Η ανάποδη περιστροφή με πιέτα 3,5 φορές θεωρείται η δυσκολότερη κίνηση στο άθλημα των καταδύσεων. Επισήμως, ονομάζεται 370C. Μια τέτοια περιστροφή, είχε δοκιμάσει ο Γκρέγκ Λουγκάνης, Αμερικανός αθλητής, υιοθετημένος από Έλληνες γονείς, που θα τον καθιέρωνε ως έναν εκ των μεγαλύτερων αθλητών στην ιστορία. Η φοβία που είχε ο καταδύτης ήταν μεγάλη και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει πέρασε ώρες ολόκληρες στην άκρη του βατήρα, χωρίς να επιχειρήσει το άλμα που θα τον έφερνε στην κορυφή…
Η ζωή του ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς καθώς οι βιολογικοί του γονείς ήταν αμφότεροι 15 ετών. Έτσι, μη μπορώντας να συντηρήσουν το παιδί τους, το έδωσαν για υιοθεσία όταν ο Λουγκάνης ήταν οκτώ μηνών. Τα προβλήματα υγείας ήταν αρχικώς πολύ μεγάλα, καθώς ο Λουγκάνης έπασχε από άσθμα και πάμπολλες αλλεργίες. Στο σχολείο ήταν συνεχώς στο στόχαστρο με πολλούς συμμαθητές του να τον αποκαλούν «καθυστερημένο», ενώ ήταν και δέκτης διαφόρων σχολίων, λόγω του γεγονότος πως ήταν θηλυπρεπής.
Στην ηλικία των εννέα ετών, αντιμετώπισε πρόβλημα στο γόνατό του καθώς το ένα πόδι μεγάλωνε περισσότερο από το άλλο και οι γιατροί τον πρότρεψαν να σταματήσει να ασχολείται με τη γυμναστική, καθώς υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να παρουσιαστεί μόνιμη βλάβη.
Τους αγνόησε και μεγάλωσε με μια μικρή κάμψη στο πόδι του. Ήταν ένα πρόβλημα υγείας, το οποίο ωστόσο δημιούργησε στον ίδιο ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα. Επί της ουσίας είχε οπτική επαφή με το σώμα του σε κάθε στιγμή της περιστροφής του, τη στιγμή που οι άλλοι αθλητές δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα.
Η εικόνα του Λουγκάνη να χτυπά στο βατήρα της Σεούλ το ‘88, είχε «κόψει την ανάσα» σε όσους την είδαν ζωντανά, αλλά και σε όσους την είδαμε μεταγενέστερα. Τότε μάλιστα αποκάλυψε πως έπασχε από AIDS, καθώς και ότι ήταν gay.
Το γεγονός πως κατάφερε να κερδίσει 5 Ολυμπιακά μετάλλια, εκ των οποίων τα τέσσερα χρυσά, μαρτυρά το πόσο μεγάλος αθλητής ήταν. Παράλληλα, κέρδισε 5 Παγκόσμια Πρωταθλήματα κι έξι Αμερικανικά.
Περισσότερο, όμως, από όλες τις αθλητικές επιτυχίες κατάφερε χωρίς να τα παρατήσει ποτέ, να κερδίσει ό,τι καλύτερο μπορούσε από τη ζωή του, κόντρα σε αρρώστιες, αναποδιές και σεξουαλικό ρατσισμό…