Γιατί είναι τόσο αγενής; Είναι μία πολύ συχνή ερώτηση για εκείνους που δεν σέβονται ποτέ τα πλαίσια μίας συζήτησης. Μία συζήτηση έχει όρια και κανόνες. Οφείλεις να γνωρίζεις πότε και εάν θα πρέπει να μιλήσεις, να μην διακόπτεις πολύ συχνά τον συνομιλητή σου και το κυριότερο να μην αγνοείς τον άλλον, κοιτάζοντας το κινητό σου. Ακόμη και αν η συζήτηση που εκτυλίσσεται δεν αφορά τα προσωπικά σου ενδιαφέροντα πρέπει να μάθεις να ακούς, κυρίως ως ένδειξη σεβασμού. Παρόλα αυτά, είναι ανθρώπινο το να κάνεις άθελά σου κάποιες φορές λάθη σε μία συζήτηση.
- Δείχνεις τελείως αδιάφορος σε αυτά που λέει ο συνομιλητής σου
Συχνά, το να μείνεις προσηλωμένη σε αυτό που ακούς απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, ειδικά αν το μυαλό σου τρέχει σε άλλες σκέψεις κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης. Απλά προσπάθησε για ένα λεπτό να μην σκεφτείς τι θα κάνεις μετά ή τι πρέπει να ψωνίσεις και επικεντρώσου σε αυτό που γίνεται τώρα. Μην ξεχνάς ότι, το να μπορείς να ακούς σωστά τον άλλον είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα. Με το να χασμουριέσαι και να κοιτάς αλλού το μόνο που θα καταφέρεις είναι να φέρεις σε πολύ δύσκολη θέση τον συνομιλητή σου. Σκέψου τι δεν θα ήθελες να σου κάνουν όταν εσύ μιλάς και άρχισε να το εφαρμόζεις ως προς τους άλλους.
- Κοιτάς πολύ συχνά το κινητό σου
Σχεδόν ο καθένας από εμάς, έχει διαπράξει αυτή την τόσο απρεπή χειρονομία. Μπορεί εσύ εκείνη την ώρα να σκέφτεσαι ότι με λίγα λεπτά κοιτάγματος στο κινητό σου δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου, παρόλα αυτά ο συνομιλητής σου το εκλαμβάνει ως κάτι εντελώς αγενέστατο και εκνευριστικό. Είναι πλέον συνήθεια το να κοιτάς το κινητό σου ανά πέντε δευτερόλεπτα προσπάθησε όμως όταν κάνεις μία συζήτηση να το βάλεις απλά στην τσάντα σου. Σε περίπτωση που περιμένεις ένα σημαντικό τηλεφώνημα ενημέρωσε αυτούς που έχεις απέναντί σου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το εκλάβουν ως μία πολύ ευγενική χειρονομία.
- Μιλάς με γεμάτο στόμα
Μία από τις χειρότερες συνήθειες είναι το να προσπαθείς να μιλήσεις με ανοιχτό στόμα. Συμβαίνει πολλές φορές, κυρίως στα καλέσματα και στα διάφορα γιορτινά τραπέζια. Αυτή η συνήθεια παύει να δικαιολογείται από τη στιγμή που δεν είσαι πλέον μικρό παιδί. Όσο και να βιάζεσαι να πεις κάτι, τελείωσε πρώτα την μπουκιά που πρόκειται να φας και στη συνέχεια πες αυτό που θέλεις.Έτσι όχι μόνο θα δείξεις ότι σέβεσαι τους γύρω σου αλλά και ότι ακολουθείς τους κανόνες του savoir vivre ενός τραπεζιού.
- Μην διακόπτεις
Έχετε γυρίσει από διακοπές και αποφασίζετε να κάνετε μία μάζωξη να πείτε τα νέα σας. Αρχίζει ο καθένας να λέει πως πέρασε και να εξιστορεί κάποιο αστείο γεγονός που συνέβη στο ταξίδι. Αν εκείνη την ώρα σου έχει συμβεί κάτι παρόμοιο δεν υπάρχει λόγος να διακόψεις βιαστικά λέγοντας ”Α ναι! Και μένα τότε..” Μπορεί στο μυαλό σου, η δική σου ιστορία να φαίνεται περισσότερο συγκλονιστική, οι συνομιλητές σου όμως δεν το βρίσκουν και τόσο ελκυστικό να διακόπτεις κάθε φορά. Σε καμία περίπτωση δεν θέλεις να νομίζουν ότι επιζητείς την προσοχή.
- Διορθώνεις την γραμματική άλλων
Κανείς δεν είναι τέλειος σε όλα. Πόσο μάλλον στους κανόνες γραμματικής. Γι αυτό το λόγο σε περίπτωση γραμματικού λάθους, προσπάθησε να μην διορθώνεις αμέσως τους άλλους. Μην ξεχνάς ότι είσαι απλά φίλος τους και όχι ο καθηγητής γραμματικής! Τα γραμματικά λάθη γίνονται πολλές φορές από κεκτημένη ταχύτητα οπότε είτε άφησέ το να περάσει έτσι είτε κουβέντιασε το διακριτικά με τον συνομιλητή σου.
- Συμπληρώνεις τις προτάσεις των άλλων
Έρευνες δείχνουν πως συχνά ο εγκέφαλος προσπαθεί να προβλέψει τα λόγια των άλλων ανθρώπων. Όχι μόνο το βασικό περιεχόμενο της συζήτησης αλλά και την επιλογή λέξεων ακόμα και τη σωστή διατύπωση των προτάσεων. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι χρειάζονται ορισμένο χρόνο ώστε να μπορούν να εκφράσουν αυτό που επιθυμούν. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να έχεις υπομονή και να δίνεις τον χρόνο που χρειάζονται.
Προσπάθησε να μην γίνεσαι επικριτικός και μην διορθώνεις βιαστικά τον συνομιλητή σου συμπληρώνοντας τις λέξεις που πιθανόν δεν πρόλαβε να πει. Δεν θέλεις να τον φέρεις σε δύσκολη θέση. Κάνε διορθώσεις εφόσον σου ζητηθεί βοήθεια ή πολύ ευγενικά δώσε εναλλακτικές λύσεις. Έτσι θα μάθεις να είσαι ένας καλός ακροατής και όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα ζητούν τη βοήθειά σου.
- Ξεχνάς το όνομα του συνομιλητή σου
Γνωρίζεις κάποιον και ξεχνάς μέσα σε δευτερόλεπτα το όνομά του. Συμβαίνει πολλές φορές ακόμη και στους πιο προσεκτικούς ανθρώπους, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όμως πρέπει να προσέξεις κάτι πολύ σημαντικό. Σε περίπτωση που δεν θυμάσαι το όνομα του συνομιλητή σου μην προσπαθήσεις να κρύψεις το λάθος και τον προσφωνήσεις με άλλο όνομα. Είναι το λιγότερο κολακευτικό. Προσπάθησε να είσαι ειλικρινής και ρώτα ευγενικά ξανά το όνομά του. Η ευγένεια κερδίζει πάντοτε.
- Αδιάκριτες ερωτήσεις
Ερωτήσεις του τύπου ”Είσαι παντρεμένος”, ”Έχεις σχέση”, ή ”Πόσα χρήματα βγάζεις” θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με χιούμορ. Ωστόσο, δεν το εκλαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων είναι καλύτερο να μην κάνεις τέτοιες ερωτήσεις. Αν θέλεις να αποφύγεις τους πολύ περίεργους μπορείς να απαντάς ”Είμαι παντρεμένη με τη δουλειά μου” ή ”Ναι είμαι ερωτευμένη με τον γάτο μου”! Έτσι, απλά και χιουμοριστικά θα αποφεύγεις να έρχεσαι σε δύσκολη θέση.
- Μιλάς μόνο για τον εαυτό σου
Πολλοί άνθρωποι είναι εγωκεντρικοί με αποτέλεσμα σε μία συζήτηση να μονοπωλούν. Προτιμούν να μιλούν για τους εαυτούς τους παρά να ακούνε τους άλλους. Μιλώντας ταυτόχρονα την ώρα που μιλάει κάποιος άλλος, δείχνει έλλειψη σεβασμού γι αυτό το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να έχεις υπομονή και να περιμένεις τη δική σου σειρά.
- Προγραμματίζεις τη συζήτηση
Το να ξεκινάς οποιαδήποτε συζήτηση με ατζέντα είναι το λιγότερο αγενές. Γενικά μην προγραμματίζεις ποιος θα μιλήσει πρώτος ή τι θα ειπωθεί δεύτερο. Άσε τη συζήτηση να κυλήσει ομαλά, περίμενε τη σειρά σου, μάθε να ακούς και το κυριότερο, δώσε την ευκαιρία να μιλήσουν όλοι όσοι παρευρίσκονται σε αυτή.
Φωτό από: www.cariereonline.ro