Πριν λίγο καιρό, διοργανώθηκε από την Σούπερλιγκα το πρώτο συνέδριο Ποδοσφαίρου στην Ελλάδα που προσέλκυσε ιδιαιτέρως ενδιαφέροντες ομιλητές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Αναλύθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο και υπογραμμίστηκε η ανάγκη να αντιληφθεί και το ελληνικό σύστημα την έννοια του ποδοσφαίρου ως ισχυρό επιχειρηματικό προϊόν, προσοδοφόρο για επενδύσεις, ευκαιρίες και θέσεις εργασίας.
Η μεγάλη αλλαγή που συντελείται ήρεμα, αλλά σταθερά έχει να κάνει με την ανάπτυξη των πλουσιότερων ομάδων και την ταυτόχρονη δημιουργία μιας χαώδους διαφοράς ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, αντιλαμβανόμενη αυτό το γεγονός, προσανατολίζεται σε μια κίνηση που θα περιορίσει την περαιτέρω αύξηση της διαφοράς, χωρίς όμως να κοστίσει στην ποιότητα του αθλήματος.
Είναι λοιπόν, λύση, το FinancialFairPlay; Κατά τον Φεντερίκ Τιριέ εμπνευστή της ιδέας, ναι , είναι! Ο εν λόγω κύριος, Γάλλος όπως μαρτυρά και το όνομά του είναι ο πρόεδρος του γαλλικού πρωταθλήματος και μιλώντας στο συνέδριο της ελληνικής Σούπερλιγκας ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας του πρωταθλήματος της χώρας του, που, σημειωτέον, είναι από τα ανταγωνιστικότερα όλης της Ευρώπης. Αυτό αποδεικνύεται από τις συχνές αλλαγές των τροπαιούχων, τις συνεχείς ανατροπές των προγνωστικών, αλλά κυρίως από το επίπεδο που έχουν όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα.
Προφανέστατα, η συγκεκριμένη πραγματικότητα δεν είναι τυχαία. Το μυστικό πίσω από αυτή την κατάσταση έγκειται στην έννοια της Αλληλεγγύης, όχι σε μεταφορικό, αλλά σε κυριολεκτικό πλαίσιο. Από το 1990, οι Γάλλοι έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας που δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις ομάδες της χώρας να καταρτίσουν ένα μακροπρόθεσμο πλάνο με εξασφαλισμένα λεφτά. Πως καθορίζεται αυτό; Με τον εξής καινοτόμο τρόπο!
Το 50% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που δίνεται στις ομάδες της πρώτης κατηγορίας, μοιράζεται ισόποσα σε όλους τους συλλόγους. Ισόποσα! Στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας, τα χρήματα μοιράζονται με κύριο γνώμονα τη δυναμική της εκάστοτε ομάδας. Με αυτόν τον τρόπο, το χάσμα αντί να γεφυρώνεται, μεγαλώνει δημιουργώντας έλλειψη ενδιαφέροντος και καταργώντας την έννοια του ποδοσφαίρου σύμφωνα με τον κ.Τιριέ, δηλαδή την εναλλαγή των νικητών.
Ένα 20% από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της πρώτης εθνικής, καταλήγει αποκλειστικά στις ομάδες της δεύτερης εθνικής, ούτως ώστε όταν αυτές ανέβουν κατηγορία να παρουσιάσουν ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο χωρίς να αποτελέσουν «σάκο του μποξ». Ένα άλλο 20% καταλήγει στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, εκείνες δηλαδή που πλάθουν τους ποδοσφαιρικούς αστέρες του μέλλοντος. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται ένα αξιοπρεπές επίπεδο από την βάση του ποδοσφαίρου που είναι δεδομένο πως στελεχώνεται από μικρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές χωρίς να υποσκάπτεται το ταλέντο, αλλά και να ελλοχεύει ο κίνδυνος του περιορισμού των ευκαιριών. Μόνο το υπολειπόμενο 10% μοιράζεται στις ομάδες της πρώτης κατηγορίας, βάση των κριτηρίων κόσμου, δυναμικής, αλλά και τηλεοπτικής αξίας των ομάδων, αποκαλύπτοντας κατά αυτόν τον τρόπο το μυστικό της επιτυχίας.
Τέτοιου είδους καταμερισμός των εσόδων, δεν αφορά μόνον τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά και τις χορηγίες που δίνονται προς το γαλλικό πρωτάθλημα. Το συνολικό ποσό, που φθάνει στις ερασιτεχνικές κατηγορίες αλλά και στην δεύτερη εθνική αγγίζει τα 130 εκατομμύρια σε ετήσια βάση, για το σπορ που αφορά περισσότερο από κάθε άλλο τους Γάλλους.
Τιείναιτο financial fair play;
Το οικονομικό ευ αγωνίζεσθαι, αφορά τις ομάδες που ξοδεύουν περισσότερα από όσα εισπράττουν. Μέσω της επιβολής αυτού του μέτρου, οι ομάδες θα πρέπει να παρουσιάζουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως δεν χρωστάνε χρήματα σε ποδοσφαιριστές, αλλά και δεν θα παρουσιάζουν ιδιαίτερες αποκλίσεις στον προϋπολογισμό τους.
Ιδέες υπάρχουν και η Ελλάδα μπορεί να πάρει από αυτές. Το ερώτημα, είναι αν υπάρχουν άνθρωποι να της αξιοποιήσουν και κυρίως να τις Εφαρμόσουν!