Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με την ιστορία της χειραψίας. Αν και πολλοί υποψιάζονται ότι η εν λόγω χειρονομία ξεκινά από την προϊστορική εποχή, ως δείγμα εμπιστοσύνης σε κάποιον που δεν κρατούσε όπλο, αυτές οι θεωρίες είναι αρκετά δύσκολο να επιβεβαιωθούν.
- Η χειραψία σαν χαιρετισμός είναι γνωστή στην Ασσυρία, τη Βαβυλωνία, την Ελλάδα και τη Ρώμη, ενώ αργότερα διαδόθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στη Ρώμη, η χειραψία με το δεξί χέρι χρησιμοποιούνταν ως επισφράγιση συμβολαίων και σε τελετές γάμου (μερικοί μελετητές έχουν εισηγηθεί ότι το δεξί χέρι θεωρούνταν ιερό για την Θεά της Πίστης, Fides). Ακόμα, όμως, δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο βαθμό οι χειραψίες εκείνης της εποχής είχαν την ίδια σημασία με αυτή των χρόνων που ακολούθησαν. Αυτό που φαίνεται βέβαιο, όμως, είναι ότι μια χειραψία είχε ιδιαίτερη σημασία σε πολιτικές και επιχειρηματικές συναντήσεις.
- Σύμφωνα με το Schott’s Miscellany 2009, ένα ανώνυμο κείμενο του εγχειριδίου καλής συμπεριφοράς Our Deportment, που χρονολογείται γύρω στο 1881, ένας άντρας δεν έχει κανένα δικαίωμα να πάρει το χέρι μιας κυρίας αν δεν του προσφερθεί. Πάντα δίνεται το δεξί χέρι, εκτός κι αν είναι αδύνατο που, τότε, ακολουθείται από μια δικαιολογία. Οι Γάλλοι προσφέρουν το αριστερό χέρι ως το πιο κοντινό στην καρδιά.
- Στο Guide to Excruciatingly Correct Behavior (2015), η Miss Manners σημειώνει ότι μια κυρία/μεγαλύτερο σε ηλικία ή σε αξίωμα άτομο πρέπει να δώσει το έναυσμα για τη χειραψία. Η σύγχρονη οδηγία για επιχειρηματικές χειραψίες απαγορεύει την «άψυχη» χειραψία, αν και οι Αμερικάνοι έχουν κατηγορηθεί συχνά ότι είναι υπερβολικά δυναμικοί με την τόσο σφιχτή χειραψία τους. Η πανταχού παρούσα χειραψία βοήθησε ιδιαίτερα και την αναγνώριση των μελών που ανήκαν σε κρυφές κοινωνίες αλλά έδωσε και σε οργανώσεις ή συμμορίες την ευκαιρία να ξεχωρίσουν. Για άγνωστους λόγους, λέγεται ότι ο Μουσολίνι απαγόρευσε τη χειραψία, αντικαθιστώντας τη με τη σηκωμένη γροθιά στον αέρα.
- Στον σύγχρονο κόσμο, η χειραψία αποτελεί μία κίνηση επισφράγισης – από μία φιλική γνωριμία μέχρι το κλείσιμο μιας επαγγελματικής συμφωνίας. Αποτελεί, επίσης και μία κίνηση ανακωχής (δώστε τα χέρια) μετά από καβγά ή διαφωνία. Ένα είναι σίγουρο: αν είναι να δώσεις το χέρι σου, φρόντισε να προβείς σε μία σφιχτή χειραψία που θα δώσει μία καλή πρώτη εντύπωση.
- Στις χειραψίες της, η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, πάντα φοράει γάντια για λόγους υγιεινής. Γιατί κάνει πάρα πολλές χειραψίες σε πολλά ταξίδια και μετακινήσεις. Τα γάντια εμποδίζουν να κολλήσει μικρόβια ή ασθένεια και διατηρούν τα χέρια της καθαρά. Επίσης, ανήκει και στη γενιά των γυναικών φορούσαν γάντια, μέσα στα πλαίσια των παλαιότερων αξεσουάρ μόδας.
Φωτό από: Reteinformaticalavoro