσιακότερη ομάδα όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο.
Από πολύ μικρή ηλικία, οι ποδοσφαιριστές μαθαίνουν να παίζουν στο περιβόητο 4-3-3 των Μπλαουγκράνα και όποιος προστίθεται στο παζλ των πρωταθλητών Ισπανίας είναι έτοιμος να συνεισφέρει τα μέγιστα.
Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι ακαδημίες της φετινής φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ, Ντόρτμουντ. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έγινε γνωστός ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας καθώς πολλοί ποδοσφαιριστές που οδήγησαν την ομάδα στην εξαιρετική της πορεία, προέρχονται από τα σπλάχνα της, όντας μάλιστα και οπαδοί του συλλόγου. Η ρήτρα αποδέσμευσης ποδοσφαιριστών, αποδεικνύει πως η επένδυση σε μικρούς παίκτες είναι επικερδής, με τρανό παράδειγμα τον Μάριο Γκέτσε που μετακομίζει σε λίγες ημέρες στο Μόναχο έναντι 37 εκατομμυρίων ευρώ.
Το αντίβαρο, ωστόσο, είναι πως δεν επανέρχονται άμεσα ποδοσφαιριστές στην πρώτη γραμμή και χρειάζεται μια περίοδος περιορισμένων επιτυχιών, μέχρι να εξελιχθούν οι νέοι. Ενδεχομένως αυτή να ξεκινά από φέτος στην Ντόρτμουντ.
Η Ρεάλ Μαδρίτης, αν και παράγει συνεχώς νέους ποδοσφαιριστές, σπανίως τους βλέπει να στεριώνουν στην Βασίλισσα μιας και αυτοί μετακινούνται σε άλλες μικρότερες ομάδες. Παίκτες όπως ο Ντε λα Ρεδ, ο Χουαν Μάτα, ο Νεγρέδο ή ο Σολδάδο αποδεικνύονται ικανότατοι χωρίς να έχουν αγωνιστεί ποτέ στην ομάδα που πέρασαν όλη την παιδική τους ηλικία.
Στην πέμπτη θέση είναι οι ακαδημίες της Λίβερπουλ που παρά το γεγονός πως παρουσιάζουν μια ελαφρά κάμψη τα τελευταία χρόνια, έχουν αναδείξει σπουδαία ταλέντα, με κορυφαίο όλων τον Στίβεν Τζέραρντ που αποτελεί και τον αρχηγό της ομάδας τα τελευταία 10 χρόνια. Ο τελευταίος σπουδαίος παίκτης δείχνει να είναι ο Στέρλινγκ που πραγματοποίησε και το ντεμπούτο του στην εθνική Αγγλίας.