Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μυστικά για να εξοικονομήσεις νερό στην κουζίνα σου

Είναι γνωστό ότι μπορείς να εξοικονομήσεις νερό καθώς βουρτσίζεις τα δόντια σου, όταν πλένεις πιάτα ή όταν κάνεις μπάνιο, κλείνοντας απλά την βρύση. Στην πραγματικότητα όμως, η ποσότητα νερού που εξοικονομείται είναι πολύ λιγότερη από αυτή που νόμιζες.

Ειδικότερα, η κουζίνα αποτελεί το μέρος όπου καταναλώνεται αρκετό νερό και μάλιστα χωρίς καν  να το καταλάβεις. Από το μαγείρεμα μέχρι το πλύσιμο των πιάτων, η ποσότητα του νερού που σπαταλιέται όχι μόνο δεν μπορεί να μετρηθεί αλλά συμβάλει με τη σειρά της στο παγκόσμια πρόβλημα μείωσης των υγρών πόρων.   Υπάρχουν όμως μερικά έξυπνα μυστικά που θα σε βοηθήσουν να εξοικονομείς νερό, ακόμα και όταν το πίνεις.

Μαγείρεμα

  • Μην αφήνεις το νερό να τρέχει ενώ μαγειρεύεις. Σπαταλάς καλό νερό (καθώς  επίσης χρήματα και ενέργεια) το οποίο τρέχει  απλά στο νεροχύτη.
  • Τοποθέτησε στο νεροχύτη σου μία βρύση χαμηλής ροής. Οι συμβατικές βρύσες ρέουν γύρω στα 5 λίτρα νερό ανά λεπτό, ενώ οι βρύσες χαμηλής ροής 1,5 λίτρα ανά λεπτό.
  • Πλένε τα φρούτα και τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ και τρίψε τα με ειδικό βουρτσάκι αντί να τα πλένεις ένα ένα κάτω από το νερό.
  • Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιείς νερό για να ξεπαγώσεις κατεψυγμένα τρόφιμα. Αντ’ αυτού μπορείς να τα αφήσεις ένα ολόκληρο βράδυ στο ψυγείο.
  • Βράζε τα τρόφιμα με όσο το δυνατόν λιγότερο νερό. Έτσι εξοικονομείς και νερό και ηλεκτρικό. Επίσης με λιγότερο νερό, τα λαχανικά και τα ζυμαρικά θα κρατούν τα θρεπτικά συστατικά και θα είναι περισσότερο γευστικά.
  • Χρησιμοποίησε το νερό που έχει μείνει από το βράσιμο για να ποτίσεις τα φυτά σου. Απλά άφησέ το πρώτα να κρυώσει!
  • Τοποθέτησε το σουρωτήρι, πάνω από το ρύζι, τις πατάτες ή τα ζυμαρικά καθώς τα βράζεις. Με τον ατμό θα εξοικονομείς περισσότερο νερό.

Πλύσιμο Πιάτων

  • Αν δεν έχεις, αγόρασε ένα πλυντήριο πιάτων. Καταναλώνει λιγότερο νερό από ότι το πλύσιμο στο χέρι και σε ξεκουράζει.
  • Όταν πρόκειται να πλύνεις τα πιάτα στο χέρι, φρόντισε να ρίχνεις ελάχιστο απορρυπαντικό στο σφουγγάρι. Έπειτα, έχοντας κλειστή τη βρύση να σαπουνίζεις όλα τα πιάτα και στη συνέχεια να τα ξεπλένεις όλα μαζί.

Πόσιμο νερό

  • Δεν χρειάζεται να ανοίγεις τη βρύση κάθε φορά που διψάς και μετά να χύνεις το νερό που δεν ήπιες στο νεροχύτη. Γέμισε ένα μεγάλο μπουκάλι ή μία κανάτα. Έτσι και θα εξοικονομείς νερό και θα κάνεις καλό στον οργανισμό σου, πίνοντας περισσότερο.
  • Προτίμησε το νερό βρύσης αντί των εμφιαλωμένων πλαστικών μπουκαλιών. Χρειάζονται  περίπου 4 λίτρα νερό για να παρασκευαστεί ένα και μόνο πλαστικό μπουκάλι και τα πλαστικά μπουκάλια φτιάχνονται συνήθως από νέο πλαστικό υλικό. Μπορείς όμως να βάλεις ένα φίλτρο νερού στη βρύση σου.

Φωτό από: www.smtwastebrokers.com.au

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates